Športové aktuality
2 min. čítania

Pavol Demitra, Zdeno Chára a Hilda Múdra dostali vysoké štátne vyznamenania

(pp, TASR)
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Krasokorčuliarskej trénerke Hilde Múdrej a hokejistom Pavlovi Demitrovi a Zdenovi Chárovi udelila prezidentka SR Zuzana Čaputová vysoké štátne vyznamenania. Hlava štátu vyznamenala počas nedeľňajšej ceremónie v budove Slovenskej filharmónie celkovo 24 osobností spoločenského, kultúrneho a  športového života, z toho piatich in memoriam.

Pavol Demitra dostal Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam. Prezidentka ocenila hokejistu, ktorý zahynul v septembri 2011 počas tragickej udalosti pri ruskom meste Jaroslavľ, kde sa zrútilo lietadlo, na palube ktorého sa nachádzal celý tím Lokomotiv Jaroslavľ z KHL.

Rad Ľudovíta Štúra I. triedy získala legendárna trénerka krasokorčuľovania Hilda Múdra, ktorej zverencom bol najúspešnejší slovenský krasokorčuliar a olympijský víťaz zo Sappora 1972 Ondrej Nepela. Prezidentka jej ocenenie udelila za zásluhy v oblasti športu a za šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí, ocenenie prevzal jej syn.

Rad Ľudovíta Štúra II. triedy si prevzali vedec Pavol Čekan najmä za zásluhy v oblasti vývoja a výroby testov na vírus SARS-CoV-2 a hokejový obranca Zdena Chára za zásluhy v oblasti športu a šírenie dobrého mena SR.

Udeľovanie vyznamenaní, najmä štátnych, je významnou formou uznania zásluh občanov SR aj iných štátov. Ide o morálne a spoločenské ocenenie vynikajúcich jednotlivcov, výnimočne aj vojenských útvarov a vojenských zväzkov, ktoré majú zástavu.

Právo udeľovať štátne vyznamenania patrí k tradičným kompetenciám hláv štátov. Štátne vyznamenania sú rady (vyššie) a kríže (nižšie). Prezident udeľuje aj Rad Andreja Hlinku.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV