Športové aktuality
2 min. čítania

Zuzana Čaputová vyznamenala Mateja Tótha a Mariána Hossu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová udelila štátne vyznamenanie olympijskému víťazovi Matejovi Tóthovi.
Foto
TASR/PAVEL NEUBAUER

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v nedeľu ocenila 25 osobností spoločenského, kultúrneho a športového života, z toho šesť in memoriam. Na ceremoniáli v budove Slovenskej filharmónie v Bratislave si štátne vyznamenania prevzali aj olympijský víťaz v chôdzi Matej Tóth a trojnásobný víťaz Stanleyho pohára Marián Hossa.

Matej Tóth dostal Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj SR v oblasti športu. Rovnaké vyznamenanie prezidentka SR Zuzana Čaputová odovzdala aj Mariánovi Hossovi. Obaja šírili počas aktívnej športovej kariéry dobré meno Slovenska v zahraničí.

Posolstvo slávnostného večera

Prezidentka Zuzana Čaputová oceňuje Mariána Hossu
Marián Hossa si preberá štátne vyznamenania z rúk prezidentky SR Zuzany Čaputovej.
Foto
TASR/PAVEL NEUBAUER

Podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej sa za každým jedným oceneným skrýva životný príbeh, ktorý priniesol dobro, ľudskosť a prospech našej spoločnosti.

„Nech je dnešný večer posolstvom, že si naša spoločnosť ctí práve takéto hodnoty. Buďme spoločnosťou, ktorá dokáže oceniť tiež malé každodenné víťazstvá ľudí. A tiež spoločnosťou, ktorá pamätá aj na budúcnosť – teda na tých, ktorí si možno preberú ocenenia o desať alebo 20 rokov,“ povedala prezidentka. Odovzdávanie vyznamenaní považuje za oslavu víťazstva odvahy, vzdelanosti, obetavosti, pracovitosti a talentu ocenených.

Pre pandemickú situáciu presunuli odovzdanie štátnych vyznamenaní z januára na Deň víťazstva nad fašizmom. „Medzi dnešnými vyznamenanými sú aj ľudia, ktorí preukázali svoje hrdinstvo počas druhej svetovej vojny, v boji so skutočným, nie domnelým fašizmom,“ priblížila prezidentka. Víťazstvo nad fašizmom si podľa jej slov pripomíname „v trpkom kontexte prítomnosti, keďže krutá vojna je priamo u našich susedov.“

Demokraciu je potrebné chrániť a kultivovať

Zdôraznila, že demokraciu je potrebné neustále chrániť a kultivovať. Hrozbou pre slobodu pritom podľa jej slov nemusí byť iba vojna, ale aj recidívy násilných a totalitných ideológií. „Opravujme teda našu demokraciu, keď vidíme jej chyby. Zdokonaľujme ju, ale nerozkladajme ju. Nerozoberme ju na súčiastky, ktoré nebudeme vedieť spojiť.“

Zároveň hlava štátu vyzvala na dialóg, ktorý je predpokladom nachádzania najlepších riešení. „Môžeme pri tom spolu nesúhlasiť, môžeme si nerozumieť, ale rešpektujme sa. Vnímajme rôznosť našich postojov ako niečo, čo nás nielen rozdeľuje a zaťažuje, ale čo je zároveň príležitosťou. Stavajme na hodnotovom súlade aj pri pestrosti názorov,“ dodala prezidentka.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV