Športové aktuality
I. Svetové plážové hry ANOV / Dauha
5 min. čítania

Prvý deň v Dauhe: Nejasnosti okolo otváracieho ceremoniálu a pravidelné sledovanie teploty vody

Teplota vody nameraná o 14:00 hod.
Foto
Roman Buček / SOŠV

Horúca katarská Dauha postupne víta účastníkov premiérových Svetových plážových hier ANOV, ktoré sa pre nás odštartujú už zajtra. Čo nám priniesol prvý deň? Priamo z dejiska hier vám prináša informácie vedúci výpravy Roman Buček. 

Ako prví z našej výpravy do Dauhy pricestovali karatisti Ema Brázdová a Peter Fabian. Ráno sa k nim po náročnej ceste z USA pridala aj vytrvalostná plavkyňa Karolína Balážiková. „Dnes po polnoci čakáme príchod poslednej časti našej výpravy - akvatlonistu Mareka Pavúka s trénerom Michalom Vargom,” ozrejmil Roman Buček. 

Karatisti Ema Brázdová a Peter Fabian venovali dnešný voľný deň tréningu na pláži Katara. Tam sa okrem súťaží v karate v súborných cvičeniach kata uskutočnia i boje o medaily v ďalších deviatich športoch. „Športovci sa budú musieť popasovať nielen so svojimi súpermi, ale aj s horúcim pieskom, ktorého teplota sa na poludnie približuje k 50 stupňom Celzia,” priblížil podmienky v slnkom zaliatej katarskej Dauhe Buček.

Pláž Katara, na ktorej sa uskutočnia boje o medaily v niekoľkých športoch.
Pláž Katara, na ktorej sa uskutočnia boje o medaily v niekoľkých športoch.
Foto
Roman Buček / SOŠV

Usporiadatelia si ako dejisko niekoľkých súťažných disciplín vybrali pláž Katara najmä kvôli jej obľúbenosti u miestnych. „Popoludní sa pláž zapĺňa rodinami s deťmi a školákmi. Organizátori si sľubujú, že prispejú k zaplneniu diváckych tribún. Vstupy na športoviská budú bezplatné,” tlmočí slová usporiadateľov vedúci výpravy.

Jednotlivé súťaže bude možné vďaka Olympic Channel sledovať aj naživo na našej webovej stránke. 

Sledovať súťaže naživo 

Hoci oficiálne otvorenie hier, ktoré bude sprevádzať slávnostný ceremoniál, sa uskutoční až zajtra 12. októbra, úvodné kolá plážovej hádzanej a futbalu sa začali už dnes.

Stavanie športoviska na premiérových Svetových plážových hrách ANOV v Dauhe.
Stavanie športoviska na premiérových Svetových plážových hrách ANOV v Dauhe.
Foto
Roman Buček / SOŠV

Nejasnosti okolo otváracieho ceremoniálu 

Vedúcim národných športových výprav robia menšie vrásky na čele nejasné informácie o otváracom ceremoniáli. „Organizátori mali účastníkom hier podať podrobné informácie o čase a trvaní ceremoniálu už dnes ráno, avšak nestalo sa tak. Od jednotlivých výprav vraj nedostali počty športovcov, ktorí sa na ceremoniáli chcú zúčastniť. Vedúci výprav zasa nevedia povedať, v akom počte sa športovci zúčastnia, lebo nepoznajú jeho časový rámec,” vysvetľuje náš vedúci výpravy, ktorý zároveň dodal, že momentálne je isté len to, že ceremoniál sa uskutoční v amfiteátri na pláži Katara. Prezradil i meno vlajkonosičky. „Slovenskú vlajku ponesie karatistka Ema Brázdová, ktorá spomedzi našich športovcov splnila kvalifikačné kritériá pre účasť na hrách ako prvá.” 

Športovci rátajú so silnou konkurenciou 

Roman Buček nás priamo z Dauhy informoval, že v štartovných listinách je medzi takmer 1 300 športovcami z 97 krajín viacero olympijských medailistov a majstrov sveta. „V plávaní v otvorenej vode bude mať naša Karolína Balážiková medzi súperkami aj tohtoročnú majsterku sveta – Brazílčanku Anu Marcel Cunha,” prezradil. Hviezdna konkurencia však nebude to jediné, s čím sa naša plavkyňa bude musieť vyrovnať. „Prostredníctvom internetu priebežne sledujeme aktuálnu teplotu vody v zálive meranú cez satelit. V priebehu dňa vystupuje aj nad 32 stupňov Celzia. Organizátori preto posunuli časy štartov v plávaní a akvatlone na šiestu hodinu ráno, keď klesá pod 32 stupňov.”

Dedina športovcov v hotelovom komplexe

Športovci sú ubytovaní v hotelovom komplexe Ezdan, ktorý prednedávnom hostil účastníkov majstrovstiev sveta v atletike. „Podmienky pre pobyt v „dedine športovcov” si účastníci pochvaľujú. K dispozícii je plavecký bazén, posilňovňa, masáže, priestory pre zábavu a, samozrejme, jedáleň, otvorená od 3:00 do 24:00 hod., v ktorej je naozaj z čoho si vyberať,” predstavil nám v krátkosti úroveň ubytovania našich reprezentantov Roman Buček, ktorý bude ako vedúci výpravy pôsobiť aj na budúcoročných olympijských hrách v Tokiu.

Dedina športovcov je situovaná v hotelovom komplexe Ezdan.
Dedina športovcov je situovaná v hotelovom komplexe Ezdan.
Foto
Roman Buček / SOŠV

V priebehu dnešného nás čaká porada tímlídrov v karate. Po nej spoznáme rozlosovanie do skupín pre zajtrajšie súťaže, v ktorých sa predstavia aj naši karatisti Ema Brázdová a Peter Fabian.

Program našich športovcov

Upozornenie: čas je uvedený v miestnom katarskom čase, na Slovensku je o hodinu menej. 

Karate 

Športovci: Ema Brázdová, Peter Fabián

Dátum

Čas

Disciplína

Športovec

12.10.2019

8:00 - 10:00 hod.

kata kvalifikácia žien 1. kolo

Ema Brázdová

 

10:00 - 12:00 hod.

kata kvalifikácia mužov 1. kolo

Peter Fabián

13.10.2019

8:00 - 9:00 hod

kata kvalifikácia žien 2. kolo

Ema Brázdová ?

 

9:00 - 10:00 hod.

kata kvalifikácia mužov 2. kolo

Peter Fabián ?

 

10:00  - 11:00 hod.

nasadzovacie kolo žien

Ema Brázdová ?

 

11:00 - 12:00 hod.

nasadzovacie kolo mužov

Peter Fabián ?

 

15:30 - 16:00 hod.

o bronz (Ž)

Ema Brázdová ?

   

o bronz (M)

Peter Fabián ?

 

16:15 - 16:30 hod.

finále (Ž)

Ema Brázdová ?

   

finále (M)

Peter Fabián ?

Diaľkové plávanie

Športovci: Karolína Balážiková

Dátum

Čas

Disciplína

Športovec

13.10.

7:35 - 8:45

diaľkové plávanie na 5 km

Karolína Balážiková

Akvatlon 

Športovci: Marek Pavúk

Dátum

Čas

Disciplína

Športovec

14.10.2019

7:10 - 7:45

akvatlon

Marek Pavúk

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV