Šport a olympizmus
Bratislava
7 min. čítania

Tamara Tokárová a karatisti z Prešova víťazmi 7. ročníka grantového programu „Ukáž sa!“

(pp, sou)
Spoločná fotografia všetkých prítomných ocenených v rámci "Ukáž sa!" v roku 2022 aj s najvyššími predstaviteľmi SOŠV a Nadácie SOŠV.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Šortrekárka Tamara Tokárová a karatisti z Karate klubu Junior Prešov sa stali víťazmi 7. ročníka grantového programu Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru „Ukáž sa!“ Ocenenia pre najlepších odovzdával počas slávnosti v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu aj ambasádor projektu, hokejista Juraj Slafkovský.

„Sme s tebou na ceste za tvojím športovým snom!“ znelo motto 7. ročníka grantového programu „Ukáž sa!“, určeného pre mladých športovcov vo veku od 10 do 18 rokov. Do záverečného hlasovania verejnosti o najvyššie finančné granty medzi superfinalistov postúpilo 10 jednotlivcov a tri kolektívy. Na základe 16 123 hlasov sa určilo konečné poradie a rozdelili sa jednotlivé odmeny.

Najvyššiu odmenu medzi jednotlivcami vo výške 4000 eur získala šortrekárka Tamara Tokárová. Bronzová medailistka zo zimného Európskeho olympijského festivalu mládeže vo Vuokatti 2022 dostala 2711 hlasov. O necelých 400 hlasov zdolala vo verejnej ankete paraplavca Martina Batku (3500 eur). Viac než 2000 hlasov dostal aj v poradí tretí – hokejista Samuel Škoda (2750 eur).

Tamara Tokárová pôvodne nemala prísť, ale napokon sa na slávnostnom vyhlásení výsledkov zúčastnila. Mám teraz sústredenie v nemeckých Drážďanoch. Ale keď som sa dozvedela, že som vyhrala, nebolo by to dobré, keby som tu chýbala. Takže som prišla a ešte dnes sa vraciam do Drážďan.“ Medailu z EYOF považuje za svoj doteraz najväčší športový zážitok. Nechce ju porovnávať s víťazstvom v 7. ročníku „Ukáž sa!“. Vysvetlila to slovami: V tomto prípade nešlo ani tak o mňa, ako o ľudí, ktorí za mňa hlasovali a ktorých som musela niečím presvedčiť.“

Z radov superfinalistov spomedzi jednotlivcov dostala najviac hlasov od verejnosti rýchlokorčuliarka na krátkej dráhe Tamara Tokárová.
Z radov superfinalistov spomedzi jednotlivcov dostala najviac hlasov od verejnosti rýchlokorčuliarka na krátkej dráhe Tamara Tokárová.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Medzi kolektívmi vyhral Karate klub Junior Prešov a získal 5000 eur. Za ním skončili florbalový klub Eastern Wings Michalovce (4000 eur) a futbaloví súrodenci Lazokovci (3000 eur).

Prezident Slovenského zväzu karate Daniel Líška ospravedlnil neprítomnosť víťazov tým, že majú teraz sústredenie aj s účasťou 30 detí z detských domov. V tejto súvislosti veľmi vyzdvihol projekt Juniorko, ktorý Karate klub Junior Prešov spustil pred piatimi rokmi. „Projekt na podporu detí z detských domov ma upútal hneď na začiatku a som veľmi šťastný, že stále funguje,“ povedal.

„Realizácia už siedmeho ročníka programu ,Ukáž sa!´ je dôkazom, že má svoje opodstatnenie. Verím, že finančné granty pomôžu mladým ľuďom na ceste za ich športovým snom a za úspešnou športovou kariérou. Budeme radi, ak by sa v budúcnosti presadili aj na veľkých medzinárodných podujatiach. Oveľa dôležitejšie však pre nich je skutočnosť, že šport je neoddeliteľnou súčasťou ich životov, čo je veľká devíza pre ich budúcnosť, povedal prezident SOŠV Anton Siekel.

Prezident SOŠV Anton Siekel pri úvodnom príhovore.
Prezident SOŠV Anton Siekel pri úvodnom príhovore.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Tento rok sa do projektu „Ukáž sa!“ prihlásilo 300 žiadateľov. Superfinalistov určovala správna rada Nadácie SOŠV, pri výbere prihliadala na sociálny aspekt žiadateľov a ich športové sny, ako i na talent. Finančnú podporu získali predovšetkým tí športovci, ktorí majú sťažené sociálne podmienky, nemajú dostatok financií na rozvoj svojej športovej kariéry a túžia aspoň čiastočne odbremeniť svojich rodičov od vysokých nákladov na ich športovú prípravu.

Celkovo sa medzi mladých superfinalistov „Ukáž sa!“ rozdelilo 35-tisíc eur. Ďalších 15-tisíc dostala tridsiatka finalistov - každý z nich po 500 eur. 

„Nadácia SOŠV tento rok navýšila sumu podpory pre mladé talenty, keďže chceme ešte viac rozhýbať Slovensko po pandemickom období. Všetci prihlásení do ,Ukáž sa!´ nám ukázali veľký entuziazmus a zapálenie pre šport. Rovesníkom dávajú dobrý príklad, prečo sa oplatí hýbať sa. Najťažšie býva rozhodnúť, koho vybrať medzi superfinalistov a finalistov. Najradšej by sme ocenili každého,“ uviedol predseda správnej rady Nadácie SOŠV Dušan Guľáš.

Predseda správnej rady Nadácie SOŠV Dušan Guľáš.
Predseda správnej rady Nadácie SOŠV Dušan Guľáš.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Ambasádor projektu Juraj Slafkovský poslal účastníkom programu, z ktorých viacero patrí medzi jeho rovesníkov, posolstvo pozitívneho športového myslenia. „Robím to, čo ma baví a snažím sa užívať si to čo najviac. Možno práve preto som stále vysmiaty,” povedal.

Slovenskí športovci väčšinou trpia na nedostatok sebavedomia, zato Juraj Slafkovský, hoci má len 18 rokov, má toho zdravého sebavedomie na rozdávanie. Preto sme sa ho spýtali, odkiaľ sa uňho berie. „Nikdy som sebavedomie neriešil. Skôr som sa vždy sústredil sám na seba a dôveroval som svojim schopnostiam. Asi som sa s tým narodil a mám to jednoducho v sebe. Nikdy som nemal problém s tým, že by som si neveril, ale že by som sa dával ,dole´. Nikdy som nebol zakríknutý,“ odpovedal.

Ambasádor tohtoročného programu "Ukáž sa!", hokejista Juraj Slafkovský.
Ambasádor tohtoročného programu "Ukáž sa!", hokejista Juraj Slafkovský.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Spomedzi všetkých prihlásených do tohtoročného „Ukáž sa!“ a všetkých hlasujúcich Juraj Slafkovský vyžreboval po jednom víťazovi jeho podpísaného dresu.

Výsledky „Ukáž sa!“ 2022

Jednotlivci

1. Tamara Tokárová           šortrek                   2711 hlasov   4000 eur

2. Martin Batka                 paraplávanie           2343 hlasov   3500 eur

3. Samuel Škoda               ľadový hokej           2122 hlasov   2750 eur

4. Andrej Suchý                bedminton              1793 hlasov   2250 eur

5. Sára Šimeková              šp. lezenie              1515 hlasov   2000 eur

6. Kristína Lili Križová         džudo                    1390 hlasov   1900 eur

7. Vanda Varadyová           breaking                 1339 hlasov   1800 eur

8. Chiara Sofia Kováčiková  rýchl. kanoistika       749 hlasov     1700 eur

9. Sophia Hudáková           jazdectvo               405 hlasov     1600 eur

10. Adrian Berky               futbal, futsal           324 hlasov     1500 eur

Kolektívy

1. Karate klub Junior Prešov         karate          677 hlasov     5000 eur

2. Eastern Wings Michalovce florbal                  429 hlasov     4000 eur

3. Súrodenci Lazokovci       futbal                     326 hlasov     3000 eur

Slovenský olympijský tím podporujú: exkluzívny partner Tipos, generálni partneri 4f a Toyota, hlavní partneri: Billa, CZ Slovakia, Allianz a partneri: Matador a Strabag.

Momentka zo slávnostného výsledkov "Ukáž sa!" 2022.
Momentka zo slávnostného výsledkov "Ukáž sa!" 2022.
Foto
Andrej Galica, SOŠV
Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV