Športové aktuality
3 min. čítania

Víťazi Ukáž sa! z Prievidze ovládli kvalitne obsadený mládežnícky turnaj v Litve

MBA Prievidza, pp
Basketbalisti MBA Prievidza s víťaznou trofejou.
Foto
FB MBA Prievidza

Basketbalisti do 12 rokov z MBA Prievidza, ktorí tento rok uspeli v grantovom programe Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru Ukáž sa, sa stali víťazmi turnaja Kaunas Cup v Litve. Na kvalitne obsadenom podujatí štartovalo prievidzské družstvo prvýkrát v kariére. Mládežnícke mužstvo z hornej Nitry sa na turnaj presúvalo prvýkrát v 75-ročnej histórii basketbalu v meste letecky.

Mladíci z Prievidze cestovali na turnaj skromne, konfrontovať sa s basketbalovou špičkou a získať nové skúsenosti. Veď ich súpermi boli okrem troch klubov z Litvy aj dva lotyšské a dva poľské tímy. Vo všetkých troch krajinách je basketbal veľmi populárny, pobaltské reprezentácie hrali proti sebe na nedávnych majstrovstvách sveta o 5. priečku, Poľsko na poslednom európskom šampionáte skončilo štvrté. Pre Prievidžanov bolo podujatie príležitosťou zmerať si sily s najlepšími a herne sa posunúť vyššie.

Prievidžania ukázali, že basketbal je u nás stále populárnejší a rastie nám generácia, o ktorej ešte budeme počuť. Celým turnajom prešli bez zaváhania. Najskôr porazili v základnej skupine KM Tornado 49:32, lotyšský celok Rezekne Ezerzeme 58:34 a do tretice poľský MKS Radom Piotrówka 72:23. V semifinále si poradili s ďalším litovským celkom KM Vilnius 53:32.

Očakávalo sa, že ich finálovým súperom bude slávny Žalgiris Kaunas, ale ten nezvládol semifinále s organizátorom turnaja KM Tornado. Vo finále tak došlo k odvete z úvodného duelu a bolo sa na čo pozerať. Po vyrovnanom úvode sa mladí Prievidžania dostali do vedenia a postupne si vytvorili pohodlný náskok, ktorý kontrolovali až do záveru stretnutia a zvíťazili 71:58.

Slovenskí mladíci si odviezli aj individuálne ocenenia. Víťazom streleckej súťaže Three point shoot contest sa stal Matej Richter, ktorý bol zároveň vybraný aj medzi najlepších hráčov turnaja. Za najlepšieho trénera bol vyhlásený Tomáš Bulík, ktorý takto zhodnotil úspešný turnaj: „Odohrali sme kvalitné zápasy a hlavne konfrontácia s litovskou basketbalovou školou bola pre našich chalanov, ale aj nás trénerov veľmi zaujímavá, najmä tým že chalani už v tomto veku majú v zápasoch veľa streleckých pokusov za 3 body a aj percentuálna úspešnosť na túto vekovú kategóriu je vysoká. Pre mňa ako trénera najväčšie prekvapenie, že už v tejto kategórii veľmi často používali clony (pozn. u nás a napr. aj v ČR sú zakázané pre túto vekovú kategóriu). Naši chalani sa s tým však dokázali vo väčšine zápasov veľmi dobre vysporiadať a práve naša agresívna obrana a rýchly protiútok zanechali v Kaunase veľký obdiv. Chalanom, ale aj nám trénerom sa potvrdilo, že keď sa dobre trénuje, môžeme sa porovnávať aj s vyspelými basketbalovými krajinami.“

Šport
Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV