Šport a olympizmus
MŠVVaŠ
2 min. čítania

Vstupenky na rizikové športové podujatia sa majú predávať len na meno

(pp, TASR)
Foto
TASR/KR PZ TRNAVA

Na rizikové športové podujatia bude od mája 2022 vstup len s lístkom na meno a priezvisko. Bez overenia totožnosti a porovnania s menom na lístku sa divák do hľadiska nedostane. Navrhuje to v novele zákona o organizovaní verejných športových podujatí Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Ministerstvo už novelu predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. Je to predovšetkým reakcia na udalosti z októbrového futbalového súboja medzi Spartakom Trnava a Slovanom Bratislava, ktorý pre výtržnosti fanúšikov a ich vniknutie na hraciu plochu nedohrali.

Podľa súčasného znenia zákona o organizovaní verejných športových podujatí si museli vstupenky na meno kupovať len fanúšikovia hostí. Ministerstvo navrhuje rozšíriť túto povinnosť aj na domácich priaznivcov.

„Organizátor bude povinný viesť a uchovávať najmenej 30 dní odo dňa skončenia podujatia zoznam divákov, ktorým vystavil vstupenky na meno. V prípade potreby ich bezodkladne poskytne polícii,“ píše sa v predkladacej správe novely.

Informačný systém o bezpečnosti na športových podujatiach, ktorý umožňuje identifikovať výtržníkov na štadiónoch, by mal prejsť z gescie Slovenského futbalového zväzu a Slovenského zväzu ľadového hokeja pod kuratelu Ministerstva vnútra SR.

Ďalšie zmeny, ktoré novela zavádza, sa týkajú aj rozšírenia osôb, ktorých účasť sa vyžaduje na porade organizátora rizikového podujatia. Po novom sa na nej majú zúčastniť aj zástupcovia fanúšikov domáceho i hosťujúceho tímu.

Organizátor rizikového podujatia musí takisto poskytnúť priestory v športovom zariadení pre nasadenie síl a prostriedkov príslušníkov Policajného zboru SR a na bezprostredné vykonanie služobného zákroku, ak je narušený verejný poriadok, ochrana života, zdravia alebo majetku.

„Návrh zákona bol vypracovaný na základe návrhov pracovnej skupiny, ktorej členmi boli aj zástupcovia Prezídia Policajného zboru a národných športových zväzov, zaoberajúci sa problematikou diváckeho násilia. Do návrhu zákona sú zapracované aj podnety oddelenia diváckeho násilia,“ dodal rezort školstva.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV