Športové aktuality
5 min. čítania

Damiána zlákal streetworkout: Je to raj pre kreativitu, žiadny tréning nie je rovnaký

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Finalista Ukáž sa 2021 Damián Rebro.
Foto
Archív DR

Od folklóru až k streetworkoutu. Aj taký je športový príbeh talentovaného Damiána Rebra. Finalista grantového projektu Nadácie SOŠV Ukáž sa! chce šíriť tento zaujímavý a náročný šport ďalej do sveta a všetkým ukázať jeho krásu.

Od šiestich rokov sa venoval tancovaniu vo folklórnom súbore. Nakoniec ho ale zlákal steetworkout. Dostal sa k nemu cez svojho nebohého kamaráta Samuela. „Začal som si na ňom všímať jeho progres, či už výzorový, ale najmä ten po funkčnej stránke. Veľmi sa mi zapáčila rôznorodosť tréningov, tak ma to vtiahlo a už som v tom päť rokov,“ hovorí Damián.

Streetworkout je raj pre kreativitu

„Je to raj pre kreativitu, žiadny tréning nie je rovnaký a ani prevedenie prvkov nikdy nie je rovnaké, a to u nikoho, pretože každý má svoj vlastný štýl. To je na tom najväčšia paráda,“ dodáva.

„Je to super projekt, vďaka ktorému som zamakal, či už na sebe, alebo na prezentovaní samého seba, nachádzaní svojich hraníc a posúvaní sa nielen v športe.“ – Damián Rebro o projekte Nadácie SOŠV Ukáž sa!

Trénuje už piaty rok, 5 až 6-krát do týždňa. „Bežný tréning vyzerá tak, že prídem zo školy a idem na ihrisko, ktoré máme v našej dedinke vlastnoručne postavené. Alebo cvičím doma. Vonku teda najmä kombinácie a doma silové a statické prvky. Tréningy sú vždy rôznorodé, zložitý systém v nich ale nemám, skôr podľa pocitu a potreby,“ vysvetľuje Rebro, ktorý žije v obci Horovce v púchovskom okrese.

Čo je to streetworkout?

 Streetworkout spočíva v cvičení a ovládaní vlastného tela, či už s vlastnou váhou, alebo váhou pridanou. Ja konkrétne cvičím s vlastnou váhou a to v kategórii freestyle. Tá spočíva v kombinácii statických a dynamických prvkoch.

Statické prvky sú také, keď svoje telo držím minimálne tri sekundy v ,,nehybnej,, polohe (sú nimi napríklad handstand, frontlever, backlever, planche). Ďalej je tu dynamická sila, a to sú zhyby a kliky najmä v týchto statických prvkoch. No a ako posledné je tu samotná dynamika a tá spočíva v rôznych otočkách (360, 540 stupňov a podobne) a saltách či vývrtkách.

Súťaže sa teda hodnotia na základe kôl, väčšinou bývajú 2 až 3. V jednom kole mám dve minúty na to, aby som ukázal svoj set poskladaný z vyššie uvedených prvkov. Každý prvok sa hodnotí rôzne a približne už vieme, čo je ako hodnotené. Čím lepšie nadviažem tieto prvky na seba (najlepšie je ich kombinovať) a čím krajšie to celé predvediem, tým lepšie.

Podporuje ho rodina aj kamaráti

Jeho najväčší úspech je zatiaľ triumf na domácom šampionáte a reprezentácia Slovenska na majstrovstvách sveta.  V budúcnosti by sa rád dostal na ďalšie zahraničné súťaže. „Chcem byť každý deň lepší a šíriť tento šport medzi okolie a do sveta.“

Kto je jeho inšpiráciou v športovej kariére? „V začiatkoch to bol určite Samuel, ktorého som spomínal. Bol zároveň mojím tréningovým parťákom, motiváciou aj kamošom. Išli sme si ruka v ruke. Teraz je moja najväčšia podpora rodina a Jakub, s ktorým spolu cvičíme, a kamaráti,“ dodáva finalista grantového projektu Ukáž sa!

Damián Rebro

S prezentáciou na Instagrame nemal problém

Šiesty ročník projektu Nadácie SOŠV bol zameraný na prezentovanie športu na sociálnej sieti Instagram. Súťažiaci mali za úlohu predstaviť seba a svoj šport a ukázať jeho krásy sledovateľom na sociálnej sieti. S touto úlohou nemal Damián veľké starosti. „Zo začiatku bol trošku problém rozprávať na kameru, ale potom som sa osmelil. Inak s Instagramom nemám problém. Venujem sa mu asi od začiatkov cvičenia. Chcem na ňom ďalej dávať do povedomia krásy tohto športu. Je tam veľa motivácie. Je tiež dôležité sa mu venovať, pokiaľ chcem mať nejakú podporu od sponzorov,“ vraví mladý športovec.

Vďaka grantu chce šíriť šport ďalej

V online hlasovaní verejnosti získal 1 824 hlasov, čo znamenalo celkové 8. miesto a grant vo výške 1 700 eur. „Použijem ho na domáce náradie. Zimy v tomto športe bývajú náročné, keďže vonku sa dá pripravovať len ťažko a s rizikom zranenia sa. Ďalej to budú rôzne pohodlné ľahké tepláky a iné športové oblečenie, cesta na majstrovstvá sveta, doplnky výživy, regenerácia. Veľmi rád by som investoval aj do niečoho, čím by som tento šport šíril medzi širšie publikum.“

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV