Športové aktuality
4 min. čítania

Danka Barteková: Voľba Tokia bola viac záležitosť rozumu, než srdca, triumf zápasenia už v prvom kole ma prekvapil

Ľubomír Souček

BUENOS AIRES 8. septembra (pôvodná správa pre www.olympic.sk) – Úspešná slovenská strelkyňa Danka Barteková, ktorá je od 3. júla členka Medzinárodného olympijského výboru (MOV) na Slovensku, sa v sobotu na 125. zasadnutí MOV v Buenos Aires tiež podieľala na voľbe dejiska Hier XXXII. olympiády v roku 2020. Bola to pre ňu nová skúsenosť, hoci už krátko po júlovom zvolení na mimoriadnom zasadnutí MOV v Lausanne hlasovala o dejisku olympijských hier mládeže v roku 2018. Voľby dejiska “veľkej” olympiády sú však iná káva. "Atmosféra na zasadnutí MOV bola od rána napätá. Pri čakaní na výsledok bolo v rokovacej miestnosti také napätie, že by sa dalo krájať. Ja som bola pred hlasovaním veľmi nervózna. Uvedomovala som si, že mám obrovskú zodpovednosť, pretože rozhodnutie pléna MOV môže zmeniť život množstva ľudí," popísala pre www.olympic.sk svoje pocity Danka Barteková.


Nečakala, že Tokio vyhrá tak jasne

Ako je známe, členovia MOV za dejisko OH 2020 zvolili japonské Tokio, ktoré vo finálovom kole volieb zdolalo turecký Istanbul 60:36. Tokio získalo najviac hlasov už v prvom kole, v ktorom medzi Istanbulom a španielskym Madridom pri rovnosti hlasov musel o finalistovi rozhodnúť dodatočný „rozstrel“ s výsledkom 49:45.

„Všetci zástupcovia kandidujúcich miest sa snažili ešte na poslednú chvľu získať podporu. Ich prezentácie boli skvelé. Už prvé kolo volieb naznačilo, že Tokio má veľkú podporu, ale finálový výsledok v súboji s Istanbulom 60:36 ma svojou jednoznačnosťou prekvapil. Nečakala som, že Tokio vyhrá s takým veľkým náskokom. Vôbec som totiž necítila nejakú silnú protokijskú lobby," povedala pre www.olympic.sk Danka Barteková a pokračovala: "V každom pripade je mi veľmi ľúto Istanbulu aj Madridu. Mali úžasné prezentácie aj projekty, veľmi kvalitne spracované. Predpokladala som, že Istanbul postúpi do druhého kola a keď som videla prezentáciu Madridu, čakala som, že do druhého postúpi aj on. Bohužiaľ, víťaz môže byť len jeden. V Tokiu to však určite budú úžasné hry. Projekty japonského hlavného mesta vyzerali skvele. Dôvod, prečo uspela kandidatúra Tokia, bola zrejme ekonomická stabilita krajiny. Myslím si, že táto voľba bola viac záležitosť rozumu, než srdca. Bola to stávka na istotu. Ale prekvapilo ma, že iba dva roky po ZOH v juhokórejskom Pjongčangu budú letné hry len kúsok odtiaľ.“


Triumf zápasenia v prvom kole ju prekvapil, jej strelecký tréning sledoval exkráľ

V nedeľu sa Danka Barteková podieľala na rozhodnutí o 28. športe v programe OH 2020. Netajila, že víťazstvo zápasenia už v prvom kole ju prekvapilo. “Predpokladala som, že vo finále sa zápasenie stretne so squashom. Veď squash je búrlivo napredujúci šport s celosvetovým zázemím, navyše lacný. Napokon však dostal v prvom kole o dva hlasy menej, než bejzbal/softbal. Zápasenie vyhralo suverénne, ale najviac otázok z pléna smerovalo práve k nemu. Inak,  všetky tri prezentácie boli veľmi emotívne,“ uviedla v nedeľu z Buenos Aires pre www.olympic.sk  Danka Barteková.
 
V nedeľu popoludní využila slovenská bronzová medailistka v streľbe na skeet z OH 2012 v Londýne počas pobytu v argentínskej metropole jedinú šancu na strelecký tréning. Veď už o niekoľko dní ju čakajú majstrovstvá sveta v peruánskej Lime, kam sa presunie z Buenos Aires 11. septembra. „Našla som si brokársku strelnicu asi pätnásť minút cesty autom od hotela. Mala som na tréningu pozoruhodného diváka – čestného člena MOV, bývalého gréckeho kráľa Konštantína. Počas rokovania sedel celý deň na základe zasadacieho poriadku vedľa mňa a keď som sa po jeho skončení zmienila, že sa ponáhľam trénovať, zareagoval, že sa s radosťou pôjde na môj tréning pozrieť,“ prezradila Danka Barteková pikantériu.
Podujatia a športovci
p24

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva