Šport a olympizmus
2 min. čítania

Darovanej krvi nikdy nie je dosť, najmä v tomto „covidovom“ predvianočnom čase

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru v spolupráci s Národnou transfúznou službou už niekoľko rokov upozorňujú na fakt, že darovanej krvi nikdy nie je dosť. Vďaka projektu Olympijská kvapka krvi sa darí každý rok mobilizovať tisíce darcov tej najvzácnejšej tekutiny.

Svet síce v tomto čase ohrozuje choroba COVID-19, no darovaná krv je naďalej dôležitá pre pokrytie potrieb dlhodobo chorých pacientov, pri operáciách a predovšetkým pri záchrane životov po vážnych úrazoch. Pandémia koronavírusu spôsobila, že počet darcov klesá, nemocnice preto volajú o pomoc, keďže im chýbajú krvné jednotky. Obzvlášť teraz pred vianočnými sviatkami.

Členovia správnej rady Nadácie SOŠV, zamestnanci sekretariátu Slovenského olympijského a športového výboru a členovia komisií a rád SOŠV si preto našli v predsviatočnom zhone chvíľu na zastavenie sa a venovali v centre Národnej transfúznej služby v bratislavskom Ružinove vzácnu tekutinu. Na odberné lôžko si ľahli aj bývalí športovci Juraj Minčík či Tomi Kid Kovács.

Pre olympijskú rodinu nie je návšteva odberného centra nič nové. Nadácia SOŠV už dlhodobo vyzýva verejnosť k darovaniu krvi. Do Olympijskej kvapky krvi či kampaní „Športová krv“ alebo „Každá kvapka krvi sa počíta“ sa v minulosti zapojili tisícky darcov. Výzvu osobností slovenského športu darovať krv vypočulo na prelome rokov 2020 a 2021 takmer 20-tisíc darcov v rôznom veku, ktorí odovzdali viac ako 8400 litrov krvi.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV