Šport a olympizmus
4 min. čítania

Desaťhodinové sedenie je možné vykompenzovať 30 až 40 minútami fyzickej aktivity, WHO upozornila na dôležitosť pohybu

Foto
TASR/AP

Tridsať až štyridsať minút telesnej aktivity vykompenzuje následky viachodinového sedenia. Práve v koronavírusovej dobe, počas ktorej ľudia trávia doma viac času ako inokedy, je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) fyzická a pohybová aktivita zvlášť dôležitá. WHO upozornila, že každý rok by sa dalo zabrániť piatim miliónom úmrtí na celom svete, ak by sa ľudia viac hýbali.

Už dlho je známe, že sedavý spôsob života neprospieva ľudskému zdraviu. Nová metaanalýza vedcov z katedry športovej medicíny na univerzite v Osle, ktorú zverejnil British Journal of Sports Medicine, sa snažila zistiť, ako dlho by sa mal človek hýbať, aby negatívny vplyv sedenia zmazal. Riziko úmrtí u ľudí so sedavým životným štýlom stúpa s klesajúcim časom venovaným fyzickej aktivite. Človek si pritom podľa vedcov nemusí dávať konské dávky ako Rocky, behať maratóny, zdolávať Mt. Everesty či absolvovať etapu na Tour de France. Stačí aj polhodina obyčajného behu, rýchlej chôdze či jazdy na bicykli, aby sa vykompenzovalo osem až desať hodín sedenia. Táto porcia posedávania sa dá vyrovnať aj manuálnou prácou v záhrade, prechádzkou či inými menej intenzívnymi činnosťami.

Vedci pri svojich záveroch vychádzali z niektorých predošlých štúdií i z údajov z mobilných zariadení, ktoré sledovali pohyb 44 370 ľudí v štyroch krajinách. „U aktívnych jedincov, ktorí sedavý životný štýl dopĺňajú strednou až vysoko intenzívnou fyzickou aktivitou, sa riziko predčasného úmrtia takmer nelíšilo od skupiny, ktorá v sede trávila len minimum času,“ uvádza sa v zhrnutí výskumu. Vedci zvolili formu metaanalýzy, aby dodali štúdii spojením dát z veľkého množstva sledovaných dát väčší stupeň vierohodnosti.

Štúdiu zverejnili súbežne s vydaním Globálnych odporúčaní WHO pre telesnú aktivitu, ktorú zostavilo viac ako štyridsať vedcov zo šiestich kontinentov. Aj tento dokument vyzýva, aby ľudia kompenzovali pohybom sedavý spôsob života. „Sme uprostred globálnej pandémie, ktorá dlhodobo obmedzuje pohyb a podporuje nárast sedavého chovania. Aj z tohto dôvodu sú dnes tieto pokyny oveľa naliehavejšie a aktuálnejšie ako obvykle,“ povedal jeden z autorov globálnych pokynov Emmanuel Stamatakis z univerzity v Sydney.

Nedostatok pohybu sa týka minimálne štvrtiny dospelých ľudí a až 80 percent mládeže. Najmä u mladých je to alarmujúce číslo. Vedci v dokumente WHO odporúčajú, aby ľudia sedavý životný štýl kompenzovali týždenne 150 až 300 minútami mierneho, alebo 75 až 150 minútami intenzívneho pohybu. „Každý pohyb sa počíta. Všetci sa musíme každý deň hýbať, bezpečne a tvorivým spôsobom,“ uviedol šéf Tedros Adhanom Ghebreyesus, ktorý priznal, že sedavý spôsob zamestnania kompenzuje prechádzkami či jazdou na stacionárnom bicykli v kancelárii počas telefonovania.

Podľa odhadov WHO by sa mohlo každý rok vo svete zabrániť piatim miliónom predčasných úmrtí, ak by boli ľudia pohybovo aktívnejší. „Pravidelný pohyb prispieva k prevencii srdcových ochorení, cukrovky druhého typu a rakoviny. Dokáže tiež mierniť príznaky depresie a úzkosti, spomaliť úbytok duševných schopností a zlepšovať pamäť,“ zdôraznila WHO.

Nedostatok fyzickej činnosti vedie vo svete k dodatočným nákladom na zdravotnú starostlivosť vo výške 54 miliárd dolárov (45,42 miliardy eur) ročne, plus k stratám v produktivite práce vo výške ďalších 14 miliárd dolárov (11,77 miliardy eur).

Informácie pochádzajú z webu www.sciencealert.com a zo štúdie WHO zverejnenej na internetovej stránke organizácie. 

GLOBÁLNE ODPORÚČANIA WHO PRE TELESNÚ AKTIVITU

  • Snažte sa každý týždeň absolvovať 150 až 300 minút strednej intenzity, alebo 75 až 150 minút intenzívnej fyzickej aktivity, prípadne ekvivalentnú kombináciu aktivít rôznej intenzity.

  • Aspoň dva dni v týždni venujte posilňovaniu svalov v strednej či väčšej intenzite

  • Znížte dĺžku sedenia

  • Ľudia starší ako 65 rokov by mali vykonávať fyzickú aktivitu, ktorá kladie dôraz na funkčnú rovnováhu a silový tréning so strednou alebo väčšou intenzitou počas 3 a viac dní v týždni.

  • Ženy by mali počas tehotenstva a po pôrode vykonávať pravidelnú fyzickú aktivitu zahŕňajúcu rôzne aeróbne a svalové činnosti. Prospešný môže byť aj jemný strečing.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV