Športové aktuality
4 min. čítania

Na bicykli, bežkách a bez vody: Ako vyzerá zimná príprava našich vodákov?

Slovenská kajakárka Jana Dukátová.
Foto
TASR/Pavel Neubauer

Tréningy na suchu nie sú to pravé. Počas súťažnej prestávky naši vodáci musia ladiť formu na nasledujúcu sezónu takpovediac nasucho. O tom, ako vyzerá zimná príprava rýchlostného kanoistu Juraja Tarra a kajakárky Jany Dukátovej sa dozviete v nasledujúcom rozhovore.

Vodácka sezóna je krátka

„Naša súťažná pauza trvá niekedy aj štyri mesiace“

„Počas súťažnej prestávky sa snažíme pripraviť tak, aby sme sa po návrate na vodu dostali čo najrýchlejšie do pôvodnej formy. Pre nás vodákov je sezóna, v porovnaní s inými športami krátka. Naša súťažná pauza trvá niekedy aj štyri mesiace, pričom mimo vody strávime približne mesiac až dva,“ vysvetľuje na úvod olympionička Jana Dukátová, ktorá sa predstavila pod piatimi kruhmi v Londýne 2012 a v Rio de Janeiro 2016.

Počas zimy chcú ostať pri svojom športe

 „V zimnom období sa snažíme ostať v kontakte s vodou“

„V zimnom období sa snažíme ostať v kontakte s vodou, ale väčšinou sú to tréningy skôr na Dunaji, na hladkej vode.. Ide teda o kondičný tréning, ktorý slúži na to, aby sme ostali pri našom športe. Gro zimnej prípravy je však kondičná a silová príprava na sucho. Tréning na vode začíname na Slovensku približne v polovici marca, kedy sa vraciame zo sústredení, ktoré absolvujeme už roky v Austrálii. V tom čase sa už otvárajú trate. Aj keď to býva veľký teplotný šok, tak sa vždy snažíme čo najrýchlejšie aklimatizovať, aby sme dokázali plnohodnotne trénovať aj na tratiach doma.“ dodáva členka Slovenskej asociácie olympionikov.

Rýchlostný kanoista Juraj Tarr.
Rýchlostný kanoista Juraj Tarr.
Foto
TASR/Jakub Kotian

Plávanie, posilovanie a vodný trenažér

„Zimná príprava znamená vytrvalostné a silové tréningy“

Slová Jany Dukátovej potvrdil aj rýchlostný kanoista Juraj Tarr. „Nesúťažné obdobie by som rozdelil na jesennú a zimnú časť. Počas jesene sa snažíme ostať čo najdlhšie na vode. Navyše si zvykneme toto obdobie predĺžiť aj sústredeniami v zahraničí. Do  jesennej časti prípravy patrí aj mesačný pobyt v Amerike. Po príchode so sústredenia začína najťažšia, zimná príprava, ktorá pre nás znamená vytrvalostné a silové tréningy. Počas tejto fázy veľa plávame, posilujeme a pred pár rokmi sme do tréningového procesu zapojili aj veslárske trenažéry. K týmto trom základným bodom pridávame aj kompenzačné cvičenia.“ dodáva dvojnásobný olympijský medailista, ktorý má vo svojej zbierke strieborné medaily z Pekingu 2008 a Rio de Janeiro 2016.

Dobrým doplnkom sú pre vodákov bežky

„Zimné obdobie je pre nás vodákov trochu deprimujúce“

„Pre nás vodákov je toto obdobie trochu deprimujúce. Sme v podstate stále zavetrí niekde v interiéroch. Zmena v tréningu nastáva, keď ideme na bežky do hôr, kde trénujeme dva týždne. Tento proces trvá približne od decembra do polovice februára. Potom odchádzame na sústredenia do tepla, na vodu,“ priznáva člen bronzovej posádky K4  na 1000 m. z majstrovstiev sveta Szegede.

„Bežky sú pre nás dobrým doplnkom, nakoľko je to celotelové, zapájame aj ruky a pomáha to aj kondične. Rovnako absolvujeme aj balančnú a koordinačnú prípravu,“ uzatvára Jana Dukátová, ktorá sa počas zimnej prípravy sústredí na májové boje o olympijské miestenky do Tokia.

Rýchlostný kanoista Juraj Tarr a kajakárka Jana Dukátová.
Rýchlostný kanoista Juraj Tarr a kajakárka Jana Dukátová.
Foto
TASR/Lukáš Grinaj

Cyklické a dlhotrvajúce aktivity nie sú to pravé

„Tréning na suchu je príliš monotónny“

„Najťažšie pre mňa je robiť tréning na suchu, pretože je príliš monotónny. Osobne som taký typ športovca, ktorý nemá rád cyklické a dlhotrvajúce aktivity. Je to však súčasť toho, čo počas zimy musíme absolvovať, aj napriek tomu, že to neobľubujem. Pádlovať na trenažéry a von je niečo diametrálne odlišné.“ uzatvára Jana Dukátová.

Na ceste do Tokio nás sprevádza náš partner SATUR. 

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV