Šport a olympizmus
BRATISLAVA
4 min. čítania

Podporu z Olympijskej solidarity MOV predĺžili o dvanásť mesiacov

ILUSTRAČNÉ FOTO OLYMPIC.ORG

Viac ako 1 600 športovcov zo 185 národných olympijských výborov, ktorí sú pred olympijskými hrami 2020 v Tokiu poberateľmi benefitov v rámci programov Olympijskej solidarity Medzinárodného olympijského výboru (MOV), bude dostávať štipendiá o dvanásť mesiacov dlhšie - až do začiatku Hier XXXII. olympiády, ktoré boli preložené na budúci rok. Aj jedenástka Slovákov sa bude môcť naďalej pripravovať s podporou z programu MOV.

Presun olympijských hier o dvanásť mesiacov neskôr na termín od 23. júla do 8. augusta 2021 predĺžil aj jednotlivé štipendijné programy Olympijskej solidarity MOV, pôvodne plánované do júla 2020. Týka sa to Olympijského štipendia pre športovcov Tokio 2020, Grantového programu na podporu športových kolektívov, Podporného programu pre športovcov – utečencov i Dotácií na účasť na olympijských hrách. „Toto je skvelá správa pre športovcov z celého sveta. Princípy solidarity a univerzálnosti nie sú ovplyvnené odložením olympijských hier,“ uviedla na webovej stránke MOV predsedníčka komisie športovcov MOV Kirsty Coventryová. „Športovci sú srdcom olympijských hier a nikdy nezostanú v úzadí, ani počas týchto výnimočných náročných dní.“

Program Olympijskej solidarity MOV utvorili pred 50 rokmi, jeho hlavným cieľom je pomáhať národným olympijským výborom prostredníctvom rôznych podprogramov zameraných na viaceré aspekty, ktoré umožňujú rozvoj športovcov, školenia pre trénerov a športových odborníkov či propagáciu olympijských hodnôt. Medzinárodný olympijský výbor chce prostredníctvom Olympijskej solidarity zlepšiť aj fungovanie národných olympijských výborov a vytvárať ich efektívne štruktúry.

Olympijská solidarita je financovaná z predaja celosvetových vysielacích práv na OH a ZOH. Nárast cien práv sa prejavil aj v raste výšky štipendií. V porovnaní so štipendijným programom pred OH 2016 v Riu de Janeiro došlo smerom k OH 2020 v Tokiu k výraznému navýšeniu celkovej výšky podpory. Poberatelia Olympijskej solidarity získali na OH v Riu de Janeiro 101 medailí, z toho 33 zlatých.

Do pôvodne trojročného štipendijného programu Olympijskej solidarity MOV, ktorý sa po presune olympijských hier zmenil na štvorročný, vybral Slovenský olympijský a športový výbor ešte v roku 2017 jedenástku športovcov – kandidátov štartu v Tokiu 2020. Štipendistami sa stali športovci, ktorí v tom čase svojimi výkonmi preukázali veľký výkonnostný potenciál.

Podporu v priemernej mesačnej výške 650 dolárov na prenájom športovísk, lekárske prehliadky a vyšetrenia, mzdu trénerov, cestovné a úrazové poistenie, ubytovanie, stravu i vreckové mohli až do chvíle, keď bude jasné, že sa už nemôžu kvalifikovať do Tokia, poberať Andrea Podmaníková (plávanie), Romana Gajdošová (triatlon), Vanda Michalková (športové lezenie), Simona Glejteková (vodný slalom), Barbora Mokošová (športová gymnastika), Veronika Sýkorová (športová streľba), Ján Volko (atletika), Martin Kučera (atletika), Matej Poliak (džudo), Samuel Baláž (rýchlostná kanoistika) a Dominik Imrich (karate). Športovci musia všetky náklady vydokladovať a pravidelne predkladať ich vyúčtovanie. Nad uvedený rámec môžu čerpať ešte grant až do výšky 4 545 USD na hradenie účasti na kvalifikačných súťažiach na OH.

„Štipendium Olympijskej solidarity MOV veľmi vítam, ide o dôležitú súčasť mojej podpory. Miestami sa síce relatívne náročne vyúčtováva, avšak vždy sme to s tímom zvládli. Vďaka tomu, že mám viac prostriedkov, si môžeme dovoliť zaplatiť celý tím. Veľakrát mám takisto možnosť pripravovať sa s kvalitnými tréningovými partnermi. Môžem cestovať prvou triedou, čo mi prináša pohodlie. Toto je naozaj najväčší rozdiel, ktorý nám štipendium prináša oproti minulosti,” povedal o Olympijskej solidarite MOV atlét Ján Volko.

Ďalšia jedenástka slovenských športovcov už poberá štipendiá v rámci prípravy na zimné olympijské hry 2022 do Pekingu. Podporu od Olympijskej solidarity MOV dostávajú zjazdári Rebeka Jančová, Soňa MoravčíkováAndreas Žampa, snoubordista Samuel Jaroš, sánkari Tomáš VaverčákMatej Zmij, biatlonisti Tomáš SklenárikVeronika Machyniaková, bežec na lyžiach Ján Koristek, krasokorčuliarka Nicole Rajičová a rýchlokorčuliarka na krátkej dráhe Petra Rusnáková.

Podujatia a športovci
paris
Ukazsa2024 Pankova

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV