Športové aktuality
4 min. čítania

Slovensko má istú tretiu medailu, Alexandra Filipová je vo finále kickboxu

Z Birminghamu PETER PAŠUTH
Rozhodkyňa prisudzuje víťazstvo Alexandre Filipovej v semifinále na Svetových hrách nad Dajenkou Meijerovou z Holandska.
Foto
SOŠV/PETER PAŠUTH

Slovensko má istú tretiu medailu zo Svetových hier v neolympijských športoch v Birminghame. Vo štvrtkovom finále kickboxu žien do 70 kg sa predstaví Alexandra Filipová. Monike Chochlíkovej sa vo váhe do 52 kg nepodarilo dostať do bojov o medaily.

Alexandra Filipová zvládla v stredu popoludní a večer dve prekážky, ktoré jej stáli v ceste do finále. Najskôr si poradila s Polinou Grossmanovou z Izraela a potom aj so svetovou jednotkou Dajenkou Meijerovou. Do semifinále sa prebojovali štyri najvyššie postavené ženy rebríčka WAKO v kategórii do 70 kg. Súperkou Slovenky bude vo finále Aleksandra Krstičová zo Srbska.

Alexandra Filipová a jej cesta do finále

Alexandra Filipová bola vo štvrťfinále váhy do 70 kg od prvého momentu lepšia ako jej izraelská súperka Polina Grossmanová. Protivníčke dávala jeden úder i kop za druhým. Od prvého kola viedla u všetkých rozhodcov a napokon sa tešila z jasnej výhry. Každý z arbitrov jej prisúdil víťazstvo (15:8, 16:6, 8:3).

Alexandra Filipová
Alexandra Filipová (v modrom) nedala vo štvrťfinále žiadnu šancu Poline Grossmanovej z Izraela.
Foto
SOŠV/PETER PAŠUTH

Svetová trojka večer nastúpila na zápas proti najväčšej favoritke hmotnosti do 70 kg a svetovej jednotke v rebríčku WAKO Dajenke Meijerovej. Slovenka od začiatku tesne viedla. Každé z troch kôl bolo vyrovnané a Filipová si musela dávať neustále pozor na údery a kopy od úradujúcej majsterky sveta.

„Mne sa počas duelu zdalo, že ho prehrávam. Bolo to skutočne tesné. Ale nič iné sa tu nedá čakať. Stretlo sa tu osem najlepších kickboxeriek sveta v každej váhe a medzi nimi veľké výkonnostné rozdiely nie sú. Verím, že najhoršie je už za mnou. Som rada, že sa pretavila tvrdá tréningová drina do tohto výsledku,“ povedala po súboji Alexandra Filipová.

Vo finále ju čaká stará známa zo Srbska

Finalistka sa vyrovnala aj s tým, že publikum bolo na strane Holanďanky. Oranjes mali v hľadisku prevahu a strihli so sebou aj amerických divákov.

„Ja hlasy z hľadiska nevnímam. Je to už moja rutina, bojujem a počúvam iba to, čo mi hovorí tréner,“ prezradila.

Súperkou 23-ročnej Košičanky vo finále bude Srbka Aleksandra Krstičová. Tridsaťročná zápasníčka je najstaršia v štartovom poli a má množstvo skúseností. Trikrát sa počas kariéry stala majsterkou sveta a bilancia vzájomných súbojov so Slovenkou hovorí v jej postrech.

„Je to moja stará známa, máme za sebou už veľa duelov. Srbka súperila už vtedy, keď som ja ešte ani nevedela, čo je kickbox. Stretli sme sa tuším šesťkrát a oficiálne som vyhrala len dva duely nad ňou. Verím, že si tentoraz na nej zgustnem,“ nebojí sa zvučného mena súperky Alexandra Filipová.

Monika Chochlíková prehrala po boji

Monika Chochlíková
Monika Chochlíková
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

V úvodnom zápase stredajšieho programu kickboxerov sa skončila púť Moniky Chochlíkovej. Vo štvrťfinále váhy do 52 kg sa rozhodcovia tesne priklonili na stranu Češky Kláry Strnadovej.

Súboj s Češkou Klárou Strnadovou začala členka VŠC Dukla aktívne a po prvom kole viedla. V druhom pridala súperka na agresivite a vyrovnala. Záverečné tretie kolo prinieslo vyrovnaný boj.

V konečnom účtovaní Monika Chochlíková vyhrala tesne u jedného ringového rozhodcu, Češka, ktorá je registrovaná v klube Guard Steel Trans klub kickbox Košice, u ďalšieho. U Izraelčana Davida Ramona bolo skóre vyrovnané 4:4. Napokon sa arbitri po dlhom čakaní na výsledok priklonili na stranu Strnadovej.

Monika Chochlíková sa pokúšala na Svetových hrách o zisk medaily v kickboxe a thajskom boxe. Prvý pokus jej nevyšiel úplne podľa predstáv a v kickboxe žien do 52 kg sa musela rozlúčiť so súťažou už po štvrťfinále. Monika Chochlíková sa v Birminghame predstaví ešte v thajskom boxe, prvý súboj ju čaká v piatok.

Svetové hry - streda

(výsledky slovenských športovcov)

KICKBOX

Ženy do 52 kg - štvrťfinále: Monika Chochlíková (SR) - Klára Strnadová (ČR) 1:2.

Do 70 kg - štvrťfinále: Alexandra Filipová (SR) - Polina Grossmanová (Izr.) 3:0. Semifinále: Alexandra Filipová (SR) - Dajenka Meijerová (Hol.) 3:0.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV