Športové aktuality
3 min. čítania

Tokio bolo lepšie organizované, plusom Birminghamu sú diváci

Z Birminghamu PETER PAŠUTH
Denisa Baránková počas súťaže v terénnej lukostreľbe v Birminghame.
Foto
SOŠV/PETER PAŠUTH

Lukostrelkyňa Denisa Baránková je jedna z mála slovenských športovcov, ktorí okúsili atmosféru olympijských hier i Svetových hier v neolympijských športoch. Po štarte v olympijskom Tokiu si pripísala aj účasť v Birminghame, kde v terénnej lukostreľbe v disciplíne olympijský luk obsadila 9. priečku.

Lukostreľba má viacero disciplín a odvetví. Okrem klasickej terčovej sa konajú súťaže aj v terénnej či 3D lukostreľbe. Na olympijských hrách sa strieľa na terč s olympijskými lukmi, na Svetových hrách sa v terčovej lukostreľbe súťaží v kladkovom luku a s olympijským lukom sa strieľa v teréne. Denisa Baránková sa v olympijskom luku môže pochváliť už medailami z európskych šampionátov v terčovej i terénnej lukostreľbe.

Rovnaký luk na terčovú i terénnu lukostreľbu

„Luk na terčovú i terénnu lukostreľbu je rovnaký, ale sú to rozdielne disciplíny. Strieľajú sa rozličným spôsobom. Terénna je pre mňa viac zábavnejšia, terčová je oveľa náročnejšia, najmä čo sa týka mentálnej stránky,“ porovnala 20-ročná Bratislavčanka.

Po roku zažíva atmosféru ďalšieho veľkého multišportového podujatia. Vlani skončila v olympijskom Tokiu na 33. mieste. Na Svetové hry do Birminghamu sa kvalifikovala len najužšia svetová špička a Slovenka medzi ňou nechýbala. Môže tak porovnávať atmosféru oboch podujatí.

„Olympijské hry v Tokiu boli veľkolepejšie, kvalitnejšie zorganizované, čo sa týka ubytovania a stravy. Na druhej strane mi tam veľmi chýbali diváci. Aj preto bola súťaž v Birminghame pre mňa zaujímavejšia, keďže nás mohli prísť pozrieť ľudia a mala som podporu aj v hľadisku. Škoda len, že som sa nemohla zúčastniť na slávnostnom otvorení Svetových hier. Nastupovať pred tisíckami divákov môže byť úžasný pocit,“ priznala Baránková, ktorej olympijskú účasť v Tokiu pripomínajú aj olympijské kruhy na ľavej ruke.

V slovenských farbách v minulosti strieľala aj na Európskych hrách v Minsku.

Rozhodnutie v posledných výstreloch

Denisa Baránková vypadla v eliminácii s Holanďankou Gaby Schloesserovou.
Denisa Baránková vypadla v eliminácii s Holanďankou Gaby Schloesserovou.
Foto
SOŠV/PETER PAŠUTH

V samotnej súťaži v terénnej lukostreľbe obsadila napokon 9. miesto. Táto priečka jej patrila aj po kvalifikácii, v ktorej dosiahla 623 bodov. V pondelok v eliminácii najskôr zdolala v prvom kole Eriku Jangnasovú 86:75. V druhom narazila na Holanďanku mexického pôvodu Gaby Schloesserovú. Striebornej medailistke zo súťaže miešaných tímov na OH 2020 a úradujúce majsterke Európy v mixoch podľahla 81:85. Rozhodovali posledné štyri šípy, pred ktorými Slovenka tesne viedla. Potom však trafila štyri štvorky, kým súperka trikrát šestku, čo rozhodlo.

„Táto disciplína je o nastavení zameriavača na luku, hlave a možno aj o šťastí, komu rozmiestnenie terčov sadne viac. Bohužiaľ, na 60 m vzdialenosť som nenašla žlté miesta v terči a to ma stálo zápas,“ hodnotila Baránková.

V Birminghame sa strieľalo v parku Avondale. Pretekárky absolvovali najdlhšiu streľbu cez vodnú plochu.

„Terče boli rozmiestnené veľmi dobre, vyšlo nám aj počasie. Za mňa je to ďalšia veľmi dobrá skúsenosť do ďalšej kariéry,“ dodala Denisa Baránková.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV