Športové aktuality
2 min. čítania

Na Svetových hrách 2025 v Čcheng-tu bude 35 športov

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Ďalšie, v poradí 12. Svetové hry v neolympijských športoch (TWG), bude hostiť od 7. do 17. augusta 2025 čínske mesto Čcheng-tu. Na TWG 2025 sa prvýkrát uplatnia usmernenia strategického dokumentu Medzinárodnej asociácie Svetových hier (IWGA) Rast k hraniciam dokonalosti, ktorý bol prijatý v novembri 2020. Súťažiť sa bude v 35 športoch.

Čcheng-tu, 20-miliónové mesto na juhozápade Číny, je hlavným mestom provincie S'-čchuan a je známe svojou výskumnou základňou pre chov pandy veľkej. Je pravdepodobné, že maskotom podujatia bude práve panda.

V strategickom dokumente Rast k hraniciam dokonalosti sa stanovujú usmernenia týkajúce sa športového programu a počtu účastníkov. Maximálny povolený počet (vrátane športovcov a technických funkcionárov) pre športový program TWG 2025 a nasledujúcich sa zvýši zo 4 200 na 5 000. Štyri pätiny účastníkov nominujú členské federácie IWGA, o 400 rozhodnú usporiadatelia, ďalších 400 bude vybraných po konzultáciách s MOV a 200 účastníkov bude z radov zdravotne znevýhodnených športovcov.

Organizátori už oznámili aj 35 športov, ktoré budú súčasťou TWG 2025. V Čcheng-tu sa bude súťažiť v parašutizme, lukostreľbe, biliarde, boules, rýchlostnej kanoistike, tanečných  športoch, fistbale, florbale, frisbee, gymnastike, hádzanej, ju-jitsu, karate, kickboxe, korfbale, lakrose, záchranárskom plávaní, thajskom boxe, orientačnom behu, tlaku na lavičke, raketbale, korčuľovaní na kolieskových korčuliach, sambe, softbale, športovom lezení, squashi, preťahovaní lanom, plávaní s plutvami, vodnom lyžovaní a wakeboardingu, wu-šu, americkom futbale, cheerleadingu, triatlone, vodnom motorizme a v pararagby.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV