Športové aktuality
6 min. čítania

Z prípravy na hokej sa stala vášeň: Zamiloval som sa, hovorí krasokorčuliar Marko Piliar

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Finalista grantového projektu Ukáž sa! Marko Piliar sa zamiloval do krasokorčuľovania. Aj napriek náročným tréningom a psychickej záťaži mu venuje všetok svoj voľný čas. „Zvládam to dobre a pomáha mi aj rozhovor so psychológom, ktorý ma vie nakopnúť a prekonať aj väčšiu psychickú záťaž,“ hovorí otvorene mladý športovec.

Pomôžte spolu s nami mladým talentom a darujte 2% z dane Nadácii SOŠ

Chcem pomôcť

Z prípravy na hokej sa stala vášeň

Zo začiatku chcel Marko hrať hokej, ale otec mu povedal, že kým sa nenaučí techniku korčuľovania, nemôže ho hrať. Nakoniec si však už hokejku do rúk nevzal. „Asi stále ešte neovládam techniku korčuľovania,“ hovorí s úsmevom mladý športovec, ktorého krasokorčuľovanie očarilo. „Zamiloval som sa do tohto športu. Je to moje druhé ja, lebo všetok voľný čas venujem krasokorčuľovaniu. Podporujú ma v ňom rodičia i starký,“ dodáva detviansky rodák.

„Klobúk dole a veľká poklona všetkým zainteresovaným ľuďom, ktorí okolo tohto projektu vynakladajú úsilie a snažia sa v tejto neľahkej dobe podporiť šikovných športovcov. Určite je perfektné podporovať mladé talenty, lebo nie každý má na to dostatok finančných prostriedkov.“  - Marko Piliar o projekte Nadácie SOŠV Ukáž sa!

Hoci žije a študuje v Detve, na tréningy dochádza do Banskej Bystrice. Pripravuje sa v klube KK Iskra Banská Bystrica pod vedením trénerky Zuzany Babiakovej. Počas bežnej sezóny nacestuje len za jeden deň 200 kilometrov.

Nie je hanbou mať psychológa

Krasokorčuľovanie je náročný šport po fyzickej, ale aj psychickej stránke. Svoje o tom vie aj finalista grantového projekt Ukáž sa! „Tréningy, cestovanie – je to fyzicky náročné. Taktiež aj psychicky. Niekedy je ťažké vyrovnať sa s tým, že na pretekoch nepodáte taký výkon ako na tréningu, prípadne máte zlé dni a vôbec sa vám nedarí.”

Marko otvorene hovorí aj o komunikácii so psychológom, ktorý mu pomáha zvládať ťažké situácie.  „Pri takomto športe nie hanbou mať psychológa, lebo psychika ovplyvňuje veľkú časť koncentrácie na ľade a obzvlášť na pretekoch. Pri krasokorčuľovaní je hlava veľmi dôležitá."

Marko Piliar.
Marko Piliar.
Foto
SOŠV

Šport jednotlivca, pri ktorom sa nemáte za koho skryť

K psychológovi sa dostal cez svoju trénerku. Sedenia máva primárne počas pretekárskej sezóny. V deň pretekov spolu komunikujú aj cez mobil. „Veľmi mi to pomáha, lebo napríklad na tréningu odjazdím a odskáčem jazdy čisto a prídu preteky, trošku stresu, adrenalínu a sústredenie ide bokom. Hlavne na pretekoch všetci očakávajú bezchybnú jazdu. Nuž, človek je tvor omylný.“

Krasokorčuľovanie je šport jednotlivca, pri ktorom sa nemáte za koho skryť a musíte ukázať, čo ste natrénovali, hovorí Marko. S psychológom sa rozprávajú o rôznych veciach. Ako sa správajú deti v škole voči tým, čo trénujú kolektívne, alebo individuálne športy. Čo ho trápi doma alebo na tréningu. "No aj si zasrandujeme, býva to uvoľnené. Psychológ musí poznať vás a získať si vašu dôveru, takisto mu musím dôverovať aj ja a kedykoľvek sa na neho obrátiť. Je super, že dospelý vás vypočuje a vie ukázať aj inú cestu, ako byť silným a vysporiadaným jednotlivcom,“ dodáva mladý športovec.

Po úraze späť do formy a na EYOF

Koncom roka 2020 sa mu na pretekoch Slovenského pohára v Žiline stal úraz, pri ktorom si vykĺbil rameno počas voľnej jazdy. Nakoniec musel podstúpiť operáciu pravého ramena. „Momentálne som absolvoval rehabilitácie, kde posilňujem rameno a, samozrejme, aj celé telo, aby som neochabol,“ vysvetľuje Piliar.

Školské povinnosti stíha aj popri svojom športe, keďže má individuálny študijný plán. „Po operácii ramenného kĺbu v januári mi ostalo veľa času na štúdium a teraz ešte rehabilitujem.  Verím, že čoskoro sa pustím do tréningového tempa a keďže máme teraz dištančné vyučovanie, tak stíham všetko,“ dodáva krasokorčuliar, ktorý si na súťaži v Maďarsku splnil kritéria účasti na zimnom EYOF 2021 vo fínskom Vuokatti. „V tomto roku mám cieľ dostať sa do formy po štvormesačnej pauze a naďalej reprezentovať Slovenskú republiku aj v zahraničí.“

Grant použil na „ľadohodiny“

Marko Piliar je finalistom piateho ročníka grantového projektu Ukáž sa! Vybraní mladí športovci propagovali počas letných mesiacov minulého roka seba a svoj šport na sociálnej sieti Instagram. Fanúšikom tak mali šancu ukázať, že to so svojím športom myslia naozaj vážne. Zároveň im odhalili kúsok zo svojho súkromia či športovej prípravy. Ako išla práca „influencera“ Markovi? „Ja nie som extra aktívny na Instagrame takým spôsobom, že by som dával veľa  príbehov alebo príspevkov a bola to aj pre mňa výzva. Zo začiatku, vlastne prvý týždeň, som sa dosť trápil. Nevedel som, čo pridať, ale ten druhý týždeň som si povedal, že nad tým nejdem veľa rozmýšľať, tak som to robil spontánne,“ vysvetľuje.

Víťazov Ukáž sa! určovala verejnosť v internetovom hlasovaní na základe sympatií i uverejnených videí, ktoré pripravil tím SOŠV. Marko Piliar získal 1 122 hlasov a finančný grant vo výške 1 000 eur. „Finančné prostriedky som použil na „ľadohodiny“, lebo ľad je pri našom športe najdrahšia položka, samozrejme, aj na kostým k novej hudbe a na regeneráciu.“

Videá a príbehy všetkých finalistov sú na webovej stránke projektu www.olympic.sk/ukazsa

O projekte Ukáž sa!

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru má za sebou už 5. ročník grantového programu Ukáž sa! V tomto roku bolo pre budúce športové hviezdy (jednotlivcov a mládežnícke / juniorské športové kolektívy) od 13 do 18 rokov vyčlenených 46 000 eur. Cieľom programu je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky a elimináciu sociálnych rozdielov. Doteraz bolo prerozdelených 240-tisíc eur, ktoré pomohli k splneniu mnohých športových snov.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV