Športové aktuality
3 min. čítania

Olympijský oheň mládeže pre Kangwon 2024 sa vydal na cestu solidarity

Foto
Helénsky olympijský výbor

V utorok zapálili v Aténach olympijský oheň mládeže. Z gréckej metropoly sa pochodeň vydá na trojmesačnú cestu do kórejskej provincie Kangwon, ktorá bude v druhej polovici januára hostiť zimné olympijské hry mládeže. Cesta solidarity, ako sa ohňová púť nazýva, vyvrcholí 19. januára.

Tradičný ceremoniál zapálenia olympijského ohňa mládeže sa konal na Panaténskom štadióne v Aténach. Zúčastnili sa na ňom predseda organizačného výboru Kangwon 2024 Jin Jong-oh a člen Medzinárodného olympijského výboru a prezident Helénskeho olympijského výboru Spyros Capralos.

Podľa olympijskej tradície bol olympijský oheň mládeže zapálený slnečnými lúčmi odrazenými v parabolickom zrkadle, pričom kňažka z Hérinho chrámu potom odovzdala oheň prvej pochodne Marii Belliovej, 17-ročnej bežkyni na lyžiach a biatlonistke z Floriny v Grécku.

Na úvodnom štafetovom úseku sa zúčastnili aj 17-ročná kórejská krasokorčuliarka Kim Hjun-gyeom a 16-ročná lyžiarka vo voľnom štýle Jun Šin-ee spolu so 17-ročným gréckym alpským lyžiarom Vougioukasom Apostolosom.

Člen MOV Chong Čchang, predseda koordinačnej komisie MOV pre Kangwon 2024, povedal: „Cesta pochodne po kórejskom polostrove bude mimoriadna príležitosť šíriť olympijského ducha v celej hostiteľskej krajine pred ZOH mládeže a určite prinesie šťastné spomienky na cestu olympijského ohňa po Kórejskej republike pred zimnými olympijskými hrami Pjongčang 2018.“

Plameň olympijského ohňa mládeže má symbolizovať priateľstvo, dokonalosť a rešpekt. Cesta solidarity, ako Kórejci nazvali ohňovú púť, sa začne 8. októbra po príchode do Soulu. O 3 dni neskôr sa na tamojšej radnici uskutoční špeciálna oslava 100 dní do ZOH mládeže. Na slávnosti vystúpia na pódium hviezdy K-popu, ktoré ešte neboli oznámené, aby zabavili fanúšikov, a zúčastnia sa na nej aj športovci, aby sa podelili o svoje nadšenie pred ZOH mládeže.

Pochodeň s ohňom potom navštívi 23 miest a okresov po celej krajine a potom dorazí do provincie Kangwon.

Okrem toho, že pochodeň poskytne ľuďom v celej krajine jedinečnú príležitosť pozrieť si olympijský oheň mládeže, jej cieľom je pomôcť vzbudiť nadšenie pred ZOH a zároveň propagovať olympijské hodnoty a význam športu medzi mladými ľuďmi v celej krajine.

Na oslavu týchto snáh je sloganom turné s pochodňou „Cesta solidarity“, čo zdôrazňuje jeho cieľ spojiť ľudí, aby oslávili mládež a radosť zo športu.

Okrem množstva kultúrnych vystúpení a vzdelávacích aktivít o olympijských hodnotách, ktoré sa budú konať na každom mieste, budú mať fanúšikovia a miestni obyvatelia možnosť stretnúť sa s Moong-čo, maskotom Kangwon 2024, a vyskúšať si niektoré športy z programu ZOH mládeže. Ich otvárací ceremoniál sa bude konať 19. januára 2024.

Očakáva sa, že na ZOH mládeže, ktoré sa skončia 1. februára 2024, sa zúčastní približne 1 900 športovcov z približne 81 národných olympijských výborov.

Podujatia a športovci
p24

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva