Športové aktuality
4 min. čítania

Celá krajina ju spoznala vďaka behu v balerínkach. Annamária sa teraz stala majsterkou Slovenska

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Annamária Horváthová s trénerom Peczem.
Foto
Archív Athletic Legion Club

Šampiónka z chatrče, hollywoodsky príbeh hodný sfilmovania, víťazka v balerínkach. O talentovanej bežkyni z Moldavy nad Bodvou sa už popísalo veľa. Cez víkend Annamária Horváthová dosiahla vo svojej doposiaľ krátkej trojročnej kariére ďalší významný míľnik. Na 1500 metrovej trati sa stala majsterkou Slovenska v dorasteneckej kategórii.

V balerínkach si vybehala pozornosť celého Slovenska

Talentovaná atlétka Annamária Horváthová z Moldavy nad Bodvou sa v roku 2018 dostala do povedomia širokej verejnosti. Na podujatí Beh pre zdravie si dobehla pre víťazstvo obutá v balerínkach. Jej fotografia zo stupňa víťazov mnohým ukázala, že talent sa skrýva aj tam, kde ho málokto hľadá. Annamária pôsobí v klube Athletic Legion Club v Moldave nad Bodvou. Jej trénerom je Norbert Pecze. A nielen trénerom. Mladá športovkyňa býva v osade a je v nezávideniahodnej situácii. Pecze sa snaží začleniť ju do kolektívu a pomáhať jej, ako sa len dá. Športové oblečenie jej perie s manželkou doma, vybavoval jej aj vyšetrenie u zubára, občiansky preukaz či kartu na vlak. Športové oblečenie musí nechávať v skrini v klube, doma sa jej buď zničí, alebo rozpredá.

Napriek komplikáciám si talentovaná bežkyňa minulý rok vybojovala 2. miesto na majstrovstvách Slovenska v disciplíne na 800 m. „Z jej úspechu sa veľmi tešíme, avšak sme si istí, že by to šlo ešte lepšie, ak by jej sociálne pozadie bolo iné. Ona však za to nemôže. Snažíme sa podporovať ju vo všetkom, ako len vieme, fyzicky aj psychicky. Niekedy však i tak natrafíme aj na banálne ťažkosti, ktoré by sa už po takom čase možno ani len nemali vyskytovať,“ povedal nám nedávno Pecze.

Majstrovský titul napriek prekážkam

V nedeľu 20. júna 2021 vyhrala Horváthová slovenský dorastenecký šampionát. Na 1500 metrovej trati nenašla premožiteľku. Dovolať sa po víkende trénerovi Athletic Legion Club bolo poriadne náročné. Ako sám priznal, od rána mal telefonáty z viacerých slovenských televízií a celoštátnych denníkov. Úspech Annamárie je lákavou témou. No rozhodne to nie je jednoduchý príbeh. „Veľmi sa tešíme z toho, že sa nám konečne podarilo dosiahnuť prvé miesto. V prvý deň majstrovstiev bežala osemstovku, tam jej však nevyšla prvá polovica trate. Na druhý deň bolo na programe 1500 m. Nedávno na tejto trati zabehla osobný rekord, bolo to na šamorínskom mítingu PTS. Tam sme si všimli, že jej dlhšia trať bude lepšie sedieť,“ hovorí tréner.

Z nohy jej museli nedávno vyberať sklo

S Annamáriou to nemá jednoduché. Nerieši s ňou iba športové veci. „Týždeň pred pretekmi stúpila na sklo, museli jej ho vyberať z päty. Riešili sme aj zubného lekára, trhali jej dva zuby. Kebyže nie je mňa a mojej manželky, nikdy sa tam nedostane,“ smutne pripomína realitu športovkyne žijúcej v osade Pecze.

Tréner pripomína, že Annamária vyhrala len o jednu stotinu. Beh bol mimoriadne vyrovnaný. V závere však zostalo najviac síl práve Horváthovej. „Annamária navštevuje špeciálnu školu, rozmýšľa odlišne ako iné deti. Nevie, ako ideálne načasovať tempo, ona len behá. Naša taktika je preto taká, že drží tempo s druhou či treťou pretekárkou a na záver, ak jej zostanú sily, pridá. V príprave beháva s chlapcami z klubu. V tréningovej skupine nemám také nadané dievčatá na stredné trate,“ vysvetľuje tréner, ktorého zverenci Daniel Jančik a Nyíri Kristóf takisto získali medailové umiestnenia na dorasteneckých MSR.

Aj vďaka Nadácii SOŠV má lepšiu prípravu

Aj vďaka individuálnej podpore od Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru môže Annamária trénovať a zlepšovať sa. „Boli sme dvakrát na športovom sústredení v Námestove. Bolo to po prvýkrát, čo bola na sústredení mimo Moldavy. Z grantu sme platili aj školský obed či lekárov a masáže. Takisto členské do klubu a štartovné na pretekoch,“ dodáva.

paris
Ukazsa2024 Pankova

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV