Športové aktuality
5 min. čítania

Grant v Ukáž sa! získal až na druhý pokus. Víťazstvo aj prehra sú motivačné, hovorí mladý biatlonista Maťko

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Martin Maťko - finalista Ukáž sa 2021.
Foto
Archív MM

Šťastie v projekte Ukáž sa! skúšal pred rokom spoločne so sestrou Nikolou. Vtedy však uspela iba ona. Napriek tomu sa mladý biatlonista Martin Maťko nevzdal a v šiestom ročníku grantového programu Nadácie SOŠV získal finančný grant 1 600 eur. „Chcel som rodičom vrátiť aspoň časť nákladov, ktoré do mňa investovali,“ hovorí mladý športovec.

Poznal mená všetkých športovcov

Šport ho zaujal v mladom veku. Martin už ako štvorročný pozerával v televízii biatlon. „Poznal som všetky mená športovcov. Vždy som kradol potajomky mamine slnečné okuliare, sestre som pobral ceruzky ako lyžiarske palice a v hrubých ponožkách som sa šmýkal po podlahách, aby som napodobnil bežkovanie. Prebehol som celý dom až som sa zastavil na streleckej položke, kde som loptičkou zhadzoval rôzne predmety - vtedy niekedy sa zrodila moja vášeň pre tento šport,“ spomína.

„Rozhodne každému odporúčam vyskúšať zapojiť sa do tohto projektu a snažiť sa uspieť. Takmer všetky športy sú svojím spôsobom finančne náročné a takáto „injekcia” pomôže každému jednému mladému športovcovi. Je to veľa peňazí a sú určené na skvelý cieľ, akým šport nepochybne je.“ – Martin Maťko o Ukáž sa!

Z množstva športov zvíťazil biatlon

Do prvého klubu sa dostal ako osemročný, v tom čase sa ho ujal tréner Radoslav Cienik. „Bez neho by som určite nebol tam, kde som teraz a patrí mu obrovská vďaka. Počas základnej školy som robil viacero športov - florbal, futbal, beh, venoval som sa aj atletike a bežeckému lyžovaniu,“ hovorí finalista grantového programu Nadácie SOŠV Ukáž sa!

S prechodom na strednú školu sa však v preorientoval najmä na biatlon. „Biatlon a bežecké lyžovanie, na seba nesporne nadväzujú, no na prvom mieste je u mňa biatlon, ktorý je kvôli streľbe pre mňa zaujímavejší,“ hovorí študent športového gymnázia v Banskej Bystrici.

 „Počet tréningov závisí od toho, či mám preteky cez víkend, alebo pôjdeme niekde na sústredenie. Bežný tréningový proces vyzerá tak, že trénujem päť až šesťkrát týždenne, z toho a trikrát dvojfázovo. Tréningy majú rôznu špecializáciu a tiež závisia od ročného obdobia, niekedy sa trénuje viac sila, inokedy sa venujeme úsekom či vytrvalosti. Práve nejednotvárnosť ich robí vždy zaujímavými.“ Martin Maťko o tréningovom procese

Víťazstvo aj prehra sú motivačné

Za svoj najväčší športový úspech považujem nedávne 3. miesto na IBU Central European Cup v českom Letohrade, tiež  1. a 2. miesto na majstrovstvách Česka. „No v neposlednom rade sú to početné ocenia tu na Slovensku. Každé víťazstvo je pre mňa motivačné a posúva ma ďalej. Vlastne to isté robí aj neúspech, a tak to má byť,“ hovorí Martin, ktorého najväčší športový sen sú olympijské hry, ale aj majstrovstvá sveta a majstrovstvá Európy. „Rád by som sa priblížil k svetovej biatlonovej špičke,“ dodáva.

„Mojou najväčšou podporou pri športovaní sú, samozrejme, moji obetaví rodičia. Tento šport je finančne a časovo nesmierne náročný. Vždy ma podporovali, vozievali ma na tréningy, súťaže, sústredenia, boli pri mne v dobrom aj zlom. Nikdy im to nezabudnem. Čo sa techniky biatlonu týka, za to, čo viem, vďačím spomínanému prvému trénerovi Cienikovi, ktorý ma nezištne viedol až po strednú školu. – Martin Maťko o jeho najväčšej podpore pri športovaní

Športový vzor má v trénerke

Momentálne ho vedie bývalá biatlonistka a dnes trénerka Natalyia Otčenášová (rod. Burdygová). Pre Martina je aj najväčším športovým vzorom. „Počas svojej úspešnej biatlonovej kariéry nazbierala toľko skúseností ako málokto a teraz ich cieľavedome, trpezlivo a premyslene odovzdáva nám. Pracovať s ňou je skutočne zážitok. Je autoritatívna, motivačná, vtipná, vie nám prehovoriť do duše. Vie, čo robí a robí to dobre, o čom svedčia aj výsledky našej skupiny.“

Pred rokom uspela iba sestra

Do projektu Ukáž sa! spolu so sestrou Nikolou prihlásil aj minulý rok. Do finále vtedy postúpila však iba ona a získala grant vo výške 1 500 €. „Tento rok som sa viac snažil, keďže som chcel rodičom vrátiť aspoň časť nákladov, ktoré do mňa investovali, napríklad pažba na malorážku ich stála 800 eur,“ hovorí Maťko, ktorý v projekte skúsil šťastie aj v roku 2021.

Šiesty ročník projektu Nadácie SOŠV bol zameraný na prezentovanie športu na sociálnej sieti Instagram. Súťažiaci mali za úlohu predstaviť seba a svoj šport a ukázať jeho krásy sledovateľom na sociálnej sieti. „Najťažšie bolo vymýšľať stále nové príbehy na Instagram, aby neboli o tom istom. Snažil som sa byť kreatívny a zaujať.  V dnešnej dobe je propagácia cez sociálne siete priam nevyhnutná a zároveň snáď aj najjednoduchšia, keďže to ide z pohodlia domova,“ myslí si mladý športovec.

Grant išiel na výstroj a oblečenie

V hlasovaní verejnosti získal 1681 hlasov a grant vo výške 1600 eur. „Využil som ho na nákup športovej výstroje (lyžiarky, paličky, skialpové pásy, snežné mačky, okuliare, príslušenstvo na kolieskové korčule) a oblečenia (rukavice, bundy, nohavice, tenisky). Tiež som z nich zaplatil klubový členský poplatok,“ dodáva Martin.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV