Športové aktuality
4 min. čítania

Miroslav Šatan zostáva prezidentom SZĽH

Viceprezident SOŠV Miroslav Šatan zostáva prezidentom SZĽH.
Foto
HockeySlovakia.sk

Miroslav Šatan zostáva naďalej na poste prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH). V pondelňajších voľbách, ktoré sa uskutočnili v rámci Kongresu SZĽH v Bratislave, zdolal jediného protikandidáta Ľudovíta Jurinyiho.

Šatan získal vo voľbách 232 hlasov, Jurinyi 139. Delegáti na pondelňajšom zasadnutí Kongresu SZĽH odovzdali 80 volebných lístkov, pričom všetky boli platné. Nové štvorročné funkčné obdobie začne šéfovi zväzu plynúť od 27. júna 2022.

Miroslav Šatan uspel v tajnej voľbe lístkovou formou

Kapitán majstrov sveta z Göteborgu stojí na čele SZĽH od júna 2019, keď vo funkcii nahradil Martina Kohúta. Už od leta 2017 pôsobí aj ako generálny manažér reprezentácie, od minuloročného októbra je aj viceprezident Slovenského olympijského a športového výboru. Jurinyi okrem postu riaditeľa HK Poprad zastával aj pozíciu člena výkonného výboru SZĽH, už pred voľbou prezidenta sa však opätovnej kandidatúry do VV vzdal.

Kongres sa mal konať už v marci, no nebol uznášaniaschopný. K hlasovaniu o hlavných bodoch ani neprišlo, keďže sa neprezentoval dostatočný počet klubov, hoci ich zástupcovia boli prítomní. Pri prezentácii delegátov sa nenašla potrebná dvojtretinová väčšina hlasov od všetkých riadnych členov SZĽH.

Ako dôvod uviedli, že nebolo jasné, ktorý delegát bude mať koľko hlasov. Delegáti klubov z jednotlivých súťaží majú rozdielny počet hlasov, a keďže sa kongres uskutočnil v priebehu sezóny, nebolo podľa nich jasné, či sa budú hlasy počítať podľa aktuálneho ročníka alebo posledného skončeného. O novom termíne kongresu rozhodol výkonný výbor SZĽH 7. apríla.

Opakovaný kongres sa už teda konal po sezóne, len štyri dni pred začiatkom MS vo Fínsku. Prítomní zástupcovia klubov si následne schválili kongresový program a rokovací poriadok. V ňom došlo k úprave, voľba prezidenta a voľby do orgánov SZĽH sa uskutočnili prostredníctvom tajného hlasovania s využitím papierových lístkov.

Najviac prostriedkov z príspevku od ministerstva školstva

Po voľbe pracovných skupín nasledovala prezentácia správy prezidenta SZĽH od Miroslava Šatana. Miroslav Lipovský predniesol správu o činnosti výkonného výboru SZĽH a Jaromír Šmátrala správu o činnosti dozornej rady SZĽH.

Po obedňajšej prestávke delegáti schválili úpravu definície vekových kategórii pre prebiehajúci olympijský cyklus. Zmena príde do praxe na začiatku sezóny 2022/2023. V novom modeli už nefiguruje kategória „kadeti“ ani príslušná „liga kadetov“. Zmena vychádza z návrhu komisie mládeže SZĽH, ktorá ju vyše trištvrte roka konzultovala a upravovala s mládežníckymi klubmi aj prostredníctvom seminárov.

Následne delegáti odsúhlasili rozpočet na rok 2022. Ako uviedol web SZĽH, hokejové hnutie bude hospodáriť najmä s príspevkom od ministerstva školstva, ktorý bude vo výške 9,5 miliónov eur. Z roku 2021 disponuje zväz ušetrenou čiastkou 1,2 milióna eur. Rozpočet tiež počíta s komerčným zdrojmi vo výške 1,2 milióna eur za marketingové práva a štartovným vo výške 536-tisíc eur.

Po prerokovaní výročnej správy SZĽH za rok 2020 nasledovali body spojené s voľbou prezidenta SZĽH a voľbami do orgánov SZĽH.

Hráčov bude vo výkonnom výbore SZĽH zastupovať Miroslav Lažo, ktorý vo voľbe s 224 hlasmi zdolal Richarda Rapáča. Doplnili ho Michal Handzuš (228 hlasov), Miroslav Dráb (226), Jozef Kužma (226), Miroslav Lipovský (216), Dušan Mráz (190), Branislav Semančík (176) a Rudolf Hrubý (172).

Nové štvorročné funkčné obdobie členov orgánov SZĽH začne plynúť 27. júna 2022.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV