Športové aktuality
Rozhovor
6 min. čítania

Patrik trénuje crossfit šesťkrát do týždňa: Nehľadajte skratky a dajte sa do práce

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Patrik Kočar sa venuje crossfitu. Trénuje aj šesťkrát do týždňa. Pracuje v kancelárii, no crossfit neberie ako ventiláciu od sedavého zamestnania. Jednoducho ho baví a chce v ňom napredovať. Ku crossfitu doviedol aj mladšieho brata Matúša, ktorý v tomto športe dokonca reprezentoval Slovensko na vrcholnom podujatí, prestížnych CrossFit Games.

Šport nie je len o profesionáloch, ktorí dennodenne trénujú, prekonávajú rekordy a stoja na stupňoch víťazov. Šport je aj o bežných ľuďoch, ktorí športujú kvôli fyzickému a psychickému zdraviu. Chcú sa dostať do formy, byť zdraví a pripravení na každú prekážku, ktorú im život postaví do cesty. Na našom webe vám preto prinášame rozhovory s ľuďmi, ktorí nešportujú kvôli víťazstvám, ale pre radosť zo samotného pohybu.

Ako ste sa k tomuto športu dostali a čo vás na ňom oslovilo?

Prvýkrát som sa s ním stretol asi na internete ešte na strednej škole, čo je tak šesť rokov späť. Videl som videá, myslím, že z CrossFit Games (pozn. vrcholné podujatie v crossfite). Tam dokázali chlapi dvíhať ťažké váhy, behať a vykonávať gymnastické prvky vo vysokej intenzite na čas a vyzerali neskutočne vypracovaní. Táto všestrannosť ma oslovila, a tak sa začala moja cesta s crossfitom.

Ako často sa mu venujete? Každý týždeň, viackrát do týždňa?

Snažím sa žiť aktívne každý deň, momentálne trénujem päť až šesťkrát do týždňa. Väčšinu tréningov trávim vo vnútri v telocvični. Keď sa dá, aj vonku, záleží od tréningového cyklu a ročného obdobia.

Zúčastňujete sa aj na súťažiach?

Keď ešte neboli obmedzenia týkajúce sa koronavírusu, vzpieral som I. ligu mužov za družstvo VK KOFI Trenčín. Minulý rok v lete som sa zúčastnil na jednej slovenskej crossfitovej súťaži, ktorá bola v online formáte. Prebiehalo to tak, že nám oznámili workout (druh cvičenia pozn.) a my sme mali týždeň na to, aby sme ho natočili a odoslali. Takže, vždy sa dá nájsť spôsob, keď sa chce.

Čo považujete za svoj najväčší úspech, alebo výzvu, ktorú sa vám podarilo v športe splniť?

Každý odtrénovaný týždeň, po ktorom som sa nejako posunul a zlepšil, je pre mňa úspech. Často nie je úplne najľahšie skĺbiť prácu, tréningy, osobný život a iné veci, čo k tomu patria.

Venujete sa aj nejakým iným športom? Chodíte behať, prípadne bicyklovať sa?

Tieto aktivity ako beh, bicykel, plávanie sú neoddeliteľnou súčasťou crossfitu, takže je jasné, že ich vykonávam, ale asi vás budú zaujímať skôr športy, ktoré sa netýkajú crossfitu. Nemám problém so žiadnym športom. Naposled sme na firemnej akcii boli hrať golf a veľmi ma to chytilo. Myslel som, že je to extrémne finančne náročné. To nebola pravda, bolo to náročné skôr technicky, čo ma prekvapilo. V televízii to vyzerá tak jednoducho, ale skúste trafiť palicou loptičku (smiech).

Čomu sa venujete v zamestnaní? Športujete aj preto, aby ste si od neho oddýchli?

Vypracovávam cenové ponuky, čiže väčšinu času strávim sedením v kancelárii. Mňa moja práca baví, cvičenie neberiem ako formu nejakej ventilácie od práce. Chodím do telocvične trénovať a často som unavenejší z tréningu než z práce.

Dbáte aj na správnu výživu? Akú rolu u vás zohráva strava?

Správna strava by mala byť asi samozrejmosť pre všetkých ľudí, aj keď nerobia nejaký špecifický šport. Ľudia by sa mali viac o túto tému zaujímať pre svoj vlastný prospech. Ja osobne si zapisujem jedlo a počítam kalórie, 80%  jedál si plánujem a pripravujem dopredu, tento spôsob mi vyhovuje a funguje.

Pri tomto športe je extrémne dôležité vedieť, ako správne vykonávať cviky. Inšpirujete sa niekým, konzultujete svoje tréningy s odborníkom?

Keď som začínal s crossfitom, navštevoval som skupinové tréningy. Tam som si rýchlo osvojil techniku daných cvikov, keďže som odmalička športoval a súťažil. Postupom času som zistil, že chcem napredovať viac, začal som sa vzdelávať a našiel si trénera, pod ktorým som trénoval. Myslím, že aj preto dodnes cvičím bez nejakého vážneho zranenia.

Podarilo sa vám vaším aktívnym životom niekoho „strhnúť“ a presvedčiť ho, aby tiež začal niečo robiť? Kolegov v práci, kamarátov, rodinu?

Pár ľudí určite. Za zmienku stojí najviac asi môj brat, ktorého som ku crossfitu priviedol. Dostal sa na CrossFit Games, kde sa umiestnil na druhom mieste vo svojej kategórii. Verím, že svojím vzťahom k športu ešte nejakých ľudí ovplyvním.

V tejto dobe pri zavretých posilňovniach je omnoho náročnejšie udržiavať sa vo forme... Ako ste si s tým poradili vy?

Vždy sa nájde spôsob, ako sa dá športovať. Či už doma, alebo vonku. Nehovorím, že je to jednoduché, ale ide to.

Prečo je podľa vás v tejto dobe dôležité hýbať sa a športovať?

Fakt, že hýbať sa a športovať je dôležité, našťastie, nie je len mojím názorom. Máme na svete mnoho štúdií a faktov, ktoré poukazujú na benefity aktívneho životného štýlu.

Čo by ste odkázali ľuďom, ktorí uvažujú nad tým, že by začali športovať a robiť niečo pre svoje zdravie? Ako je podľa vás správne začať?

Pre nováčika je najťažšie premôcť sa a ísť, takže príliš nad tým nepremýšľajte a začnite. Ľudia v telocvičniach vám pomôžu. Nájdite si kvalitného trénera, ktorý má dostatočnú kvalifikáciu, poraďte sa s ním. Nehľadajte skratky a dajte sa do práce. Keď zbadáte prvé výsledky a zistíte, že sa zlepšuje kvalita vášho života, určite si to zamilujete.

TIPOS
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV