Športové aktuality
3 min. čítania

Prekvapená Šimoňáková berie pozíciu vlajkonosičky ako poctu

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Katarína Šimoňáková pri odchode na ZOH 2022.
Foto
TASR - Jaroslav Novák

Na slávnostnom otvorení zimných olympijských hier v Pekingu 2022 sa ako vlajkonosiči predstavia hokejista Marek Hrivík a sánkarka Katarína Šimoňáková. Obaja športovci sa už na piatok 4. februára veľmi tešia a je to pre nich veľká pocta. 

Výber slovenských vlajkonosičov bol v prípade ZOH 2022 komplikovaný. Mnohí športovci z horských dedín v Jen-čchingu a Čang-ťia-kchou, ktoré sú od čínskej metropoly dosť vzdialené, na účasť na slávnostnom otvorení rezignovali. Vlajkonosičom na napokon stal hokejista Marek Hrivík, ktorý pred odchodom do Pekingu skladal aj sľub výpravy do rúk prezidentky Zuzany Čaputovej. "Teší ma to a je to pre mňa veľká pocta. Už sa nevieme dočkať, kedy prídeme do Pekingu. Zdravím všetkých fanúšikov a držte nám palce," odkazuje Hrivík tesne pred odchodom do Pekingu.

Spoločne s ním bude slovenská vlajka viať v rukách sánkarky Kataríny Šimoňákovej. “To, že ma vybrali ako vlajkonosičku, je pre mňa neskutočná pocta. Je mi obrovskou cťou, že budem môcť na otváracom ceremoniáli niesť slovenskú vlajku spolu s Marekom Hrivíkom. Dozvedela som sa to tak, že po mojom rozhovore s mentálnou trénerkou som si všimla upozornenie na sociálnej sieti, tak som ho otvorila a tam si prečítala, že boli vybraní vlajkonosiči na ZOH v Pekingu. Svietila tam moja fotka a meno… Vôbec som tomu neverila a stále neverím, že z toľkých športovcov vybrali práve mňa,” hovorí sánkarka, ktorá Slovensko reprezentovala aj na ZOH 2018 v Pjongčangu.

Olympijskú atmosféru si napriek pandemickým opatreniam v Číne zatiaľ užíva. “Musíme nosiť rúška a nemôžeme opustiť dedinu, maximálne na tréningy, stále musíme chodiť na testy. Je to otravné, ale atmosféra je veľmi priateľská. Je to tu super. Nemám pocit, že by bolo iné ako v Pjongčangu. Chýbajú možno nejaké vystúpenia a akcie, ktoré tam boli pre nás vtedy pripravené. Máme však v olympijskej dedine k dispozícii hernú zónu, kde sa môžeme zahrať a zabaviť sa. Je tu biliard, stolný tenis, VR, je to super,” opisuje olympijskú dedinu v Jen-čchingu.

Problém jej nerobil ani časový posun sedem hodín. ”Aklimatizovala som sa celkom rýchlo. Najhoršia bola prvá noc, počas ktorej som spala úplne minimum, ale hneď na druhý deň už to bolo fajn.” 

Už 31. januára mali sánkari obhliadku dráhy a v prvý februárový deň si odkrútili aj úvodný tréning. “Keďže ako jedni z mála sme mali možnosť tu trénovať a absolvovať Svetový pohár, tak už som vedela, čo ma po príchode čaká a aj ako vyzerá dráha,” dodáva Šimoňákovú, ktorú čaká ostrý štart 7. februára, kedy absolvuje prvé dva štarty. O deň neskôr ju čaká tretia a štvrtá finálová jazda.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV