Športové aktuality
7 min. čítania

Z časopisu OLYMPIC.sk predstavujeme slovenské tromfy v Tokiu: PIŠTEJ a BALÁŽOVÁ chcú v mixe zamiešať karty

Ľuboš Bogdányi pre OLYMPIC.sk
Stolní tenisti Barbora Balážová s Ľubomírom Pištejom chcú zabojovať v olympijskom Tokiu o medailu v mixe.
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

Stolní tenisti ĽUBOMÍR PIŠTEJ a BARBORA BALÁŽOVÁ chcú v Tokiu ako najlepší európsky pár podľa svetového rebríčka zamiešať karty v miešanej štvorhre. Dvojica si účasť vybojovala na základe postavenie v renkingu. V poradí olympijskej kvalifikácie i vo svetovom rebríčku jej patrila 6. pozícia.

V našom časopise OLYMPIC.sk jar/leto 2021, ktorý vyjde v prvej júlovej dekáde, Ľubomíra Pišteja a Barboru Balážovú predstavil Ľuboš Bogdányi.

BARBORA BALÁŽOVÁ
Nar. 18. marca 1992 v Topoľčanoch ● Členka Saint-Denis US 93 TT (Fr.) a Športového centra polície Bratislava ● Najväčšie úspechy: 2. v mixe na ME 2013, 4. v mixe na EH 2019, štvrťfinále mixu na MS 2019, 11-násobná medailistka z mládežníckych ME ● Na OH v Riu de Janeiro 2016 postúpila do 2. kola dvojhry (33. miesto), v Tokiu nastúpi v mixe (s Pištejom) a vo dvojhre.

ĽUBOMÍR PIŠTEJ
Nar. 6. marca 1984 v Prešove ● Člen SPG Linz (Rak.) a Športového centra polície Bratislava ● Najväčšie úspechy: 2. v mixe na ME 2013, 4. v mixe na EH 2019, štvrťfinále mixu na MS 2019, zlatý medailista z MEJ v mixe ● Na OH debutuje, v Tokiu nastúpi s mixe (s Balážovou).

Stolný tenis je súčasťou olympijského programu od OH 1988 v Soule. Znovu v Ázii čaká toto športové odvetvie ďalšia premiéra. V Tokiu sa totiž prvýkrát bude na hrách olympiády súťažiť v miešanej štvorhre. Práve zaradenie mixu prinieslo aj slovenskému stolnému tenisu nádej na prenikavejší úspech na OH. V ére samostatnosti práve v nej získalo Slovensko svoje doterajšie obe seniorské medaily z európskych šampionátov. Balážová s Pištejom majú v mixe striebornú medailu z ME 2013 v rumunskom Buzau.

PRVÉ A VERÍ, ŽE NIE POSLEDNÉ

Miestenka na OH je do určitej miery satisfakcia pre 37-ročného Pišteja, ktorý sa jej dočkal v pokročilej fáze svojej aktívnej kariéry. „Stolnému tenisu sa venujem od svojich štyroch rokov a je to pre mňa česť. Účasť na olympijských hrách je snom pre každého športovca, aj v stolnom tenise to znamená absolútny vrchol. Absolvoval som veľa majstrovstiev sveta a Európy, ale toto bude niečo úplne iné. Aj v mojom rebríčku i celkovo je to top podujatie, na ktoré sa nesmierne teším. Pre mňa je to veľká odmena už len to, že sa na hrách môžem zúčastniť. Mám za sebou 33 stolnotenisových rokov, ale verím, že v Tokiu to nebudú moje posledné OH. Chcel by som zažiť ich atmosféru aj v normálnom režime,“ vyslovil želanie prešovský rodák.

VIERU MU NEZOBRALA ANI PANDÉMIA

Slováci už na Európskych hrách v Minsku 2019 neboli ďaleko od zisku miestenky. Pred rokom boli krôčik od potvrdenia postupu na OH 2020, ale prišla pandémia koronavírusu. Napokon si vyžiadala „len“ ročný odklad definitívy pre slovenské duo. „Minulý rok som si nepripúšťal, že by sa OH neuskutočnili a my by sme sa na ne nekvalifikovali. Nemal som obavy zo zrušenia. Napokon sa o rok posunuli, ale budú, čo je podstatné. Z môjho pohľadu je najväčšie mínus, že budú prakticky bez divákov a bez možnosti pre nás  navštevovať ďalšie súťaže,“ poznamenal Pištej, ktorý je športovec telom i dušou a zaujíma sa o každý šport.

Ľubomír Pištej
Foto
TASR - Michal Svítok

PIŠTEJ SA POZERÁ AJ ZA ŠTVRŤFINÁLE

Slovenskí stolní tenisti sa už môžu pripravovať na splnenie cieľov, ktoré si stanovili. V Tokiu bude v mixe štartovať 16 párov a účasť Slovákov by nemala byť iba symbolická. Naopak, zverenci trénera Jaromíra Truksu chcú potvrdiť rebríčkové postavenie a pomýšľajú aj na ešte prenikavejší úspech. „Štvrťfinále by bolo super. V osemfinálovom 1. kole by nás mali čakať minimálne vyrovnaní alebo slabší súperi. Záležať bude na žrebe, ale môžeme dostať páry, ktoré síce nechcem podceňovať, ale mali by sme ich zdolať. Potom by sme narazili na dvojice z prvej nasadenej štvorky. To by bolo už ťažšie. Väčšinou s nimi prehrávame, ale už sme niektoré duá aj pokorili. Za mňa by bolo štvrťfinále super, ale chcem sa pozerať aj ďalej.“

NA RIO LEN NAJLEPŠIE SPOMIENKY

Zo slovenského páru má olympijské skúsenosti Barbora Balážová, ktorá štartovala v Riu de Janeiro 2016. Vo dvojhre postúpila do 2. kola a v konečnom poradí ju klasifikovali na 33. mieste. „Olympijské hry vnímam ako najvýznamnejšiu súťaž a v každom prípade absolútny vrchol v športovej kariére. Na Rio mám len tie najlepšie spomienky. V tom období som hrala asi svoj najlepší stolný tenis. Moja hra na OH 2016 bola skutočne na vysokej úrovni, svedčí o tom aj mečbal proti Švédke Li Fen, s ktorou som prehrala tesne 3:4. Premiérové účinkovanie som si z hernej stránky veľmi užila. Trému som ani nemala, ale keď človek vstúpil do haly, bolo naozaj cítiť, že je to niečo neobvyklé. Pri nástupe som mala zimomriavky. Celé hľadisko bolo zaplnené divákmi, je krásny pocit hrať pred toľkými ľuďmi. Atmosféra počas olympijského turnaja sa naozaj nedala porovnať so žiadnou inou súťažou,“ zaspomínala si topoľčianska rodáčka na svoju olympijskú premiéru spred piatich rokov.

Barbora Balážová.
Barbora Balážová.
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

SEN SI PLNÍ UŽ DRUHÝKRÁT

Aj pre Balážovú bude dianie na hrách v niečom nové. „Pre mňa to bude v Tokiu druhá olympijská účasť, ale v mixe ma čaká premiéra a na to sa veľmi teším. Samozrejme, aj šance uspieť v miešanej štvorhre sú vždy väčšie ako vo dvojhre. Pre každého profesionálneho stolného tenistu sú OH snom. Už ako malá som o tom snívala. Teraz som rada, že mi tento sen plní už druhýkrát,“ povedala slovenská ženská stolnotenisová jednotka.

PREDVIESŤ VRCHOLNÚ FORMU A PREKVAPIŤ

Balážová sa v Tokiu predstaví aj vo dvojhre (medzi mužmi z našich Wang Jang). Priznala, že aj jej ambície siahajú vyššie ako v roku 2016. „Odvtedy som urobila veľký kus práce. Za posledný rok napriek a možno aj vďaka pandémii som si uvedomila veľmi veľa vecí, či už v osobnom živote alebo v športovom. Najmä som hrala možno najlepšie v doterajšej kariére. Dúfam, že to ešte tak pôjde ďalej a vyvrcholí na OH. Nechajme sa prekvapiť. Vždy som mala nejaké sny, ale tie olympijské si nechám zatiaľ pre seba. Chcem si svoju druhú účasť na podujatí pod piatimi kruhmi najmä užiť a pokúsiť sa prekvapiť, či už vo dvojhre alebo, samozrejme, aj v mixe. Šanca na úspech je vždy. Fakt, že mix bude prvýkrát na OH, robí to celé veľmi zaujímavé.“

TOKIO SI CHCE VYCHUTNAŤ ZA KAŽDÝCH OKOLNOSTÍ

Hoci sa jej to osobne netýkalo, dianie na najväčšej športovej akcii sveta si nenechala ujsť ani v minulosti. „Ja som sa veľmi tešila, že dejiskom OH 2020 je Tokio, keďže som tam už bola a Japonsko mám celkovo rada. Samozrejme, v súčasnej situácii si ho nebudeme vedieť tak užiť, ako by sme asi chceli... Momentálne si absolútne neviem predstaviť, aká atmosféra bude v Tokiu počas hier. To zrejme zistíme až v dejisku. Každopádne, päť rokov som pracovala, aby som sa tam dostala. Akokoľvek to tam bude, ja si to určite vychutnám naplno a dám do toho maximum,“ dodala Balážová.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV