SOŠV
Bratislava
3 mins. čítania

Šortrekistka Petra Rusnáková je finalistka Ceny Piotra Nurowského za zimné športy, o jej poradí v najlepšej pätici sa rozhodne v sobotu vo Viedni

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Petra Rusnáková so svojou medailovou zbierkou zo zimného EYOF 2019 v Sarajeve.
Foto
SOŠV/Andrej Galica

Držiteľka dvoch zlatých a jednej striebornej medaily z tohtoročného zimného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v Sarajeve, šortrekistka zo Spišskej Novej Vsi Petra Rusnáková, sa dostala medzi päticu laureátov Ceny Piotra Nurowského za zimné športy. Túto cenu, ktorá nesie meno tragicky zahynuvšieho bývalého prezidenta Poľského olympijského výboru, udeľujú Európske olympijské výbory (EOV) už od roku 2010.

Držitelia Ceny Piotra Nurowského sa predstavia v sobotu 18. mája na jarnom seminári EOV vo Viedni. Zhodou okolností na tom istom mieste člen exekutívy EOV a generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Jozef Liba oficiálne oznámi, že dejiskom XVI. letného EYOF v roku 2021 bude namiesto Košíc Banská Bystrica (už v piatok bude túto zmenu schvaľovať exekutíva). Výsledky hlasovania zástupcov národných olympijských výborov z 50 krajín Európy o poradí piatich finalistov oznámia na sobotňajšom galavečere.

Cena Piotra Nurowského je určená pre európskych mladých športovcov do 18 rokov, ktorí na medzinárodnom fóre dosiahli výrazné úspechy. Predtým jediný slovenský športovec, ktorý ju získal - a s ňou aj finančnú prémiu, bol v roku 2015 vodný slalomár Jakub Grigar. V roku 2016 exekutíva EOV rozhodla, že cenu budú výbory udeľovať osobitne pre zimných športovcov (tá sa odovzdáva na jarných seminároch EOV) a osobitne pre letných (s odovzdávaním na jesenných valných zhromaždeniach EOV). Návrhy na ocenenie predkladajú národné olympijské výbory.

Na udelenie Ceny Piotra Nurowského za uplynulú zimnú sezónu bolo podaných 13 návrhov z 13 krajín, z nich do finále prešlo päť. Všetci laureáti ocenenia, teda aj Petra Rusnáková, sa pred viedenským hlasovaním osobne predstavia delegátom. Okrem slovenskej šortrekistky, ktorá bola vôbec najúspešnejšou účastníčkou zimného EYOF 2019, sa o prestížne ocenenie budú uchádzať rakúska zjazdárka Magdalena Eggerová, nemecká snoubordistka Anna Sophie Morganová, maďarský šortrekista Attila Talabos a ruská krasokorčuliarka Alexandra Trusovová.

Všetci piati finalisti získajú Cenu Piotra Nurowského a okrem toho finančnú prémiu, slúžiacu ako štipendium na hradenie nákladov, súvisiacich so športovou prípravou. Víťaz hlasovania dostane prémiu vo výške 15-tisíc eur, druhý 8-tisíc, tretí 5-tisíc, štvrtý a piaty po 3-tisíc eur.

Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV