Športové aktuality
Brusel
2 mins. čítania

V 1. etape Tour de France Sagan tesne druhý za Teunissenom

Peter Sagan.
Foto
TASR/AP

Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil v úvodnej etape 106. ročníka Tour de France druhú priečku. Jazdca stajne Bora-Hansgrohe zdolal len o pár centimetrov na cieľovej páske Holanďan Mike Teunissen z Jumbo-Visma a vyfúkol mu žltý dres pre lídra pretekov. Sobotňajšiu rovinatú trať dlhú 194,5 km so štartom a cieľom v Bruseli zvládol za 4:22:47 h. Na tretej priečke skončil Austrálčan Caleb Ewan z Lotta. Teunissen získal aj dres pre lídra bodovacej súťaže, no keďže v nedeľu pôjde v žltom, ten zelený si oblečie Sagan. Obaja majú na konte 50 bodov.

"Tak ako vždy, prvá etapa Tour de France bola veľmi hektická. Vpredu sa zo začiatku vytvoril únik štyroch jazdcov a naši chalani sa snažili udržať to pod kontrolou. V kritickom bode niekoľko kilometrov pred špurtérskou prémiou, keď sme vstúpili na dlažobnú sekciu, vzala Bora-hansgrohe všetko do vlastných rúk, rozdelili sme pelotón a dostihli sme únik. To mi dalo možnosť vziať tam plných 20 bodov. Potom sme držali tvrdé tempo v posledných kilometroch, ktoré boli veľmi nervózne a sprevádzané niekoľkými pádmi. Pred špurtom som bol v dobrej pozícii a rovnako dobre som sa aj cítil. Bol to však trochu nezvyčajný špurt, pretože 300 m od cieľa všetci výrazne spomalili. Ja som sa vtedy snažil zrýchliť a dal som do toho všetko, ale nakoniec som prehral len o pár centimetrov. Je to ale bežná súčasť pretekov a špurtov. Môžete vyhrať alebo prehrať len s veľmi malým rozdielom. Tour de France sa práve začala, máme pred sebou tri dlhé týždne a budeme bojovať v každej etape," uviedol na svojom facebookovom profile Peter Sagan, pre ktorého to bolo už 22. druhé miesto v etapách na Tour. Vyrovnal sa tak Erikovi Zabelovi, ktorý bol v tejto štatistike doteraz sám na čele historického podaria. Sagan si pripísal celkovo už 43. pódiové umiestnenie na Tour (11-22-10).

Organizátori prichystali pre tohtoročnú edíciu štart v hlavnom meste Belgicka, aby si tak uctili legendárneho cyklistu a päťnásobného celkového víťaza Tour Eddyho Merckxa. Slávny Belgičan totiž premiérovo triumfoval presne pred 50 rokmi. "Maillot jaune" navyše oslávil 100 rokov od svojho vzniku

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV