Športové aktuality
Bratislava
5 mins. čítania

Veľká osobnosť nášho lyžovania Janka Gantnerová-Šoltýsová, prvá žena z Východnej Európy s triumfom v pretekoch SP zjazdárok, oslavuje okrúhle jubileum

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Janka Gantnerová-Šoltýsová na fotografiách z obdobia vrcholnej zjazdárskej kariéry.
Foto
Archív SOŠM

Jedna z najväčších osobností v histórii slovenského lyžovania Janka Gantnerová (za slobodna Šoltýsová) oslavuje v pondelok významné životné jubileum - šesťdesiatku. Rodáčka z Kežmarku (nar. 30. 9. 1959) štartovala v zjazdovom lyžovaní trikrát na ZOH, bola juniorskou majsterkou Európy i víťazkou svetovej zimnej univerziády. Dlhé roky bola jedinou slovenskou zjazdárkou, ktorá triumfovala v pretekoch Svetového pohára. Až v roku 2012 ju napodobnila Veronika Zuzulová a neskôr Petra Vlhová.

Janka Gantnerová-Šoltýsová (vľavo) sa spoločne s kolegyňou z reprezentačného tímu ČSSR Olgou Charvátovou zaradila do absolútnej svetovej zjazdárskej špičky.
Janka Gantnerová-Šoltýsová (vľavo) sa spoločne s kolegyňou z reprezentačného tímu ČSSR Olgou Charvátovou zaradila do absolútnej svetovej zjazdárskej špičky.
Foto
Archív SOŠM

Janka Gantnerová, za slobodna Šoltýsová, pochádza z priam dynastickej lyžiarskej rodiny. Jej otec Michal Šoltýs (pred niekoľkými mesiacmi sa odobral na večnosť), ktorý ju trénoval niekoľko rokov od detstva a viedol ju určitý čas aj v reprezentácii (aj na ZOH 1976 v Innsbrucku, kde iba ako 16-ročná debutovala na vrcholnej súťaži), získal na zasnežených svahoch tri tituly majstra ČSR. Jej strýko Anton Šoltýs bol dokonca deväťnásobným šampiónom bývalého Československa a prebojoval sa aj na ZOH 1964 v Innsbrucku.

Deti oboch bratov Šoltýsovcov sa prebojovali tiež do čs. reprezentácie. Antonov syn Peter síce vcelku úspešne jazdil aj vo Svetovom pohári (viackrát bodoval v kombinácii), ale šesťnásobná majsterka ČSSR Janka výrazne prerástla staršiu generáciu a postarala sa o najvýraznejšie rodinné zápisy na bielych svahoch. Už ako 16-ročná sa prebila do prvej desiatky na pretekoch SP (bola šiesta v slalome v Cortine d´Ampezzo v sezóne 1975/76). O rok neskôr sa stala juniorskou majsterkou Európy v obrovskom slalome, ale potom sa ešte oveľa výraznejšie presadila v zjazde. V ňom sa dovedna 27-krát umiestila v prvej desiatke na pretekoch SP a trikrát sa prebojovala až na stupeň víťaziek!

V olympijskej sezóne 1979/80 bola Janka Šoltýsová v seriáli SP druhá v Zell am See a tretia v Piancavalle, piata v celkovej klasifikácii tejto disciplíny v SP a desiata na olympiáde v Lake Placide. V ďalšej zime sa ako 21-ročná dočkala aj vytúženého a historického víťazstva v pretekoch SP. Zrodilo sa 17. decembra 1980 v zjazde v rakúskom Altenmarkte. Bol to vôbec prvý triumf zjazdárky z Východnej Európy v pretekoch Svetového pohára! O osem stotín sekundy predstihla druhú najrýchlejšiu pretekárku, Švajčiarku Doris de Agostiniovú.

Janka Šoltýsová už pod novým menom Gantnerová (jej manželom sa stal reprezentant v skialpinizme Juraj Gantner) aj v ďalších sezónach patrila medzi absolútnu svetovú špičku. A to aj napriek vážnemu zraneniu kolena. Dovedna štyrikrát ukončila seriál SP v prvej desiatke celkového poradia zjazdu. Na vrcholných podujatiach sa jej však dlho príliš nedarilo. Až takmer na záver kariéry, vo svojej predposlednej súťažnej sezóne (1983/84) siahala na ďalší životný úspech. Na ZOH 1984 v Sarajeve sa v zjazde spoločne s kolegyňou z partie reprezentačného trénera Pavla Šťastného Olgou Charvátovou vklínila medzi vtedy nepremožiteľné Švajčiarky. Charvátová v zjazde senzačne získala bronz, Janka skončila piata. O rok neskôr sa s pretekárskou kariérou rozlúčila šestnástym miestom v zjazde na MS v Bormiu.

Janka Gantnerová na fotografii už z funkcionárskeho obdobia svojho pôsobenia v športe.
Janka Gantnerová na fotografii už z funkcionárskeho obdobia svojho pôsobenia v športe.
Foto
Štartfoto/Ján Súkup

Úspešná zjazdárka sa potom venovala práci chatárky na Brnčalovej chate. Neskôr sa z nej stala tatranská hotelierka. Aj v tomto smere podedila gény po svojom otcovi. Neskôr šéfovala Grand hotelu Bellevue v Starom Smokovci, posledné roky pôsobí ako vedúca rodinného hotela Club v Kežmarku. Už dlhé roky je aktívna ako lyžiarska funkcionárka v doma i v zahraničí. Z technickej delegátky Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) sa vypracovala až na pozíciu členky alpskej komisie FIS a šéfky jej ženskej subkomisie. Určitý čas viedla úsek alpských disciplín Slovenského lyžiarskeho zväzu a po jeho nahradení Slovenskou lyžiarskou asociáciou (SLA) niekoľko rokov bola predsedníčkou SLA (v roku 2014 sa tejto funkcie vzdala), aj členkou výkonného výboru Slovenského olympijského výboru (2008 – 2014) a predsedníčkou ekonomickej komisie SOV. Na ZOH 2010 vo Vancouvri pôsobila ako zástupkyňa vedúceho slovenskej výpravy, na ZOH 2014 v Soči celú našu výpravu viedla.

K pretekárskemu zjazdovému lyžovaniu priviedla aj obe svoje dcéry, trénoval ich jej manžel. Staršia Petra Gantnerová, ktorá dnes pracuje na SOŠV ako riaditeľka medzinárodného oddelenia, to dotiahla do akademickej reprezentácie Slovenska. Mladšia Jana Gantnerová bola niekoľko rokov slovenskou ženskou zjazdárskou dvojkou za Veronikou Zuzulová a súťažila na troch ZOH. V Turíne 2006 bola v 16 rokoch takisto ako jej mama o tridsať rokov skôr najmladšou členkou našej olympijskej výpravy. Zúčastnila sa aj na ZOH 2010 vo Vancouvri a na ZOH 2014 v Soči.

Slovenský olympijský a športový výbor (predtým Slovenský olympijský výbor) v roku 2007 ocenil zásluhy Janky Gantnerovej udelením Bronzových kruhov SOV, v roku 2013 Cenou Matyldy Pálfyovej

Slovenský olympijský a športový výbor jubilantke Janke Gantnerovej k jej významnému životnému jubileu srdečne blahoželá!

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV