Športové aktuality
Harrogate
3 mins. čítania

Sagan na MS skončil piaty, preteky v chladnom daždivom počasí dokončila menej ako štvrtina cyklistov

Peter Sagan na trati MS.
Foto
TASR/Michal Svítok

Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil piate miesto v pretekoch s hromadným štartom elite na majstrovstvách sveta v Anglicku. Premiérový titul pre Dánsko v nedeľu vybojoval Mads Pedersen. V náročných upršaných podmienkach v anglickom grófstve Yorkshire sa presadil v záverečnom špurte trojice a trať dlhú 261 km z Leedsu do Harrogate zvládol za 6:27:28 h. Na druhom mieste finišoval Talian Matteo Trentin a bronz získal Švajčiar Stefan Küng.

Na grófstvo Yorkshire padli v nedeľu husté, dažďom nasiaknuté mraky, ktoré cyklistov vôbec nešetrili. Situáciu komplikovali aj vietor a nízka teplota, ktorá sa vyšplhala len na 13 stupňov. O náročnosti nedeľňajších pretekov hovorí aj fakt, že zo 197-členného štartového poľa preťalo cieľ iba 46 cyklistov, čo je menej ako štvrtina. Zo štyroch Slovákov to dokázal len Peter Sagan, najdlhšie s ním vydržal jeho brat Juraj Sagan, zopár kôl pred ním vzdal Erik Baška a ako prvý debutant Ján Andrej Cully.

Sagan zaváhal čosi vyše 30 km pred koncom, keď sa sformoval rozhodujúci únik, ktorý rozpútali Küng, Trentin a Mathieu van der Poel. "Bolo to niečo vyše 30 km do cieľa, videl som, keď odchádzali a hovoril som si, že ešte je to dosť ďaleko a ešte sú tu iné krajiny, ktoré by to mali kontrolovať. Nakoniec sa im to podarilo. Celý útok vyprovokoval van der Poel, ktorého nakoniec vyplo. Taká je cyklistika. Nemali sme tím na to, aby sme kontrolovali ten únik, takže ja som už len čakal a pozeral, čo robia Greg van Avermaet, Alexander Kristoff a Michael Matthews. Všetci boli v našej skupine a veril som, že sa to ešte zíde dokopy. Veľa pretekárov vymrzlo, bola dosť zima a po šesť a pol hodinách to bolo náročné. Nakoniec to už nemal kto kontrolovať, také sú preteky," povedal po pretekoch Sagan.

Tri kilometre pred cieľom sa poľahky odpútal od hlavného balíka, škoda len, že v tom čase sa rozhodovalo už iba o 5. mieste. Rozhodujúca chvíľa v boji o medaily prišla už 30 km predtým a slovenský líder pri nej stavil na zlú kartu. "Vybral som si, že to pôjde až do záverečného špurtu, ale mýlil som sa. Nevadí, aj taká je cyklistika a aj preto je pekná," povedal a dodal: "Očakávali sme náročné preteky a tie zradné poveternostné podmienky ich urobili ešte ťažšie. Bol som vo veľmi dobrej forme a od štartu až do cieľa som do toho dával všetko. Chcem sa poďakovať bratovi Jurajovi, Erikovi Baškovi a Jánovi Andrejovi Cullymu za ich obrovské úsilie, všetci sme bojovali, no nebol to náš deň. V ďalších rokoch sa o to pokúsime znova.”

Výsledky MS (Leeds - Harrogate, 261 km): 1. Pedersen (Dán.) 6:27:28 h, 2. Trentin (Tal.) rovnaký čas, 3. Küng (Švaj.) +2 s, 4. Moscon (Tal.) +17, 5. Peter SAGAN (SR) +43, 6. Valgren (Dán.) +45, ... Juraj SAGAN, Erik BAŠKA, Ján Andrej CULLY (všetci SR) nedokončili.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV