Športové aktuality
2 min. čítania

Atlétka Alena Hejtmánková rodená Holárková sa dožíva 80. rokov

OK Žilina

Žilina - V pondelok 7. novembra sa dožíva bývalá atlétka Alena Hejtmánková rodená Holárková v plnom zdraví 80. rokov.
    
Do školy chodila v Kysuckom Novom Meste a prvý atletický štart absolvovala na hrách dedinskej mládeže v roku 1950 v Čadci, kde hneď vyhrala tri disciplíny. V štúdiu pokračovala na dievčenskom gymnáziu v Žiline a jej prvým trénerom sa stal profesor matematiky Ladislav Berger. V krátkom čase utvorila štyri československé rekordy dorastu na 60 m prekážok, vo vrhu guľou, v trojboji a v päťboji. V rokoch 1953 a 1954 sa stala niekoľkonásobnou majsterkou Slovenska a Československa. Štartovala na prvých svetových akademických hrách v Budapešti, kde v päťboji obsadila štvrté miesto v novom československom rekorde. V roku 1954 reprezentovala Československo na majstrovstvách Európy v Berne v päťboji, v rámci ktorého senzačne obsadila tretie miesto v skoku do výšky za Sovietkou Čudinovou a československou atlétkou Modrachovou. Československo reprezentovala 18 krát, zúčastnila sa na dvoch svetových festivaloch mládeže a bola aj v príprave na olympiádu v Melbourne 1956. Reprezentovala s takými osobnosťami ako boli Zátopkovci, Mertová, Aiglová, Trkalová, Skobla a rada spomína na priamy súboj s vtedajšou svetovou rekordérkou v skoku do výšky Jolanou Balaszovou pri medzištátnom trojstretnutí Poľsko - Rumunsko - Československo v roku 1955.
    
Jej druhým  trénerom sa stal Jozef Franko s ktorým spolupracovala až do ukončenia aktívnej činnosti. Šport bol jej súčasťou života a zúčastňovala sa veteraniád, kde získala viac titulov majsterky Slovenska.
    
V roku 1968 jej bol udelený titul majsterky športu. Je držiteľkou vyznamenania SOV – bronzové kruhy.
    
Hejtmánková je dlhoročnou aktívnou členkou Olympijského klubu Žilina, ktorý jej k životnému jubileu blahoželá a do ďaľších rokov praje zdravie, šťastie a spokojnosť.

p24

Do olympijských hier v Paríži zostáva