Šport a olympizmus
4 min. čítania

Aj Zuzana Rehák Štefečeková a Matej Tóth majú zlato v krvi

Olympijskí víťazi Zuzana Rehák Štefečeková a Matej Tóth sa stali tvárami kampane Národnej transfúznej služby Mám zlato v krvi. Kampaň na podporu darovania krvnej plazmy vznikla aj v spolupráci s Nadáciou Slovenského olympijského a športového výboru.

Krvná plazma je unikát, ktorý sa nedá vyrobiť. Je to žltkastá číra tekutina, ktorá tvorí 55 % až 60 % našej krvi. Túto životne dôležitú tekutinu môžu poskytnúť iba darcovia plazmy, nemožno ju synteticky vytvoriť ani vyrobiť v laboratóriu.

Potreba krvnej plazmy v praxi

Vyrábajú sa z nej lieky ako albumíny, imunoglobulíny, faktory ovplyvňujúce zrážanie krvi. Plazma je potrebná v chirurgii, pohotovostnej medicíne a pri mnohých závažných a chronických ochoreniach. Lieky vyrobené z plazmy liečia a zachraňujú život ľuďom, ktorí trpia život ohrozujúcimi stavmi, ako sú hemofília a iné poruchy zrážania krvi, imunitná nedostatočnosť, autoimúnne ochorenia, ťažké krvácania. Krvná plazma, ktorá sa odoberie na Slovensku, sa po následnom spracovaní v zahraničí vracia späť v podobe liekov pre potreby pacientov v Slovenskej republike.

V krvi každého z nás koluje tekuté zlato a odkázaný na darovanú plazmu môže byť jedného dňa každý z nás. Práve preto Národná transfúzna služba SR (NTS SR) s podporou Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) a Nadácie SOŠV spúšťa informačnú kampaň „Mám zlato v krvi“ zameranú na podporu darovania krvnej plazmy, pomysleného zlata.

„Začiatkom tohto roka sme na našich 12 odberných centrách spustili nový typ odberu plazmy prostredníctvom špeciálnych separátorov, tzv. plazmaferézy. Týmto významnejšie prispievame do európskeho plazmapoolu s cieľom zabezpečiť národnú sebestačnosť v transfúznych liekoch vyrobených z plazmy. Vážime si a oceňujeme dlhoročnú podporu SOŠV. Sme nadšení, že ambasádormi našej kampane sú olympijskí víťazi Zuzana Rehák Štefečeková a Matej Tóth,“ povedal riaditeľ Národnej transfúznej služby SR Ivan Oleár.

Krvnú plazmu môže darovať osoba, ktorá je zdravá a má viac ako 18 rokov, váži minimálne 50 kg, absolvuje na odbernom centre NTS SR krvné testy a lekárske vyšetrenie.
Viac informácií o darovaní krvnej plazmy a odberných centrách.

Mám zlato v krvi je výsledkom ďalšej spolupráce NTS a Nadácie SOŠV

Nadácia SOŠV už niekoľko rokov spolupracuje s NTS SR na projekte Olympijská kvapka krvi. Projekt sa realizuje po celom Slovensku a s podporou mnohých športovcov upozorňuje na potrebu pravidelného darovania krvi, ako skutku ktorý zachraňuje ľudské životy.

„Pre Slovenský olympijský a športový výbor i jeho nadáciu nie je spolupráca s Národnou transfúznou službou SR novinkou. Športová rodina sa snaží v rámci svojich možností vždy pomáhať a podporovať dobré veci. Snažíme sa každoročne aktivizovať darcov krvi, keďže si uvedomujeme, že tejto tekutiny nikdy nie je dostatok. Oslovila nás ponuka nášho dlhoročného partnera Národnej transfúznej služby SR stať sa súčasťou kampane na darovanie krvnej plazmy, zlata v krvi. Verím, že darovať krvnú plazmu príde čo najviac športovcov, ktorí zaktivizujú aj verejnosť. Spoločne pomáhame správnej veci,“ uviedol prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

„Ponuka byť ambasádorkou kampane Mám zlato v krvi ma hneď oslovila. Som pravidelnou darkyňou krvi a pocit, že moja krv dokáže zachrániť niekomu život, je na nezaplatenie. Práve preto som rada, že môžem podporiť kampaň na darovanie krvnej plazmy, pretože medzi nami sú ľudia odkázaní na lieky, ktoré sa z nej vyrábajú. Nikto z nás nevie, či nebude jedného dňa takúto liečbu potrebovať. Týka sa to nás všetkých!“ vyjadrila sa Zuzana Rehák Štefečeková, zlatá olympijská medailistka v športovej streľbe.

„Každý z nás má zlato v krvi a keď máme aspoň kúsok zlata v srdci, dokážeme prispieť k záchrane života. Za cenu 45 minút to určite stojí za to,“ uviedol Matej Tóth.

Daruj krvnú plazmu, daruješ zdravie.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV