Športové aktuality
3 mins. čítania

Tokijský maratón sa na OH začne o šiestej, štart chodeckej päťdesiatky už o 5:30 h, dôvodom sú obavy z horúčav

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Takto v marci vyzeral stav výstavby Olympijskej dediny v Tokiu.
Foto
Roman Buček

Tokio 16. apríla (sou) – Organizátori olympijských hier 2020 v Tokiu v utorok zverejnili najnovšiu verziu programu budúcoročných olympijských súťaží. Slávnostné otvorenie OH sa síce uskutoční v piatok 24. júla 2020, ale súťaže sa rozbehnú už o dva dni skôr. Od 22. júla sa budú hrať zápasy turnajov softbalistiek aj futbalistiek a presne v deň otváracieho ceremoniálu sa už bude súťažiť aj vo veslovaní a v  lukostreľbe. Prvé tokijské medaily medaily rozdajú za ženskú súťaž v streľbe zo vzduchovej pušky, ktorá sa začne 25. júla o 8:30 h miestneho času. V prvý súťažný deň OH spoznáme medailistov v 11 disciplínach 6 športov.

 

Celkove sa v Tokiu odohrá 339 medailových súťaží v 33 športoch, hry vyrcholia záverečným ceremoniálom 9. augusta 2020. Vzhľadom na momentálne „zmrazenie“ príprav boxerských turnajov mužov i žien, ktoré súvisí s aktuálnym pozastavením olympijského statusu boxu zo strany Medzinárodného olympijského výboru, v programe zatiaľ chýba 13 boxerských súťaží. Rokovania o boxe na OH v Tokiu však budú ďalej pokračovať.

 

V aktuálnej verzii program OH 2020 sa už odrazili obavy organizátorov z vysokých horúčav, komplikovaných veľkou vlhkosťou vzduchu. Hry sa totiž uskutočnia v tokijskom najhorúcejšom období roka. Vlani v júli namerali na predmestí Tokia teplotu až 41 stupňov a v súvislosti s extrémnymi klimatickými podmienkami zaznamenali viacero úmrtí a množstvo ľudí museli hospitalizovať.

 

V súvislosti s olympijskými hrami horúčava bude najviac sužovať športovcov súťažiacich pod holým nebom, osobitne vytrvalcov. Organizátori preto pristúpili k rozhodnutiu, že súťaže v maratóne odštartujú už 6. ráno miestneho času (o 23:00 SELČ) a preteky chodcov na 50 km, v ktorých by Matej Tóth mal obhajovať zlato z Ria 2016, dokonca už o 5:30 h!

 

Lekári varovali, že ak by sa preteky začali v neskorších ranných hodinách, mohlo by to vzhľadom na rýchly rast teploty počas dňa viesť ku kolapsom s fatálnymi následkami. Organizátori posunuli na skorší čas aj štart súťaži v triatlone a horskej cyklistike i začiatok zápasov v sedmičkovom ragby.

 

Najviac medailí v Tokiu udelia počas víkendu 1. a 2. augusta. V sobotu bude v hre 21 a v nedeľu dokonca 26 medailových kolekcií. O najviac cenných kovov sa však bude bojovať v predposledný deň hier, v sobotu 8. augusta – až o 30 kolekcií! V záverečný deň OH bude tradične v programe maratón mužov. Posledné medailové zápolenie hier sa odohrá vo finále vodnopólového turnaja mužov.

Podujatia a športovci
paris

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV