Športové aktuality
Minsk
6 mins. čítania

Deviaty deň Európskych hier v Minsku: medailistka z MS karatistka Kopúňová skončila už v základnej skupine, cyklistka Bačíková v omniu pätnásta

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Miroslava Kopúňová v treťom minskom súboji - proti Azerbajdžanke Zareckej.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

(Pre olympic.sk píše hlavný tlačový atašé slovenskej výpravy) – V sobotu, predposledný deň II. európskych hier v Minsku, súťažili iba dvaja slovenskí športovci – jedna karatistka a jedna dráhová cyklistka.

Žiaľ, účinkovanie našej vlaňajšej bronzovej medailistky z majstrovstiev sveta karatistiek Miroslavy Kopúňovej sa skončilo už v základnej skupine. To znamená, že posledný reálny pokus o rozšírenie našej medailovej zbierky v Minsku (zatiaľ jedna strieborná medaila – atlét Ján Volko v behu na 100 m, a tri bronzové – štvorkajak na 500 m v zložení Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka, Adam Botek, Mariana Petrušová v K1 na 5000 m a boxer Andrej Csemez v kategórii do 75 kg) bude mať v nedeľňajšom finále cvičenia na koni s držadlami gymnasta Slavomír Michňák. Posledný deň podujatia budú z našich okrem neho súťažiť už len traja dráhoví cyklisti.

II. európske hry slávnostne ukončia nedeľňajším večerným záverečným ceremoniálom na štadióne Dinama Minsk. V pondelok skoro ráno potom odletia domov zvyšní slovenskí športovci, ktorí ešte v bieloruskej metropole zostali na posledné dni podujatia.

Karatistka Kopúňová v skupine trikrát prehrala a skončila

Jediná zástupkyňa slovenského karate v Minsku Miroslava Kopúňová, bronzová v kumite do 68 kg na vlaňajších majstrovstvách sveta v Madride a viacnásobná medailistka z turnajov Svetového pohára v roku 2018, patrila do okruhu potenciálnych slovenských adeptov na zisk cenného kovu na tohtoročných EH. V minskej Aréne Čižovke v základnej A-skupine to však nepotvrdila. V úvodnom dueli podľahla Francúzke Alizée Agierovej 0:2, v ďalšom Talianke Silivii Semerarovej 1:5 a v treťom Azerbajdžanke Irine Zareckej 0:6, čiže v skupine obsadila s tromi prehrami posledné štvrté miesto. V tejto kategórii spolu súťažilo len osem karatistiek. Dve Kopúňovej premožiteľky sa napokon stretli vo finále - Semerarová získala zlato, Zarecká striebro.

Jeden z tvrdých kopov Zareckej v súboji s Kopúňovou. Azerbajdžanka vyhrala 6:0.
Jeden z tvrdých kopov Zareckej v súboji s Kopúňovou. Azerbajdžanka vyhrala 6:0.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

„Bolo to veľmi zlé, necítila som sa v tých zápasoch dobre. Možno som nebola dobre pripravená, možno som nemala svoj deň, neviem... Európa je v karate veľmi silná - na MS však môžete mať aj ľahší žreb a navyše sa tak navzájom nepoznáme ako tu. Tu sú naozaj samé silné súperky a tie moje boli z krajín, ktoré patria medzi najlepšie. Ale v účastníckom poli sa nedalo vyberať. V  úvodnom súboji som Francúzke prvý bod takpovediac darovala, keďže som netrafila prvú techniku a súperka ma ,vychytala´. Proti Talianke dali prvý bod jej namiesto mňa, nebyť toho sa zápas mohol odvíjať úplne inak. Potom využila moje chyby. Po dvoch prehrách mi v treťom zápase už o nič nešlo – a podľa toho som zápasila. Som sklamaná, ale viem, čo som spravila zle, tak sa z toho musím poučiť,“ rekapitulovala Miroslava Kopúňová po skončení svojho účinkovania.

Tréner Jozef Poliak pridal svoj komentár: „Z môjho pohľadu je to sklamanie. Mala síce ťažký žreb, ale na to sa nedá vyhovárať. Tieto súperky už dokázala zdolať, takže dnes to mohlo dopadnúť lepšie. Karate je o každej chybe, rozhoduje sa v zlomku sekundy. Asi naozaj nemala svoj deň, pretože  v zápasoch neukázala svoj typický prejav, aký máva bežne.“

Vlani mala Kopúňová vynikajúcu sezónu, ale priznala, že v tejto jej to zatiaľ veľmi nejde. Napriek tomu pochopiteľne myslí na OH v Tokiu 2020, kde bude mať karate olympijskú premiéru: „Odkedy je karate v olympijskom programe, konkurencia sa veľmi zväčšila. Kedysi bývalo na kvalitných súťažiach v kategórii okolo 50 žien, teraz ich na ,áčkovej´ súťaží aj dvesto. Na olympiáde nám spoja dve hmotnostné kategórie do jednej, v ktorej nastúpi len desať pretekárok. Kľúčové pre postup bude umiestenie vo svetovom rebríčku. Treba zbierať body na každej súťaži. Na Európskych hrách nás štartovalo len osem, takže som rada, že som sa sem vôbec kvalifikovala.“

Cyklistka Bačíková v omniu až pätnásta

Alžbeta Bačíková v plnom tempe na trati.
Alžbeta Bačíková v plnom tempe na trati.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Na velodrome Minsk Arény absolvovala skúsená Alžbeta Bačíková štart už v piatej disciplíne – v omniu, ktoré pozostáva zo štyroch častí. V úvodnom scratchi obsadila v 17-člennom štartovom poli 9. miesto. V následných tempárskych pretekoch skončila šestnásta, potom vo vyraďovacích pretekoch zajazdila výrazne lepšie – 6. miesto, ale v záverečnej bodovačke došla až šestnásta. V konečnom poradí omnia obsadila pätnáste mesto. Zlatú medailu si vybojovala Holanďanka Kirsten Carlijn Wildová.

„Úvodný scratch bol pre mňa o niečo lepší, ako včera – ťažší prevod mi pomohol. Tempárske preteky nie sú moja silná stránka, čo sa bohužiaľ potvrdilo. Naopak vylučovacie preteky som zvládla famózne a šieste miesto ma veľmi potešilo. Nakoplo vo mne motiváciu. Do bodovačky som nastupovala desiata s cieľom si túto pozíciu udržať. Žiaľ, znovu sa mi to nepodarilo. Tentoraz som zvolila ťažší prevod a dúfala som, že rovnako ako v scratchi mi to pomôže, ale naopak mi to uškodilo. Nechápem, prečo v bodovačke nedokážem ,utočiť´ taký prevod, ako v iných disciplínach. Dlhodobo ma to trápi a neviem prísť na príčinu, či je to v hlave, alebo v niečom inom. Celkove som sklamaná,“ hodnotila Bačíková svoj výkon a dodala: „Ale zajtra je nový deň a nová motivácia.“

Výsledkov Slovákov počas deviateho dňa EH

KARATE

Ženy – do 68 kg (8 účastníčok): 1. Semerarová (Tal.), 2. Zarecká (Azer.), 3. Melnyková (Ukr.) a Quiriciová (Švaj.), ... 7. Miroslava Kopúňová (SR) – v základnej A-skupine prehrala s Agierovou (Franc.), 0:2, so Semerarovou (Tal.) 1:5 a so Zareckou (Azer.) 0:6 a delila sa o konečné 7. miesto.

DRÁHOVÁ CYKLISTIKA

Ženy – omnium (17):  1. Wildová (Hol.) 150 b, 2. Augustinasová (Rus.) 123. 3. Balsamová (Tal.) 120, ...  15. Alžbeta Bačíková (SR) 44.

Súťažný program slovenských športovcov v nedeľu

Poznámka: Uvádzame miestne časy konania súťaží, na Slovensku je o hodinu menej. Časové rozpätie trvania súťaží uvádza trvanie jednotlivých blokov, nie presný čas konania konkrétnej disciplíny.

NEDEĽA 30. JÚNA

DRÁHOVÁ CYKLISTIKA (Minsk Arena Velodrome): 9:40 – 10:25 stíhacie preteky Ž (Medveďová) kvalifikácia, 13:10 – 13:25 súboje o bronz a finále, 9:25 – 9:40 omnium M (Chren) - prvá časť, 11:15 – 11:35 druhá časť, 13:48 – 14:08 tretia časť, 16:24 – 16:54 štvrtá časť, 14:28 – 15:13 madison Ž (Medveďová, Bačíková) finále.

ŠPORTOVÁ GYMNASTIKA (Minsk Arena): 13:28 – 13:55 finále na koni s držadlami M (Michňák).

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV