Športové aktuality
Rozhovor
6 mins. čítania

Erika Vlčeka z karantény odviezla sanitka, no už teraz myslí na to, kedy si opäť sadne do kajaku

Foto
TASR/Marko Erd

Po návrate zo zámoria sa udržiaval vo forme v karanténe. Z tej však neodišiel po vlastných, no v sanitke. Ako vyzerala zimná príprava reprezentanta v rýchlostnej kanoistike Erika Vlčeka a ako mu program zmenila pandémia koronavírusu i zlomenina nohy?

„Všetko išlo podľa plánov“

Sústredenie v americkom Newport Beach začal náš najúspešnejší rýchlostný kanoista podľa predstáv. „Boli sme rozbehnutí a všetko bolo v poriadku. Po ťažkej zimnej príprave sme sa tešili, že toto monotónne obdobie máme za sebou a konečne začneme pádlovať. Všetko išlo podľa plánov. Aklimatizovali sme sa a zvykli sme si na časový posun. Počas prvých dvoch týždňov sme potrebovali najazdiť kilometre, zvyknúť si po zime na pádlovanie, zamerať sa na technické zlepšenia. Potom mali nasledovať aj intenzívnejšie tréningy,“ hovorí trojnásobný olympijský medailista.

Predčasný koniec rozbehnutej prípravy

„Snažili sme sa zabezpečiť si letenky domov čím skôr“

Plány celej výprave skomplikovala pandémia koronavírusu, ktorá predčasne ukončila ich sústredenie. „Sústredenie v zámorí sme museli ukončiť skôr, ako sme pôvodne plánovali. Po dvoch týždňoch sme sa rozhodli, že sa vrátime domov. Situácia sa  začala zhoršovať. Snažili sme sa zabezpečiť si letenky domov čím skôr a rozhodli sme sa, že sústredenie ukončíme,“ dodáva päťnásobný účastník olympijských hier, ktorý sa po prvýkrát pod piatimi kruhmi predstavil v Sydney.

„Cesta bola bezproblémová“

Skúsený člen slovenskej K4 absolvoval po návrate domov dvojtýždňovú karanténu. „Problémy sme počas cesty nezažili. Letiská boli poloprázdne a dalo by sa povedať, že sa nám cestovalo lepšie než za bežných okolností. Samozrejme, dávali sme si väčší pozor, mali sme rúška, dezinfikovali sme si ruky a dokonca i sedadlá v lietadle. Samotná cesta však bola bezproblémová. Pristáli sme vo Viedni, odkiaľ sme sa dostali na hranice, kde sme vystúpili a pretlačili si batožinu na Slovensko a dvoma mikrobusmi sme sa  presunuli do zariadenia, kde sme absolvovali dvojtýždňovú karanténu,“ dodáva člen Slovenskej asociácie olympionikov.

Z vody opäť do telocvične

Kondíciu si desaťnásobný majster sveta udržiaval na trenažéroch a čakal na verdikt Medzinárodného olympijského výboru o osude olympiády. „Zo začiatku sme ani sami nevedeli, čo dvojtýždňová karanténa obnáša. V lodenici v Komárne sme zo začiatku boli v hotelovej časti a nemali sme prístup do telocvične. Po prvých dvoch dňoch uzavreli celý areál lodenice, čo pre nás znamenalo, že sme mohli používať i telocvične. Chodili sme do posilňovne, cvičili na rôznych trenažéroch a snažili sme sa udržiavať vo forme, pretože v tom čase sme nevedeli, či sa olympiáda uskutoční v stanovenom termíne, alebo nie,“ vysvetľuje bronzový medailista z II. európskych hier v Minsku 2019 v K4 na 500 metrov.

Bronzová posádka K4 z II. európskych hier v Minsku 2019.
Foto
Ján Súkup

Nešťastný pád a zlomená noha

„Karanténu som opustil v sanitke.“

Karanténu opustil Erik Vlček skôr kvôli komplikovanej zlomenine. „Počas karantény sme si čas krátili aj rôznymi inými športovými aktivitami. Zvykli sme hrať aj nohejbal. Mne sa podarilo nešťastne skočiť a dopadnúť na nohu tak, že som si vnútrokĺbovo zlomil nohu. Ak by nenastala táto situácia, nemuseli by sme sa vrátiť na Slovensko a možno by mi ani nenapadlo hrať nohejbal a podobné aktivity. Moja zlomenina vyplynula z celej tejto situácie a z toho, že som robil veci, ktoré by som za bežných okolností nerobil. Karanténu v Komárne som tak opustil o deň skôr. Bohužiaľ, v sanitke, nie po vlastných nohách. Ďalšia karanténa ma tak čakala aj v nemocnici, keďže sa museli uistiť, či nie som nakazený koronavírusom. Po tom, ako mi urobili testy, ktoré boli negatívne, ma mohli previezť na oddelenie,“ hovorí rodák z Komárna.

„Dúfam, že nenastanú ďalšie komplikácie.“

Operovanú nohu nemôže zaťažovať ešte niekoľko týždňov. „Momentálne som dva týždne po operácii. Nohu v ortéze budem musieť mať ešte mesiac, až potom budem môcť na ňu stúpiť. Do tej doby ju nemôžem zaťažovať a musím dávať pozor, aby sa všetko správne zrástlo. Dúfam, že nenastanú ďalšie komplikácie a budem môcť absolvovať rehabilitáciu,“ dodáva slovenský reprezentant.

Do kajaku sa chce vrátiť čo najskôr

„V novembri začne všetko odznova.”

Jedenásťnásobný majster Európy už teraz myslí na tréning a presunuté olympijské hry v Tokiu. „Počítam sa tým, že už v júni by som mohol sadnúť do kajaku. Ak všetko pôjde, ako má, budem mať ešte päť mesiacov na prípravu a tréning na vode. Myslím, že času je dosť. Po novembri opäť nabehneme na zimnú prípravu a začneme všetko odznova, aby sme sa dostali tam, kde sme prestali, vysvetľuje strieborný medailista z olympijských hier v Pekingu a Rio de Janeiro v K4 na 1000 metrov. V Aténach sa v rovnakej disciplíne tešil z bronzového kovu.

„Nikto to momentálne nemá jednoduché“

So svojou tréningovou skupinou zostáva v kontakte. „Viem, že sa snažia udržiavať vo forme. Dokážem si však predstaviť situáciu ostatných športovcov, ktorí musia kvôli uzavretým športoviskám improvizovať, prispôsobiť sa a využiť možnosti, ktoré majú. Nikto to momentálne nemá jednoduché,“ priznáva skúsený slovenský reprezentant.

„Myslím, že momentálna situácia nie je dôvodom, aby sa zanevrelo na šport. Dúfam, že sa všetci športoví priaznivci tešia na znovuobnovenie športu. Zdravie je však teraz prvoradé,“ odkazuje všetkým fanúšikom športu Erik Vlček.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV