Športové aktuality
3 mins. čítania

Slovenský šport čakajú v septembri nové obmedzenia, ovplyvnia najmä futbalové zápasy či bratislavský maratón

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
TASR/DANIEL VESELSKÝ

Viaceré slovenské športové podujatia i ligové súťaže opäť čakajú v najbližších týždňoch výrazné obmedzenia. Minister zdravotníctva Marek Krajčí po štvrtkovom rokovaní konzília epidemiológov avizoval zákaz hromadných podujatí vrátane športových v exteriéroch nad 1000 ľudí a v interiéroch nad 500 osôb v období od 1. septembra do 1. októbra 2020.

Opatrenia navrhlo konzílium epidemiológov v súvislosti s druhou vlnou pandémie koronavírusu. V posledných dvoch týždňoch výrazne stúpol počet nakazených chorobou Covid-19 na Slovensku. „Na začiatku školského roka príde k väčšej socializácii skupín obyvateľstva. Chceme tlmiť rozvoj druhej fázy, aby sa nedostala až do nekontrolovateľnej roviny. Aj na základe skúseností z iných krajín, v ktorých sa choroba rozšírila na veľkých hromadných, najmä športových podujatiach, konzílium pristúpilo k zavedeniu opatrení, aby sme zabránili nekontrolovateľnému šíreniu choroby. Pri veľkých podujatiach sa len veľmi ťažko dohliadajú všetky kontakty,“ uviedol Krajčí po rokovaní konzília.

Dnes je jasné, že zákaz podujatí nad 1000 osôb v exteriéroch výrazne ovplyvní predovšetkým stretnutia najvyššej futbalovej súťaže a pravdepodobne i organizáciu ČSOB Bratislava Marathonu, ktorý sa má uskutočniť 4. a 5. septembra. Futbalové kluby už majú s podobným obmedzením skúsenosť z reštartovanej jarnej časti súťažného ročníka 2019/2020. Opatrenie sa nedotkne septembrových reprezentačných súbojov a duelov európskych pohárov, ktoré by sa v prípade konania na Slovensku hrali bez divákov. Organizátori ČSOB Bratislava Marathonu už mali pripravené hygienické a bezpečnostné opatrenia a pretekári mali štartovať vo vlnách v obmedzenom počte bežcov. Ako ich súčasné nariadenie zasiahne a čo budú musieť zmeniť ešte nie je jasné. Rovnako k prehodnocovaniu niektorých krokov pravdepodobne pristúpia organizátori cyklistických pretekov Okolo Slovenska (16. – 19. septembra), ktoré by v etapových centrách radi navštívili stovky ľudí.

V interiéroch sa nebudú môcť konať podujatia nad 500 osôb, ich návštevníci sú stále povinní nosiť rúška. V septembri sa mal začať hokejový Supercup, na zimné štadióny sa chystali stovky fanúšikov. Kluby teraz budú musieť veľmi uvažovať, aký princíp zvolia pre vstup na zápasy. Najvyššia hokejová súťaž sa začne až v októbri, keď by opäť malo platiť pravidlo o prázdnom každom druhom rade na tribúnach. Navrhnuté opatrenia môžu ovplyvniť aj začiatok súťaží vo viacerých halových športoch.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV