Športové aktuality
2 mins. čítania

Vzpieranie má byť s určitosťou aj v programe OH 2024, MOV mu zrušil podmienku

Ilustračná fotografia
Foto
TASR

Lausanne 26. marca (TASR) - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) zrušil pre vzpieranie štatút "podmienečného prijatia" do programu OH 2024 v Paríži. "Týmto rozhodnutím MOV ocenil kroky Medzinárodnej vzpieračskej federácie (IWF) v boji proti dopingu počas posledných osemnástich mesiacov," informuje agentúra dpa. "Obe strany súhlasili s pokračovaním v spolupráci na ochrane čistých športovcov a podpore čistého športu," cituje agentúra AP vyhlásenie Medzinárodnej vzpieračskej federácie (IWF).

IWF zaviedla okrem iného nový kvalifikačný systém pre OH 2020, ktorý obmedzuje počet miesteniek pre krajiny spojené s dopingovými škandálmi. Federácia obmedzila kvóty pod tlakom Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktorý tak reagoval na desiatky pozitívnych dopingových testov. Len v súvislosti s OH 2008 v Pekingu a 2012 v Londýne opätovné analýzy vzoriek priniesli pozitívne nálezy na používanie zakázaných látok u viac ako 50 vzpieračov.

Proti tomuto pravidlu síce pôvodne vzniesla právne námietky kazachstanská federácia, pretože jej počet olympijských miesteniek zredukovali z ôsmich na dve, ale keďže svoje podanie stiahla, zostane v platnosti. Kazachstan za dodatočné pozitívne analýzy svojich vzpieračov prišiel o päť zlatých medailí z OH 2008 a 2012.

Najviac dopingových prehreškov vo vzpieraní zaznamenali kompetentné orgány u Kazachov, Rusov a reprezentantov Azerbajdžanu.

Podujatia a športovci
Šport
Tags
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV