SOŠV
Lausanne/Bratislava
5 mins. čítania

Členovia exekutívy Európskych olympijských výborov v Lausanne hovorili o Banskej Bystrici aj o Šamoríne

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Členovia exekutívy EOV a ďalší účastníci jej zasadnutia spolu s prezidentom MOV Thomasom Bachom v sídle MOV v Lausanne.
Foto
EOV

Európske olympijské výbory (EOV) síce sídlia v Ríme, ale prvé zo štyroch každoročných pravidelných zasadnutí ich exekutívy sa zvyčajne odohráva v sídle Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v Lausanne. Aj teraz tam koncom januára pod vedením prezidenta EOV Janeza Kocijančiča zasadala exekutíva EOV, ktorej členom je aj generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Jozef Liba.

Na časti zasadnutia sa ako hosť zúčastnil aj prezident MOV Thomas Bach, s ktorým J. Liba individuálne prebral aj program jeho blížiacej sa návštevy v Bratislave, kam príde 7. mája na otvorenie nového sídla SOŠV v Dome športu. V Lausanne však na zasadnutí exekutívy EOV bola okrem iného reč aj o Banskej Bystrici a Šamoríne, presnejšie o olympijských podujatiach, ktoré chystáme v týchto mestách.

„Exekutíva EOV najprv hodnotila rok 2019, v ktorom sa uskutočnili II. európske hry v Minsku, ako aj dvojo EYOF – zimný v Sarajeve a letný v Baku. Ale odzneli aj informácie o príprave oboch EYOF v roku 2021 – zimného vo Vuokatti aj letného v Banskej Bystrici. V súvislosti s Vuokatti je zaujímavé, že po veľkom úspechu ľadového hokeja traja proti trom na nedávnych ZOH mládeže v Lausanne sa uvažuje, že by sme touto verziou hokeja obohatili aj program EYOF. Pokiaľ ide o Banskú Bystricu, exekutíva schválila náš program pre mladých reportérov s názvom ,Tisíce očí´. Je to naša modifikácia úspešného programu MOV, ktorá sleduje zvýšenie celkového povedomia o EYOF aj EOV prostredníctvom sociálnych sietí. Všetkým 50 NOV v Európe ponúkame možnosť vyslať na podujatie jedného mladého reportéra (do 30 rokov), zbehlého v oblasti sociálnych sietí, ktorý by bol súčasťou výpravy,“ informoval po návrate z Lausanne Jozef Liba.

Generálny sekretár SOV ďalej konštatoval, že v Lausanne sa veľa hovorilo o Európskych hrách – tých vlaňajších, aj nasledujúcich. „S Európskymi hrami v Minsku vládne všeobecná spokojnosť, podujatie malo celkove vysokú úroveň. Teraz sa začíname zaoberať prípravami III. európskych hier, ktoré budú v roku 2023 v Krakove. Hoci som bol menovaný za podpredsedu koordinačnej komisie EOV pre toto podujatie, na prvú návštevu jeho dejiska pôjdeme až na jar. Keďže v Krakove je vodnoslalomársky slalom, uvažuje sa, že účasťou programu EH 2023 by mohol byť premiérovo aj vodný slalom, ale zatiaľ je to veľmi otvorené,“ uviedol slovenský člen exekutívy EOV.

Jozef Liba ďalej doplnil: „Na jar by sme mali absolvovať aj koordinačné stretnutie s predstaviteľmi ostatných kontinentálnych asociácií národných olympijských výborov i s vedením Medzinárodnej asociácie federácií letných olympijských športov (ASOIF), na ktorom máme predebatovať budúcnosť kontinentálnych hier ako oficiálnych kvalifikačných podujatí na olympijské hry. Tento model musia odsúhlasiť medzinárodné federácie, pretože kvalifikačný proces na OH je v ich gescii.“

Samozrejme, v Lausanne boli na pretrase aj prípravy OH 2020 v Tokiu. Práve na tejto časti rokovania sa zúčastnil aj prezident MOV Thomas Bach. „Informoval nás o výbornej pripravenosti Tokia na olympijské hry. Vyzdvihol ekologický rozmer hier a vyjadril presvedčenie, že Japonci dodržia všetky termíny a že nás čakajú vynikajúce hry. Dotkol sa aj témy presunu vytrvaleckých atletických súťaží do Sappora na severe Japonska, kde sa uprostred leta predpokladá teplota zhruba o šesť stupňov nižšia ako v Tokiu. Uviedol, že MOV toto rozhodnutie prijal v záujme športovcov. Zatiaľ však nie sú známe podrobnosti o logistike, ktorá s týmto presunom súvisí,“ povedal Jozef Liba.

Príprav na OH v Tokiu sa bezprostredne týka seminár generálnych sekretárov a šéfov misií NOV Európy, ktorý sa uskutoční 13. – 15. mája v Šamoríne. Je to najvýznamnejší takýto seminár k OH v Tokiu na európskej pôde za celé štvorročné obdobie olympijského cyklu, pretože je posledný pred hrami. Tradične pri tejto príležitosti bude zasadať aj exekutíva EOV (14. mája). Počas seminára sa uskutoční aj predregistračný míting na OH delegácií NOV z Európy, takže olympijskí hostia zo zahraničia sa v Olympijskom tréningovom center X-Bionic Sphere v Šamoríne budú striedať od 11. až do 17. mája.

„Dohromady očakávame v Šamoríne okolo tristo delegátov. Na samotnom seminári sa ich zúčastní približne polovica. Samozrejme, prídu aj zástupcovia organizačného výboru OH v Tokiu. Prípravy budú na seminári prezentovať aj organizátori ďalších blížiacich sa olympijských podujatí. V rámci tejto veľkej akcie sa 15. mája uskutoční aj galavečer EOV, spojený s odovzdávaním Ceny Piotra Nurowského pre najlepších mladých športovcov Európy v zimných športoch,“ doplnil Jozef Liba aktuálne informácie z Lausanne.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV