Šport a olympizmus
Lausanne
5 min. čítania

Vyhlásenie Medzinárodného olympijského výboru proti politizácii športu

Olympijská vlajka.
Foto
MOV

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v utorok, v prvý deň dvojdňového zasadnutia exekutívy MOV v centrále organizácie v Lausanne, opätovne potvrdil svoj pevný postoj proti politizácii športu.

Táto pozícia je základným princípom Olympijskej charty, ktorá hovorí: „Uznávajúc, že šport sa uskutočňuje v rámci spoločnosti, športové organizácie v rámci olympijského hnutia uplatňujú politickú neutralitu. Majú práva a povinnosti autonómie, ktoré zahŕňajú slobodné stanovovanie a kontrolu pravidiel športu, určovanie štruktúry a riadenia svojich organizácií, využívanie volebného práva bez akéhokoľvek vonkajšieho vplyvu a zodpovednosť za zabezpečenie uplatňovania zásad dobrej správy vecí verejných.“

Vyhlásenie MOV obsahuje aj ďalšiu citáciu Olympijskej charty, v ktorej sa uvádza:

„Poslaním MOV je propagovať olympizmus na celom svete a viesť olympijské hnutie. Úlohou MOV je: (...) postaviť sa proti akémukoľvek politickému alebo komerčnému zneužívaniu športu a športovcov.“

V úplnom znení uvádzame aj ďalšie pasáže z aktuálneho vyhlásenia MOV (polotučné vyznačenie niektorých častí a citácií je súčasťou redigovania textu):

MOV pripomína, že tieto zásady boli v posledných rokoch opakovane uznané a podporené niekoľkými rezolúciami Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (OSN), vrátane výslovného „uznania základných zásad Olympijskej charty“ (rezolúcia A/RES/78/10 z novembra 2023 s názvom Budovanie mierového a lepšieho sveta prostredníctvom športu a olympijského ideálu).

Tieto rezolúcie podporili aj vedúcu úlohu MOV, osobitne rezolúcia A/RES/77/27 z novembra 2022 s názvom Šport ako faktor umožňujúci udržateľný rozvoj, v ktorej sa uvádza, že Valné zhromaždenie OSN „podporuje nezávislosť a autonómiu športu, ako aj poslanie Medzinárodného olympijského výboru pri vedení olympijského hnutia a Medzinárodného paralympijského výboru pri vedení paralympijského hnutia“.

MOV pripomína, že väčšina týchto rezolúcií bola prijatá konsenzom všetkých členských štátov OSN s výnimkou tej najnovšej, ktorú bola prijatá pri zdržaní sa hlasovania Ruskej federácie a Sýrskej arabskej republiky.

MOV uvádza, že v rozpore so základnými princípmi Olympijskej charty a rezolúciami Valného zhromaždenia OSN má ruská vláda v úmysle organizovať v Rusku čisto politicky motivované športové podujatia.

Ruská vláda vytvorila a financovala Medzinárodnú asociáciu priateľstva (IFA) s cieľom hostiť letné a zimné „Hry priateľstva“. Prvý ročník „Letných Hier priateľstva" zrejme plánujú usporiadať v ruských mestách Moskva a Jekaterinburg v septembri 2024 a „Zimné Hry priateľstva" v ruskom Soči v roku 2026.

S týmto cieľom ruská vláda vyvinula veľmi intenzívnu diplomatickú ofenzívu tým, že vládne delegácie a veľvyslanci, ako aj ministerské a iné vládne orgány oslovujú vlády po celom svete. Aby bola ich čisto politická motivácia ešte zrejmejšia, zámerne obchádzajú športové organizácie vo svojich cieľových krajinách. Je to očividné porušenie Olympijskej charty a zároveň porušenie rôznych rezolúcií OSN.

Je to cynický pokus Ruskej federácie spolitizovať šport. Komisia športovcov MOV, ktorá zastupuje všetkých olympionikov sveta, je jednoznačne proti využívaniu športovcov na politickú propagandu. Komisia dokonca vidí riziko, že vlády prinútia športovcov zúčastniť sa na takomto plne spolitizovanom športovom podujatí, čím budú zneužití ako súčasť politickej propagandistickej kampane.

Ruská vláda tiež prejavuje úplnú neúctu ku globálnym antidopingovým normám a k integrite súťaží. Je to tá istá vláda, ktorá bola zapojená do systémového dopingového programu na zimných olympijských hrách v Soči 2014 a neskôr do manipulácie s antidopingovými dátami.

Len minulý týždeň Svetová antidopingová agentúra (WADA) vyjadrila svoje „pretrvávajúce obavy z plánov Ruska usporiadať v septembri 2024 nepovolené podujatie Hry priateľstva. Predovšetkým je znepokojujúce, že vzhľadom na to, že podujatie sa nebude konať pod ochranou Svetového antidopingového kódexu (Kódexu), môže byť ohrozené zdravie a spravodlivosť športovcov. WADA vyzýva všetkých signatárov Kódexu, aby boli opatrní a nelegitimizovali toto podujatie, pretože agentúra nemôže ručiť za antidopingový program, ktorý tam môže, ale aj nemusí byť uplatnený. Tento postoj je posilnený skutočnosťou, že Ruská národná antidopingová agentúra (RUSADA) v súčasnosti nedodržiava Kódex, v súčasnosti v Rusku nie je žiadne laboratórium akreditované WADA a celková dôvera v antidopingový systém v Rusku zostáva nízka.“

Zo všetkých týchto dôvodov:

očividné porušenie Olympijskej charty;

porušenie príslušných rezolúcií OSN;

neúcta k športovcom a k integrite športových súťaží;

olympijské hnutie dôrazne odsudzuje akúkoľvek iniciatívu na úplnú politizáciu športu, najmä organizovanie plne spolitizovaných športových podujatí ruskou vládou.

MOV dôrazne vyzýva všetky zainteresované strany olympijského hnutia a všetky vlády, aby odmietli akúkoľvek účasť a podporu akejkoľvek iniciatívy, ktorej cieľom je plne spolitizovať medzinárodný šport.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV