Športové aktuality
3 min. čítania

12. deň ZOHM: Mladí lídri so Slovákom Kamilom Pavlinským inšpirujú športovcov

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Mladí lídri počas ZOH mládeže v Kangnungu s prezidentom MOV Thomasom Bachom, Kamil Pavlinský tretí sprava.
Foto
IOC / Greg Martin

Šport mení životy ľudí. Na vlastnej koži sa o tom presvedčili mladí lídri Medzinárodného olympijského výboru, ktorí nechýbajú ani na zimných olympijských hrách mládeže 2024 v juhokórejskom Kangwone. Medzi mladými lídrami je aj bývalý volejbalista extraligového Prešova Kamil Pavlinský. 

V predošlých rokoch účastníci projektu MOV Mladí lídri vypracovali projekty na dosiahnutie zmien v ich komunitách pri využívaní sily športu. Projekty sa realizovali po celom svete a pomáhali riešiť problémy v oblastiach vzdelávania, rovnosti, inklúzie, zdravia, budovania mieru a udržateľnosti. Priamo ovplyvnili 37-tisíc ľudí.

VIAC O PROJEKTE MLADÍ LÍDRI MOV

Dnes sa mladí lídri o svoje príbehy a skúsenosti delia so športovcami a využívajú svoje vlastné projekty ako príklad a inšpiráciu pre ďalších o sile a vplyve športu na život. Do Kangwonu ich pricestovalo osem z 25, ktorí nastupujú do posledného ročníka štvorročného projektu.

„Športovci prišli na zimné olympijské hry mládeže súťažiť. Dosiahnutie čo najlepšieho výsledku je ich hlavný cieľ. My sa im snažíme odovzdať posolstvo, že šport poskytuje veľa príležitostí a vie ovplyvniť životy veľa ľudí. Prostredníctvom športu vedia mať vplyv na svoje komunity. Mnohí to začínajú vnímať už v mladom veku. Dnes sa ešte nemôžu zapojiť do programu Mladých lídrov, ktorí je určení pre športovcov od 20 do 28 rokov, ale už teraz im dávame aj vedomosť o programe. Dozvedajú sa, že aj keď v budúcnosti skončia s vrcholovým športom, stále vedia zostať v športe,“ povedal Kamil Pavlinský, ktorý bol v roku 2022 ambasádorom slovenskej výpravy na Európskych olympijských festivaloch mládeže vo Vuokatti a v Banskej Bystrici. S oddelením olympizmu SOŠV spolupracuje na programoch Vzdelávania o olympijských hodnotách (OVEP) i na iných aktivitách.

Mladí lídri počas ZOH mládeže v Kangnungu, Kamil Pavlinský štvrtý sprava.
Mladí lídri počas ZOH mládeže v Kangnungu, Kamil Pavlinský štvrtý sprava.
Foto
IOC/Nyein Su Wei/Olympics.com

Projekt Mladí lídri je súčasťou iniciatívy MOV posilniť silu športu ako dôležitého prostriedku na dosiahnutie cieľov trvalo udržateľného rozvoja.

„Som presvedčený, že vieme ovplyvniť mladých športovcov. Hovoríme im naše príbehy a predstavujeme naše projekty. Je vidieť, že ich to zaujíma,“ dopĺňa Kamil Pavlinský.

Okrem interakcie so športovcami absolvovali mladí lídri sériu vzdelávacích workshopov so študentami z regiónu Kangwon. Rozprávali im o olympijských hodnotách, tímov práci a vyzývali ich, aby využívali šport ako nástroj sociálnej zmeny. Zároveň propagovali výhody športovania pre zdravie.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV