4 min. čítania

Dvoma percentami z daní je možné podporiť aj športové talenty

Slovenský olympijský a športový výbor zostavuje z 24 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých dvanásť mesiacov Juniorský olympijský tím (JOT). Cieľom programu je podporiť mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a vytvoriť im na to vhodné podmienky. Dnes môže aj tento program Slovenského olympijského a športového výboru podporiť ktokoľvek venovaním dvoch percent zo svojich zaplatených daní.

Každý slovenský športový zväz môže do Juniorského olympijského tímu navrhnúť maximálne dvoch športovcov. Návrhy posúdi najprv športové oddelenie a potom športová rada Slovenského olympijského a športového výboru, ktorá vyberá 24 veľmi perspektívnych mladých športovcov z letných aj zimných odvetví. Hlavným kritériom pri posudzovaní a výbere adeptov je medzinárodná úspešnosť mladých talentov na vrcholných podujatiach ich vekovej kategórie v predchádzajúcom roku.

Okrem finančnej podpory vo forme štipendia získa športovec zaradený do Juniorského olympijského tímu aj ďalšie benefity vrátane prezentácie mladého talentu v médiách. Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého exkluzívnym partnerom je Tipos, pre členov Juniorského olympijského tímu pripravuje aj teambuildingy s olympionikmi a ponúka im jazykové, mentálne i mediálne tréningy.

Projekt, ktorý má pod patronátom naše olympijské hnutie, mladým športovcom pomohol finančne i k zviditeľneniu. Propagujú sa aj menšie športy, ktoré nie sú až tak na očiach. Na letnom spoločnom teambuildingu v Šamoríne, ktorý pre nás pripravil Slovenský olympijský a športový výbor, sme sa dozvedeli veľa užitočného - ako sa vyjadrovať v komunikácii s novinármi, ako pracovať so sociálnymi sieťami i financiami. Každému to dodalo motiváciu, ja som sa tam cítil ako úplný profesionál. Bolo to poučné,“ uviedol karatista Adi Gyurík, ktorý bol členom JOT v roku 2019.

Prostredníctvom asignácie zaplatenej dane, takzvaných 2 percent, môže činnosť Juniorského olympijského tímu i ďalšie projekty a programy Slovenského olympijského a športového výboru podporiť ktokoľvek. „Ak chceme pôsobiť ako kľúčová inštitúcia v oblasti športu, mať prirodzenú autoritu, zastupovať záujmy športovcov a pomáhať im v rozvoji ich športovej kariéry, je prirodzené, že musíme viac angažovať širokú verejnosť do našich aktivít,“ hovorí prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

AKO DAROVAŤ 2 ČI 3 PERCENTÁ ZAPLATENEJ DANE PRE SOŠV

Údaje, ktoré je potrebné uviesť do daňového priznania:

IČO: 30811082

Právna forma: Občianske združenie

Obchodné meno/názov: Slovenský olympijský a športový výbor

Ulica: Kukučínova

Číslo: 26

PSČ: 838 08

Obec: Bratislava

1. ZAMESTNANCI (ak do 15. februára požiadali zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň a dostali tlačivo Potvrdenie o zaplatení dane)

- Z potvrdenia je potrebné vypočítate 2%. Ak daňovník odpracoval ako dobrovoľník v ľubovoľnej organizácii minimálne 40 hodín za minulý rok, môže darovať 3%.

- Je potrebné vyplniť formulár vyhlásenia o poukázaní dane.

- Tlačivá (potvrdenie, vyhlásenie, prípadne potvrdenie o dobrovoľníctve) je potrebné doručiť na daňový úrad podľa miesta trvalého bydliska do 30. apríla 2020.

2. FYZICKÉ OSOBY (SZČO, zamestnanci, ktorí samostatne podávajú daňové priznanie):

- Súčasťou daňového priznania je aj vyhlásenie o poukázaní sumy do výšky 2 % zaplatenej dane. Ak fyzická osoba odpracovala ako dobrovoľník v ľubovoľnej organizácii minimálne 40 hodín za minulý rok, môže darovať až 3 %.

- V časti VIII. daňového priznania je potrebné vyplniť sumu a požadované údaje.

- Posledný termín na podanie daňového priznania sa posunul do 31. mája 2020.

3. PRÁVNICKÉ OSOBY

- Právnické osoby môžu poukázať 2 % (1 %) z dane aj viacerým prijímateľom, minimálna výška v prospech jedného prijímateľa je 8 eur.

- Ak právnická osoba (firma) v roku 2019 až do termínu na podanie daňového priznania a zaplatenie dane v roku 2020 NEDAROVALA financie vo výške minimálne 0,5 % z dane na verejnoprospešný účel (aj inej organizácii, nemusí byť iba prijímateľovi), tak môže poukázať iba 1 % z dane.

- V daňovom priznaní pre právnické osoby – Časť IV. sú uvedené kolónky na poukázanie 2 % (1 %) z dane v prospech jedného prijímateľa

- Riadne vyplnené daňové priznanie je potrebné doručiť v lehote na podanie daňového priznania na daňový úrad a v tomto termíne aj zaplaťte daň z príjmov.

Projekt
p24

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV