Športové aktuality
3 min. čítania

Grand Prix na výstave SLOVOLYMPFILA 2008 nemeckému filatelistovi Fritzovi Karpinskému

Ľubomír Souček
Grand Prix na vystave SLOVOLYMPFILA 2008 nemeckemu filatelistovi Fritzovi Karpinskemu

BRATISLAVA 7. júna (SOV) - V Expo klube bratislavského Výstaviska Incheba Expo v sobotu popoludní vyhlásili súťažné výsledky odborovej výstavy olympijskej a športovej filatelie s medzinárodnou účasťou SLOVOLYMPFILA 2008. Na výstave mala verejnosť od utorka možnosť zhliadnuť 130 exponátov od 96 vystavovateľov z 12 krajín. Výstavu pripravili organizátori zo Slovenskej spoločnosti olympijskej a športovej filatelie (SSOŠF), Zväzu slovenských filatelistov, Slovenskej pošty a Výstaviska Incheba na počesť 15. výročia založenia Slovenského olympijského výboru.

Držiteľom najvyššieho ocenenia - Grand Prix výstavy - a veľkej zlatej medaily v prestížnej triede olympijských hier sa stal nemecký vystavovateľ Fritz Karpinski (na snímke Ľubomíra Součka je víťaz uprostred, vpravo od neho šéf medzinárodnej jury Peter Osuský, celkom vľavo predseda organizačného výboru výstavy Ervín Smažák) s exponátom Ríšska pošta a XI. olympijské hry v Berlíne 1936. Účastníci výstavy so svojimi exponátmi s olympijskou a športovou tematikou súťažili v siedmich kategóriách. Výstava sa skončí v nedeľu o 15.00 h, ale niektoré zahraničné exponáty už návštevníci v nedeľu neuvidia.

Predseda medzinárodnej jury, predseda SSOŠF a historicky najúspešnejší slovenský olympijský filatelista Peter Osuský v hodnotiacej správe pripomenul, že na výstave sa zišli práce skúsených a dlhoročných zberateľov, ale aj dorastencov vo veku od 14 rokov. „Medzi najstarším a najmladším vystavovateľom je vekový rozdiel 70 rokov, čo je najlepší dôkaz, že filatelia nepozná vekové hranice," povedal a dodal, že návštevník výstavy si môže pozrieť nielen príbeh olympiád, ale napríklad aj bicyklov či horolezectva. „To všetko je doložené v malom svete známok," konštatoval.

Výstava Slovolympfila, ktorá sa v Bratislave koná od roku 1996 každé štyri roky, je najvýznamnejšou celosvetovou filatelistickou výstavou so športovou a olympijskou tematikou v roku letnej olympiády mimo jej dejiska. Pred štyrmi rokmi bola dokonca európskou kvalifikáciou na Olymphilex v Aténach. „Mnohé z vystavených exponátov budú nepochybne ozdobou augustového Olympexu v Pekingu počas konania olympijských hier." Na celosvetovom Olympexe v Pekingu bude farby slovenskej športovej a olympijskej filatelie obhajovať desať vystavovateľov. Všetci vystavili svoje exponáty aj v bratislavskej Inchebe.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque