Športové aktuality
2 min. čítania

Lyžovanie na Slovensku má spracované svoje dejiny, Ján Terezčák vydal ich druhý diel

POPRAD 12. decembra (SITA) - Slovenský lyžiarsky šport má kompletne spracované svoje dejiny od polovice 19. storočia až do roku 2000. Bývalá úspešná československá lyžiarka Janka Gantnerová dnes v Starom Smokovci lyžiarskym voskom pokrstila druhý diel publikácie Dejiny lyžovania na Slovensku z pera Jána Terezčáka. Kniha zachytáva históriu lyžovania od roku 1945 do roku 2000. Podľa autora v publikácii je zachytený „zlatý vek" slovenského lyžovania, ktorý bol v 60. až 90. rokoch minulého storočia.

Aj druhá časť Dejín lyžovania na Slovensku potvrdzuje, že Vysoké Tatry boli kolískou lyžovania nielen na Slovensku, ale aj v bývalom Československu. Podľa Terezčáka je zaujímavým zistením skutočnosť, že Medzinárodná lyžiarska federácia FIS všetky skúšobné preteky nového Svetového pohára v severských disciplínach odskúšala na Štrbskom Plese. „Nad tým by sme sa ani nepozastavili, ale na Štrbskom Plese sa uskutočnili aj všetky prvé finálové preteky svetových pretekov v behu, skoku a severskej kombinácii," povedal Terezčák.

Dejiny lyžovania na Slovensku hovoria najmä o organizovanom a súťažnom lyžovaní. Samostatnú publikáciu by si podľa autora vyžiadalo masové lyžovanie, ktoré v posledných desaťročiach nabralo obrovské rozmery nielen na Slovensku, ale na celom svete.

Kniha vyšla v náklade 2 000 kusov s finančnou podporou ministerstva školstva, Slovenského lyžiarskeho zväzu a Waltera Uebersaxa. Publikácia sa už predáva v kníhkupectvách vo Vysokých Tatrách, Poprade a Kežmarku. V najbližších dňoch sa dostane na pulty kníhkupectiev po celom Slovensku.

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV