Športové aktuality
2 min. čítania

Veľká strata pre slovenský stolný tenis, zomrela Irena Mikócziová-Bosá

Zdenko KRÍŽ
Irena Mikócziová – Bosá.
Foto
Archív Irena Mikócziová – Bosá

Vo veku 77 rokov zomrela v nedeľu 18. septembra jedna z najvýznamnejších osobností slovenského stolného tenisu Irena Mikócziová-Bosá. Rodáčka z Vinohradov nad Váhom (nar. 19. januára 1945) bola vo svojej dobe jednou z najlepších hráčok na starom kontinente.

Irena Mikócziová – Bosá.
Irena Mikócziová – Bosá.
Foto
Archív Irena Mikócziová – Bosá

Zosnulá Irena Mikócziová-Bosá patrí medzi najvýraznejšie osobnosti v 97-ročnej histórii slovenského stolného tenisu. Ako jednej z mála našich žien sa jej v šesťdesiatych rokoch 20. storočia podarilo preniknúť medzi európsku elitu. Jej bojovnosť či povestné srdce pre tím spojené s vynikajúcou obranou a výpadovým útokom robili problémy všetkým súperkám.

Mala osobitný cit aj pre štvorhru a nie náhodou svoj najväčší úspech zaznamenala práve v nej. V drese Československa na ME 1966 v Londýne spolu s Češkou Martou Lužovou získali nečakané striebro. O jej stabilných výkonoch svedčia aj tri bronzové medaily z ME družstiev v rokoch 1964, 1966 a 1968.

Jej nevšedný talent sa u nej prejavil už v juniorskom veku. Pri troch štartoch na mládežníckom šampionáte Európy získala tri zlaté a po jednej striebornej a bronzovej medaile. Medzi cenné trofeje v jej bohatej zbierke patrí aj víťazstvo na Festivale mládeže vo Viedni v roku 1959.

Počas dlhej reprezentačnej stolnotenisovej kariéry si obliekala dresy Dynama Spoje Bratislava, Lokomotívy Rača, Lokomotívy Bratislava, STO Dunajská Streda, Drôtovne Hlohovec a DAC Dunajská Streda.

Aj vo vyššom veku hrala zanietene veteránske súťaže, až kým ju nezradilo zdravie. Niekoľko rokov šéfovala združeniu slovenských osobností stolného tenisu združených v SCI.

Hoci bola v poslednom období odkázaná na invalidný vozík, v zariadení pre seniorov v Zohore pozorne sledovala domáce i svetové športové dianie, samozrejme, najmä stolný tenis. V neľahkej situácii sa opierala o najbližšiu rodinu, pričom sa jej snažili pomáhať aj SSTZ či Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru, ktorá jej udelila dva podporné granty.

Odchodom Ireny Mikócziovej-Bosej stráca slovenský stolný tenis jeden z pevných pilierov svojej bohatej histórie.

Česť jej pamiatke!

Šport
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV