Šport a olympizmus
2 min. čítania

Nové povinnosti pre športové kluby zamestnávajúce profesionálnych športovcov

(pp, Sociálna poisťovňa)

Zamestnávatelia, ktorí zamestnávajú športovcov na základe zmluvy o profesionálnom vykonávaní športu, majú od nového roka povinnosť prihlásiť ich do registra Sociálnej poisťovne a odvádzať za nich poistné na sociálne poistenie. Sociálna poisťovňa to pripomenula na svojom webe. Zmena sa dotkne najmä rozpočtov profesionálnych športových klubov.

Od 1. januára 2022 sa stáva zamestnancom na účely sociálneho poistenia aj športovec na základe zmluvy o profesionálnom vykonávaní športu s právom na príjem zo závislej činnosti podľa § 5 ods. 1 písm. m) zákona o dani z príjmov.

V období od 1. januára 2016 do 31. decembra 2021 platilo prechodné obdobie a za zamestnanca na účely sociálneho poistenia sa nepovažovala fyzická osoba v právnom vzťahu na základe zmluvy o profesionálnom vykonávaní športu podľa § 35 zákona o športe, ktorá z tohto právneho vzťahu dosahovala príjmy zo závislej činnosti podľa § 5 ods. 1 písm. m) zákona o dani z príjmov.

Zamestnávateľ má od 1. januára 2022 povinnosť prihlásiť tohto zamestnanca (športovca) do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia v súlade so zákonom o sociálnom poistení (t. j. pred vznikom týchto poistení, najneskôr pred začatím výkonu činnosti zamestnanca) a riadne platiť a odvádzať za neho poistné na sociálne poistenie. Zamestnávateľ na Registračnom liste fyzickej osoby (RLFO) – prihláška, v oddiele 5 uvedie typ právneho vzťahu zamestnanca „Zmluva o profesionálnom vykonávaní športu“.

V prípade, že zamestnávateľ uvedeného zamestnanca (športovca) nebol doteraz registrovaný Sociálnou poisťovňou ako zamestnávateľ, má povinnosť sa prihlásiť do registra zamestnávateľov vedeného príslušnou pobočkou SP najneskôr v deň predchádzajúci dňu, v ktorom začne zamestnávať takéhoto prvého zamestnanca/najneskôr deň predchádzajúcu dňu, v ktorom športovec nadobudne postavenie zamestnanca na účely sociálneho poistenia. Zamestnávateľ sa prihlasuje do registra zamestnávateľov prostredníctvom Registračného listu zamestnávateľa (RLZ) – prihláška.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV