Športové aktuality
3 min. čítania

Päť športových dokumentov, ktoré sa oplatí vidieť

Michael Jordan.
Foto
TASR/AP

Príbeh basketbalovej legendy, futbalový klub a ich fanúšikovia v kríze, no aj nebezpečná Formula 1 či nezlomné ženské bežkyne z mexickej divočiny a Indie. Vybrali sme pre vás päť zaujímavých športových dokumentov, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť.

Sunderland ´Til I Die

Pôvodne to mal byť dokument o úspechoch klubu a jeho pokuse o návrat do najvyššej anglickej futbalovej súťaže. No Sunderland AFC sa do Premier League počas natáčania nevrátil. A nielen to. Vypadol do tretej ligy. Jedinečná snímka zachytáva prepad klubu so slávnou históriou, krízu trénerov, hráčov, zamestnancov klubu aj fanúšikov a celého mesta. Nie je len o sklamaniach, ale aj o nezlomnej viere vo futbal a ukazuje, čo znamená byť oddaným priaznivcom klubu, ktorému sa (takmer) nikdy nedarí.

The Last Dance

Unikátny pohľad na športový, ale najmä osobný život Michaela Jordana – jedného z najznámejších basketbalistov všetkých čias. Séria The Last Dance mapuje nielen jeho poslednú sezónu v NBA, ktorú odohral v Chicago Bulls. Zobrazuje aj Jordanov život, či už na palubovke, alebo mimo nej. Skvele pripravený, natočený a zostrihaný dokument je vhodný aj pre tých, ktorí doteraz o basketbale veľa nepočuli.

Limitless

Osem žien z rôznych sociálnych vrstiev a ich spoločná vášeň – beh. Tento dokument sleduje osem žien v Indii, ktoré bojujú so svojím sebavedomím a očakávaniami spoločnosti a znovu objavujú svoje ja prostredníctvom behu. Limitless je o výzvach, ktorým čelia bežkyne v Indii. Tamojšie ženy tvoria len 11,7 percenta všetkých maratónskych bežcov v krajine, na rozdiel od globálneho priemeru 29,76 percenta.

Formula 1 – Drive to Survive

Pohľad na jednu sezónu neľútostných pretekov Formuly 1, kde jazdci, manažéri aj majitelia tímov idú stále na plný plyn, na trati i mimo nej. V poslednej dobe majú prestížne preteky F1 nálepku pretekov jedného muža – Lewisa Hamiltona. Napriek tomu sa tvorcom tohto seriálu podarilo ukázať aj niečo viac – príbehy menej známych jazdcov a ich boj o dôležité pozície. Možno, že sa neodohrávajú úplne na čele pretekov, no sú rovnako napínané a dychberúce.

Lorena, Light-Footed Woman

Zaujímavým počinom je aj snímka o Lorene – diaľkarke z Mexika. Svojimi mimoriadnymi bežeckými schopnosťami, napriek tomu, že behá v sandáloch, vyhráva ultramaratóny. Diváci dostanú možnosť nahliadnuť do Loreninej rodiny pôvodných obyvateľov Mexika, ktorí žijú hlboko v lone prírody a akákoľvek civilizácia je od nich vzdialená hodiny cesty. Dokumentárny film, vďaka ktorému sa budete chcieť okamžite vybrať do hôr a rozbehnúť sa.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV