Športové aktuality
3 min. čítania

Prvá medaila vo Vuokatti pre Slovensko, Tamara Tokárová bronzová na 500 m

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Radosť Tamary Tokárovej po zisku bronzovej medaily na EYOF vo Vuokatti.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Slovensko získalo na zimnom Európskom olympijskom festivale mládeže vo fínskom Vuokatti prvú medailu. V šortreku na 500 m obsadila Tamara Tokárová vo finále 3. miesto.

Tamara Tokárová
Tamara Tokárová počas pretekov na 500 m na zimnom EYOF vo Vuokatti.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Po smole na 1500 m, keď ju podrazením pripravila súperka z Turecka o postup do ďalších bojov, prišla nečakaná medailová radosť na 500 m. Tamara Tokárová dosiahla najväčší úspech svojej doterajšej kariéry. Pätnásťročná rodáčka z Prešova si viac verila na dlhších dištanciách, napokon uspela na trati, na ktorej to najmenej čakala.

„Vôbec som nečakala, že práve na najkratšej trati získam medailu. Radšej mám dlhšie trate, ktoré mi viac sedia. Sú to skvelé pocity a prežívam veľkú radosť. Keď už som sa dostala do finále, nechcela som ho dokončiť bez medaily. Som šťastná, že to vyšlo,“ povedala Tokárová, ktorá pre Slovensko získala na zimných verziách EYOF jedenásty cenný kov. „Ten nešťastný pád na 1500 m, ktorý som nezapríčinila, ma motivoval do pretekov na 500 m.“

Vo Vuokatti nadviazala na vystúpenie šortrekárok Petry RusnákovejLucie Filipovej, ktoré na predošlom EYOF v roku 2019 v Sarajeve získali dve zlaté a dve strieborné kovy.

Cesta k bronzu

Tamara Tokárová
Sústredenie Tamary Tokárovej na štarte.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

V utorok predpoludním vo Vuokatti sa Tokárová dobre naladila víťazstvom v úvodnej rozjazde. Vo štvrťfinále síce prišla do cieľa tretia, ale vďaka času sa kvalifikovala medzi najlepšiu desiatku do semifinále. V ňom sa z druhej dráhy hneď po štarte usadila za Maďarkou Melindou Schönbornovou. Nakrátko ju predstihla Ukrajinka Xenia Adamenková, ale tá v jednej zo zákrut nezavinene spadla a vypadla z boja o postup. Tokárová bez problémov odrazila nápor ďalších dvoch súperiek a vybojovala si účasť vo finále.

V jazde o medaily sa po štarte dostala slovenská reprezentantka na 3. priečku a snažila sa ju taktickým výkonom držať. V predposlednom kole spadla Francúzka Eva Grenouillouxová a Tokárová si už bez väčších problémov prišla po bronzovú medailu.

„Vo finále mi nevyšiel štart. Mohla som začať lepšie. V závere som sa obávala, že spadnem, alebo sa dostanem do nejakého nepríjemného kontaktu s Francúzkou. Nechcela som riskovať. V tej rýchlosti som si ani nevšimla, že spadla. Ak by som to vedela, skúsila by som ešte viac ohroziť v závere súperky predo mnou a zabojovať o lepší kov. Aj tak som veľmi spokojná,“ hovorila nadšene členka PRK Prešov.

Ešte štart na 1000 m

Vo Vuokatti sa Tokárová predstaví ešte v piatkových pretekoch na 1000 m. „Uvidíme, ako to v nich bude vyzerať. Neviem, ako ich jazdia niektoré súperky. Opäť však chcem dosiahnuť dobrý výsledok,“ dodala Tamara Tokárová, ktorú teraz čakajú dva dni oddychu a tréningov.

VÝSLEDKY

ŠORTREK

Dievčatá – 500 m: 1. Deltrapová (Hol.) 46,515, 2. Schönbornová (Maď.) 46,567, 3. TOKÁROVÁ (SR) 46,623.

paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV