Športové aktuality
3 min. čítania

Slovensko je už aj oficiálne na mape svetového surfingu

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
Slovak Independent Surfing Association

Slovensko už aj oficiálne vstúpilo na mapu svetového surfingu. Štvorica reprezentantov sa premiérovo zúčastnila na Svetových surferských hrách 2024 v Arecibe v Portoriku, na ktorých sa bojovalo aj o miestenky na olympijské hry 2024. Olympijské súťaže v tomto vodnom športe budú v lete na Tahiti. Surfing na Slovensku sa chce dostať aj do povedomia verejnosti. 

Medzi vyše 260 zástupcami z 55 krajín nechýbali Slováci Tomáš Mihálik, Benjamin Stuller, Tomáš Zajaček a Silvia Poláková. Počas slávnostného ceremoniálu a Parády národov na pobreží v Arecibe vďaka ním na Svetových surferských hrách prvýkrát zaviala na tomto podujatí aj slovenská vlajka. Spolu s reprezentantmi ďalších štátov vysypali svoj domáci piesok do jednej nádoby, čo malo symbolizovať mierové stretnutie národov celého sveta prostredníctvo surfovania na vlnách.

Cieľom slovenskej výpravy bolo predovšetkým priniesť krajinu na svetovú mapu surfingu. V celkovom hodnotení skončilo Slovensko na 46. mieste so ziskom so 266 bodov. Do poradia národov sa počítali výsledky troch mužov a troch žien. Triumfovala Brazília s 3696 bodmi pred Francúzskom (3360) a Austráliou (2895).

Slovensko na Svetových surférskych hrách
Foto
Slovak Independent Surfing Association

Slovenská výprava nemala pred hrami veľké očakávania. Výkony a výsledky kvarteta však príjemne prekvapili. Ako vôbec prvý Slovák sa popasoval s nástrahami trojmetrových portorických vĺn Tomáš Mihálik. Bojoval so silnými prúdmi a s profesionálnou konkurenciou. Podarilo sa mu odjazdiť historicky prvú slovenskú vlnu na svetových hrách, čím získal prvé body pre slovenský tím.

Najkrajšiu vlnu slovenskej reprezentácie v Portoriku zjazdil Benjamin Stuller. Tomáš Zajaček z dôvodu bezpečnosti a vzhľadom na skúsenosti do súťaže nastúpil až na opravné kolo, keď sila prúdov a veľkosť vĺn klesla. Podarilo sa mu však získať najlepšie bodovaný výsledok slovenskej reprezentácie.

Silvia Poláková sa stala prvou slovenskou ženskou súťažiacou v histórii svetových hier v surfingu.

„Naším cieľom je vytvoriť príležitosť pre Slovákov súťažiť na medzinárodných súťažiach medzinárodnej asociácie ISA a zvýšiť úroveň, povedomie a možnosti pre Slovákov v tomto úžasnom športe. Surfing je životný štýl, ktorý nám zmenil život aj pohľad na budúcnosť,“ povedala prezidentka Slovak Independent Surfing Association Silvia Poláková.

Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV