Športové aktuality
2 min. čítania

Slováci s členmi JOT vyhrali historicky prvýkrát SP juniorov vo fleurete

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Radosť slovenského tria Leopold Marc Kuchta, Árpád Fazekas a Ákos Pirk z víťazstva na SP juniorov v Sao Paule.
Foto
SŠZ

Slovenskí fleuretisti sa stali víťazmi Svetového pohára juniorskom v brazílskom Sao Paule. V Južnej Amerike štartovalo družstvo v zložení Leopold Marc Kuchta, Árpád Fazekas a Ákos Pirk. Dvojica Fazekas, Pirk je v Juniorskom olympijskom tíme, ktorý vzniká každoročne v spolupráci Slovenského olympijského a športového výboru a Nadácie SOŠV.

Slovenské trio si v semifinále poradilo Portorikom jednoznačne 45:12. Vo finále si Kuchta, Fazekas a Pirk poradili s Peru 45:39.

Doterajším slovenským maximom na podujatí Svetového pohára bola 5. priečka v súťaži v talianskom Udine. „Máme veľkú radosť. Tvrdá a vytrvalá robota priniesla ovocie, získali sme na podujatí Svetového pohára zlato. O dva týždne nás čaká podujatie v Sabadele a potom vrcholy sezóny -  majstrovstvá Európy a neskôr sveta, kde chceme urobiť maximum,“ povedal Ákos Pirk.

„Na celý tím som veľmi hrdý, každý člen bol počas duelov maximálne sústredený a disciplinovaný. Do finále sme sa dostali relatívne ľahko. V stretnutí o zlato sme zdolali Peru, no to bol úplne iný duel, keďže každý člen nášho súpera trénuje v USA. Boli to ťažké súboje, no našťastie sa nám podarilo uspieť a dosiahli sme náš brazílsky cieľ,“ uviedol Arpád Fazekas.

„Z výsledku v Sao Paulo sa teším, posunulo nás to vyššie v rankingu a tým pádom budeme mať lepšie šance na nasledujúcich turnajoch a šampionátoch. Náš tým je na tom celkom dobre a ak budeme ďalej takto pracovať, tak si myslím, že máme šancu aj na ďalšie úspechy,” prezradil tréner Jozef Nagy.

V súťaži jednotlivcov Fazekas vyhral svoju základnú skupinu, Pirk bol vo svojej druhý a Kuchta tretí. V osemfinále zdolal Fazekas v slovenskom súboji dvoch členov Juniorského olympijského tímu Pirka 15:10, Kuchtu zastavil po boji Lucas Lutar z Peru (12:15).

Peruánec potom vyhral aj na Fazekasom 15:9. Fazekas obsadil konečnú 7. priečku, Pirk bol jedenásty a Kuchta pätnásty.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV