Športové aktuality
Los Angeles
2 min. čítania

V Los Angeles 2028 zvažujú presun dejiska vodnoslalomárskych súťaží OH 2028 do Oklahoma City

Pokiaľ by naozaj došlo k presunu dejiska vodnoslalomárskych olympijských súťaží OH 2028 do Oklahoma City, panorámu Los Angeles by naši reprezentanti vôbec neuvideli...
Foto
Envato/Sean Pavone

Podľa informácie, ktorú v utorok zverejnil portál Inside the Games, organizátori olympijských hier 2028 v Los Angeles zvažujú presun vodnoslalomárskych súťaží týchto hier do Oklahoma City, ktoré leží viac než 1300 míľ (vyše dvetisíc kilometrov) od kalifornského veľkomesta!

Vodní slalomári zvyčajne mávajú svoje olympijské športovisko trochu ďalej od olympijskej dediny. Najmarkantnejšie to bolo počas OH 1996 v Atlante, kde sa súťaže v tomto športe konali viac než dvesto kilometrov od dejiska hier, a dokonca v inom štáte USA (Atlanta je v Georgii, ale prírodný vodnoslalomársky areál bol v Ocoee v susednom štáte Tennessee). Ešte nikdy sa však súťaže OH na divokej vode nekonali takto ďaleko od centra hier.

Podľa zatiaľ platného plánu by sa v slalome na divokej vode malo súťažiť v nádrži Sepulveda v Údolnom športovom parku severozápadne od Los Angeles. Malo ísť len o dočasné športovisko. V jeho blízkosti sa počíta aj s konaním streleckých a jazdeckých olympijských súťaží.

Zvažované nové dejisko - Riversport Rapids Whitewater Center v Oklahoma City - v štáte Oklahoma predstavuje existujúci areál, dobre etablovaný v tomto športe. Má byť hostiteľom majstrovstiev sveta v roku 2026.

Pokiaľ ide o druhé olympijské kanoistické odvetvie – rýchlostnú kanoistiku, tá už v súvislosti s OH 2028 zažila zmenu pôvodných plánov. Namiesto jazera Perris v Riverside County ju organizátori presunuli na vodácky štadión Long  Beach Marine, ktorý slúžil už pre olympijské hry v Los Angeles v roku 1932.

Na rovnakom mieste majú súťažiť aj veslári. Namiesto zvyčajnej dvojkilometrovej dĺžky trate tá ich bude tentoraz merať len 1500 metrov, pretože všetko komplikuje existujúci most (2nd Street Bridge).

Konečný športový program a jednotlivé športoviská OH 2028 majú byť schválené na budúci rok. Pre Inside the Games hovorca organizačného výboru OH v Los Angeles uviedol: „Skúmame  možnosti, ako optimalizovať náš plán  miesta konania.“

Ak chcú organizátori docieliť zmenu pôvodného projektu (predloženého mestskej rade 18. januára 2017) a presun nejakých súťaží mimo hostiteľské mesto, musia na to získať súhlas mesta Los Angeles.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV