Šport a olympizmus
2 min. čítania

Lasice Tina a Milo zabavia návštevníkov v Miláne a Cortine d'Ampezzo 2026 + VIDEO

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
MILÁNO CORTINA 2026

Lasice Tina a Milo budú maskotmi zimných olympijských a paralympijských hier v Miláne a Cortine d’Ampezzo 2026. Predstavili ich počas stredajšieho večera na hudobnom festivale v San Reme.

Tina a Milo sú podľa organizátorov súrodenci, ktorí majú odlišnú farbu srsti. Ich mená sú zdrobneninami názvov dvoch hostiteľských miest – Tina v súvislosti s Cortinou a Milo s Milánom. Hoci sú si veľmi podobné, každý maskot má trochu iný charakter.

Tina, olympijský maskot, je kreatívny, prízemný typ, ktorý žije v meste a rád zažíva predstavenia a koncerty. Obdivuje silu krásy a jej schopnosť premieňať svet. Stelesňuje ju veta: „Snívajte vo veľkom!“

Paralympijský maskot Milo je typ snívajúceho človeka. Rád robí žartíky, hrá sa na snehu a vo voľnom čase vymýšľa hudobné nástroje. Jeho húževnatú povahu nič nezastaví. Napriek tomu, že sa narodil bez labky, naučil sa chodiť s pomocou chvosta. Veta, ktorá ho reprezentuje, vo voľnom preklade môže znieť: „Prekážky nás posúvajú nahor“.

Odhalenie dvojice maskotov predstavuje vyvrcholenie procesu tvorivej spolupráce medzi organizačným výborom Miláno Cortina 2026 a talianskym ministerstvom školstva, ktoré vyzvalo žiakov základných a stredných škôl, aby predložili svoje návrhy na maskotov. Myšlienkou bolo nielen vybrať maskotov, ale aj podporiť myšlienky olympizmu a olympijské hodnoty.

Celkovo prišlo 1600 návrhov, do užšieho výberu sa dostali dva a o definitívnej verzii rozhodovala v hlasovaní verejnosť.

Lasice navrhli študenti z kalábrijského mesta Catanzara. Vo finálovom hlasovaní boli aj snežienky od študentov zo Segrate v Lombardsku.

Okrem maskotov by mala zimné olympijské hry 2026 propagovať a vyvolávať z nich nadšenie šestica malých snehuliačikov „Flo“, ktoré sú inšpirované návrhom žiakov zo Sabinu. Malí snehuliaci budú upozorňovať na zábavu a dobrodružstvo, ktoré čaká návštevníkov zimných olympijských hier Miláno – Cortina d‘Ampezzo 2026.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV