Šport a olympizmus
5 min. čítania

Až 85 % olympijských športovísk je stále v prevádzke a nechátra

Foto
MOV/Olympics.com

Športoviská používané na olympijských hrách nechátrajú, zostávajú v prevádzke a prinášajú rôzne benefity pre obyvateľov hostiteľských miest a regiónov. Až 92 % stálych športovísk používaných na olympijské hry v 21. storočí a 85 % všetkých športovísk od roku 1896 sa využíva aj po skončení športového sviatku.

Tieto čísla zverejnil Medzinárodný olympijský výbor vo svojej najnovšej štúdii venovanej trvalej udržateľnosti a využitím športovísk od prvých novovekých olympijských hier v Aténach 1896 až po zimné olympijské hry v Pjongčangu 2018.

Pôsobivé svedectvo o olympijskom dedičstve

MOV v spolupráci s KPMG urobil prvý oficiálny súpis 817 stálych a 106 dočasných olympijských športovísk. Podrobná správa, ktorá obsahuje kľúčové závery výskumu a prepája minulosť s budúcnosť, pripomína, že až 85 % z týchto stálych športovísk sa naďalej využíva, čo vytvára široké výhody pre obyvateľov v mestách a regiónoch, kde sa olympijské hry konali. V 21. storočí sa pri 206 stálych športoviskách tento podiel zvyšuje až na 92 %.

Výsledky výskumu publikovali po zbere dát a širokých konzultáciách so zúčastnenými stranami vrátane vlastníkov a prevádzkovateľov objektov, so zástupcami mestských a regionálnych úradov a národných olympijských výborov.

„Táto štúdia je veľmi pôsobivým svedectvom o dedičstve, ktoré olympijské hry vytvárajú v hostiteľských mestách a regiónoch,“ povedal Christophe Dubi, výkonný riaditeľ MOV pre olympijské hry.

„Sme nadšení, že drvivá väčšina olympijských miest naďalej ponúka športové súťaže a tréningové príležitosti pre rôzne úrovne športovcov a zároveň vytvára zdravotné a sociálne výhody v hostiteľských krajinách olympijských hier. Vzhľadom na to, že MOV sa zameriava na udržateľnosť a dedičstvo, sú skúsenosti z minulosti dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Skúmaním trajektórie olympijských športovísk po skončení hier sme chceli lepšie pochopiť pravdepodobnosť ich ďalšieho využívania. To nám pomôže zabezpečiť, aby budúce olympijské hry naďalej vytvárali ešte udržateľnejšie dedičstvo pre ich hostiteľov a reagovali na potreby dlhodobého udržateľného rozvoja,“ doplnil Dubi.

Stopercentná využiteľnosť vo Vancouveri a Salt Lake City

Podľa štúdie z 32 stálych športovísk, ktoré sa využívali na olympijských hrách v Aténach 2004, sa naďalej využíva 75 %. Toto percento sa zvyšuje na 83 percent v prípade Sappora 1972 (12 stálych športovísk), 93 percent v prípade Ria 2016 (28 stálych športovísk), 94 percent v prípade Barcelony 1992 (35 stálych športovísk) a 100 percent v prípade Vancouveru 2010 (12 stálych športovísk) a Salt Lake City 2002 (12 stálych športovísk).

Nevyužívaných je iba 15 percent stálych olympijských objektov. Väčšina z nich bola z rôznych dôvodov zbúraná. Niektoré už doslúžili, iné boli zničené pri vojnách či vplyvom novej mestskej zástavby. Len 35 športovísk (4 percentá z 817 olympijských) je uzatvorených, nevyužívaných či opustených.

Príklady udržateľnosti športovísk z Los Angeles a Londýna

Skvelé prepojenie minulosti a budúcnosti ponúka Los Angeles, kde sa už olympijské hry konali v rokoch 1932 a 1984. LA bude hostiteľom aj OH 2028. Olympijský štadión Coliseum hostil otvárací i záverečný ceremoniál i atletické súťaže oboch predošlých sviatkov v meste a využijú ho aj počas OH 2028. Okrem toho bol dvakrát dejiskom Super Bowlu v americkom futbale, viacerých zápasov Svetovej série v bejzbalu a tisícok kultúrnych a športových akcií. Už dnes je jasné, že organizátori OH 2028 nebudú musieť postaviť žiadne nové športovisko. Olympijské hry sa tak prispôsobia Los Angeles a nie naopak.

Udržateľné boli aj londýnske hry v roku 2012. Najlepším príkladom je Plavecké centrum. Po skončení podujatia ho upravili, aby sa zaistila jeho dlhodobá využiteľnosť a udržateľnosť. Areál sa využíva pre komunitný šport, trávenie voľného času a pre rekreáciu. Navštevujú ho žiaci viac ako 50 škôl. Týždenne centrum navštívi 3500 plavcov a 600 skokanov do vody.

Udržateľné športoviská aj po ZOH

Zaujímavé príklady ponúkajú aj zimné športoviská. Sarajevská hala Zetra, ktorá slúžila ako dejisko krasokorčuliarskych súťaží a hokejového turnaja na ZOH 1984, aj po poškodení počas občianskej vojny a následnej rekonštrukcii ponúka širokú škálu športových a kultúrnych podujatí. Miestne komunity jej priestory môžu využívať na 17 rôznych športov od futbalu a tenisu až po bowling a športovú streľbu.

Lyžiarsky štadión Birkebeineren, ktorý hostil súťaže v biatlone, behu na lyžiach a severskej kombinácii v Lillehammeri 1994, má 27 km bežeckých tratí a 9 km biatlonových tratí, ktoré sa stále intenzívne využívajú.

Trvalá udržateľnosť je priorita

V súlade so strategickou Olympijskou agendou 2020 a Olympijskou agendou 2020+5 zmenil MOV už pred zopár rokmi prístup k usporiadateľom hier tak, aby sa olympijské areály stali v budúcnosti ešte udržateľnejšie. Organizátori majú stavať nové športoviská len v prípade, že je to z dlhodobého hľadiska prospešné pre miestnu komunitu. Nové materiály a technológie umožňujú zvýšené využívanie dočasných zariadení a tým znižujú emisie zo stavieb.

„Usporiadatelia olympijských hier majú dnes väčšiu flexibilitu pri navrhovaní infraštruktúry, ktorá musí vyhovovať dlhodobým plánom rozvoja mesta či regiónu,“ povedala riaditeľka MOV pre udržateľný rozvoj Marie Salloisová.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV