Športové aktuality
4 min. čítania

Beňuš si zabezpečil Tokio, Slovensko má vo vodnom slalome všetky možné olympijské miestenky

(pp, TASR)
Mateja Beňuša čaká druhá olympijská účasť.
Foto
TASR/JÁN KROŠLÁK

Slovensko obsadí na olympijských hrách v Tokiu všetky štyri kategórie vo vodnom slalome, na európskom šampionáte v talianskom meste Ivrea vybojovala miestenku i nomináciu pre seba v C1 žien Monika Škáchová. V mužskom C1 vyhral interný slovenský súboj o tokijskú nomináciu vďaka zisku striebornej medaily Matej Beňuš.

Beňuš bude v Tokiu obhajovať striebornú medailu v C1 z OH 2016 v Riu de Janeiro. Do Japonska sa kvalifikoval v dramatickej internej kvalifikácii, v ktorej zdolal päťnásobného olympijského medailistu Michala Martikána a využil aj zaváhanie ostrieľaného Alexandra Slafkovského, ktorému olympijská účasť opäť ušla.

Beňuš do Tokia vďaka čistej a svižnej jazde

Martikán skončil vo finále siedmy, Slafkovský sa doň neprebojoval a pokazil si dobre rozohranú hru o OH 2020. V súčte štyroch kvalifikačných pretekov Slovákov Beňuš vybojoval 87 bodov, kým Martikán a Slafkovský skončili zhodne s 83 bodmi. Do úvahy sa brali tri najlepšie výsledky z ME, zo 4. a 5. kola Svetového pohára 2019 a MS v Seu d'Urgell 2019.

„Krásne to znie. Bol to veľmi dlhý nominačný súboj, mal som tých najťažších súperov a preto som nesmierne šťastný. Ono sa to ľahko povie, že nerozmýšľať nad tým, ale v kútiku duše to tam je. Snažil som sa koncentrovať na svoj výkon, neurobiť veľkú chybu,“ citoval Beňuša web Slovenskej kanoistiky canoe.sk.

Člen Športového centra polície predviedol vo finále čistú a svižnú jazdu, rýchlejší bol iba Francúz Denis Gargaud Chanut, ktorý najprv inkasoval 50-sekundovú penalizáciu, ale neskôr ju rozhodcovia odvolali a s 1,10-sekundovým náskokom získal zlato. Tretí bol Nemec Sideris Tasiadis s mankom 1,92 s na víťaza a pre svoju krajinu vybojoval v C1 mužov zvyšnú olympijskú miestenku.

Michal Martikán nepridá šiestu účasť pod piatimi kruhmi, pred ME bol v najhoršej pozícii v rámci internej kvalifikácie, no po definitíve a 7. mieste v Ivrei netajil sklamanie. „Škoda, no, jazdilo sa mi celkom dobre, vo finálovej jazde som spravil pár chybičiek, zle som zareagoval na vodu na jednom mieste a stratil som čas. Taký je vodný slalom,“ povedal podľa canoe.sk 41-ročný Martikán.

Škachovú mrzelo 91 stotín, dôležitejšia bola miestenka

Monika Škáchová
Monika Škáchová vybojovala miestenku pre Slovensko v C1 žien na OH v Tokiu.
Foto
TASR/JÁN KROŠLÁK

V C1 žien bola síce Monika Škáchová jedenásta a ako prvá nepostúpila do finále, na miestenku na olympijské hry však stačilo aj toto umiestnenie. Účasť v elitnej desiatke jej po dvoch dotykoch s bránkami ušlo o 0,91 sekundy. Z finalistiek nemala miesto v Tokiu v C1 zabezpečené iba Ukrajina, ale keďže Viktoria Usovová už mala istotu v kajaku, podľa pravidiel ICF nemohla pre svoju krajinu vybojovať miestenku aj v C1, vďaka čomu sa posunula pre Slovensko. „Nebola to veľmi dobrá jazda. Nevyšla mi pasáž najmä od 17. bránky a keď som došla do cieľa, bola som až ôsma. V tej chvíli bolo na štarte ešte veľa kanoistiek, takže som neverila, že by mi to mohlo vyjsť. Na ťažkej trati však dievčatá chybovali. Tých 91 stotín ma síce mrzí, ale v tejto chvíli je oveľa dôležitejšie miestenka do Tokia,“ povedala pre canoe.sk Škáchová. Jej krajanka Zuzana Paňková skončila devätnásta. Iba šestnásťročná Paňková bola najmladšou semifinalistkou. Zlato získala Španielka Miren Lazkanová.

Po potvrdení miestenky v C1 žien má istotu účasti v Tokiu už 24 slovenských športovcov.

Finálové výsledky ME - C1 muži: 1. Gargaud Chanut (Fr.) 87,55 s (0), 2. Matej BEŇUŠ (SR) 88,65 (0), 3. Tasiadis (Nem.) 89,47 (0), 4. Ivaldi (Tal.) 89,84 (0), 5. Gestin (Fr.) 89,94 (2), 6. Savšek (Slovin.) 90,24 (0), 7. Michal MARTIKÁN (SR) 90,77 (0), ... v semifinále 16. Alexander SLAFKOVSKÝ (SR) 92,90 (0) - nepostúpil do finále, C1 ženy: 1. Lazkanová (Šp.) 102,15 s (2), 2. Fišerová (ČR) 102,51 (2), 3. Apelová (Nem.) 104,01 (2), 4. Usovová (Ukr.) 104,69 (4), 5. Woodsová (V. Brit.) 105,62 (4), 6. Franklinová (V. Brit.) 112,34 (4), ... v semifinále 11. Monika ŠKÁCHOVÁ 115,14 (4), 19. Zuzana PAŇKOVÁ (obe SR) 123,72 (2).

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV